klezmic zirkus - vitamine k
Klezmic Zirkus - Vitamine K - homerecords.be.

België is gezegend met een nieuwe spraakmakende klezmergroep: Klezmic Zirkus. Bij hun debuutalbum Vitamine K passen drie trefwoorden: dynamisch, avontuurlijk en overrompelend. Op dit instrumentale album vormt klezmer de rode draad, maar je hoort evengoed folk, jazz, rock, dubb, reggae, avantgarde en een enkele keer een vleugje klassiek in de vorm van een verwijzing naar ‘Eine Kleine Nachtmusik' van Mozart. En dat alles in een onweerstaanbaar wervelende melting pot, van knappe arrangementen die geregeld een glimlach oproepen.

Klezmic Zirkus is een explosief kwintet vol uitstekend geschoolde jonge muzikanten die zich genre overschreidend met muziek bezig houden. Je kunt ze bij het straattheater tegenkomen, maar  ook in wereldmuziek, folk, oude muziek, kamermuziek, filmmuziek en jazz. Aan de zijde van het Abysses-stel Aurlie Charneux (klarinet) en Adrien Lambinet (trombone en tuba) vind je Turdus Philomelos-oprichter en accordeonist Julien de Borman, Pierre Greco (contrabas en gitaar - ook C.Renoy, Mosa Jazz Quartet en Musica Dal Vivo) en Wouter Roggemans (percussie - ook Musica Dal Vivo, Luna Bong en La Cetra D'Orfeo).

Net als hun voorbeelden meester-klarinettisten Ivo Papasov en David Krakauer innoveren en herdefiniëren ze klezmer en maken het toegankelijk voor een jonger publiek. Oorspronkelijk werd Klezmic Zirkus opgericht ter gelegenheid van Les Nuits Nomades 2006.

Met Vitamine K verveel je je geen moment. Elk nummer verrast door plotse stijl- en  ritmewendingen. Goed voorbeeld is Kadineska. Dat ontwikkelt zich in vijf minuten van ontroerend hemels gedragen blazerij, via een thrilling duet van bastuba en contrabas, later bijgesprongen door klarinet, naar een welhaast avantgardistisch ingekleurde bigbandachtige ska.

Eigenlijk zou ik alle 10 de nummers moeten beschrijven, maar dat voert wat ver. Ze lijken in een cakewalk gecomponeerd, zo afwisselend allemaal. Zoals het lekker breed uitgesponnen  Kilimandjaro (8:33 min) waarin zwierige en lyrische melancholie op klarinet en accordeon gekoppeld wordt aan een fantastisch spannende progressieve sound met viool, gestreken bas en programming. Of zoals Kingston-Krakow waarin mysterieus geblieb en overstuurd gitaarspel wordt omgeturnd in een relaxte reggae-achtige deining met behulp van trommels, tuba en accordeon. Of zoals de folky startende cd-opener Kermesse Boogie, die met een speels dartelende trombone lekker stomend en swingend ondersteund door bas en percussie plots overgaat in een klezmeriaans akoestisch dansje met accordeon en juichende klarinet. Of zoals Kaléïdoscope  waarin springerige geïmproviseerde muziek leidt naar een dansbare jigue (accordeon + klarinet + percussie) om via een bevlogen bassolo terecht te komen in een aanstekelijk accordeon/klarinet-walsje dat dan weer met drums, bastuba en trombone een jazzy kant opstoomt.  

Als Klezmic Zirkus de muziek van hun debuutalbum live gaat waarmaken belooft het een grootse festivalact te worden. Ze traden onlangs ondermeer al op tijdens Festival d'Art de Huy als voorprogramma van het Kocani Orkestar. Hun agenda is al behoorlijk gevuld met hoofdzakelijk concerten in het Franstalige gedeelte van België, zoals overmorgen, 26/9, in Luik. Maar ze geven bijvoorbeeld ook een cd-voorstelling in de Centrale in Gent op 12 oktober. (zie hun agenda op www.abysses-asbl.be/klezmic-zirkus/agenda.html). Luister alvast naar hun muziek op www.myspace.com/klezmiczirkus.

Henk - Waardering 9