Van 2 t/m 24 november toert singer-songwriter Mary Gauthier langs Nederlandse theaters met het programma Saved by a Song. Ze wordt begeleid door Jaimee Harris.

Na een afwezigheid van zes jaar in de Nederlandse theaters toert de Amerikaanse singer-songwriter Mary Gauthier in november 2024 13 keer door het land met het concert Saved by a Song, naar haar gelijknamige boek uit 2021. Gauthier is een begaafd verhalenverteller die indringende gebeurtenissen in het leven van haar en dat van anderen weet te vertalen naar pijnlijk-eerlijke en rijke songs in het idioom van folk, americana en alternative country. Ze neemt gitarist en zangeres Jaimee Harris mee op tournee.

Sinds haar laatste bezoek aan de theaters in 2018 is er veel gebeurd in Gauthiers professionele leven. Haar album Rifles & Rosary Beads uit 2018 werd met prijzen overladen en kreeg een Grammy-nominatie voor ‘Best Folk Album’, in 2019 werd ze uitgeroepen tot ‘International Artist of the Year’ door de Americana Association in UK en ook haar laatste plaat Dark Enough to See the Stars uit 2022 werd bejubeld door de pers. 

In Saved by a Song speelt Gauthier de publieksfavorieten van haar elf studioplaten, vergezeld door gitarist en zangeres Jaimee Harris.

Tussendoor leest ze fragmenten voor uit haar gelijknamige boek over haar bewogen leven. Gauthier is een adoptiekind dat op jonge leeftijd bij haar aangenomen ouders wegloopt en verslaafd raakt. Als ze op haar 28e in een politiecel belandt voor rijden onder invloed beseft ze dat het 5 voor 12 is. Ze moét afkicken.

Folkmuziek blijkt haar redding. In de jaren erna groeit ze uit tot één van de meest gewaardeerde americana-zangeressen van de wereld. Bob Dylan is fan. Ze toert met Willie Nelson en haar songs worden met prijzen overladen.

Een gitaar, een flesje water en een barkruk: meer heeft Gauthier niet nodig voor het hartroerende concert Saved by a Song.

de Volkskrant****: ‘kraakheldere, aangrijpende liedteksten…zonder valse romantiek of overdreven sentiment…Gauthiers stem is aards en nauwelijks versierd.’

altcountry.nl*****: ‘Het gaat om de menselijke verhalen. De onmenselijke verhalen. Voortreffelijke americana.’

Rootstime.be: ‘mooie liedjes met melodieuze muziek en betekenisvolle teksten.’

Written in music****: ‘een eigentijdse troubadour die in haar autobiografische verhalen, de donkere, pijnlijkste momenten in een bestaan vol ellende geenszins uit de weg gaat. Verfijnd country-noir idioom.’

Tourdata november 2024:
Zaterdag 2 november Oosterpoort, Groningen
Zaterdag 9 november Beauforthuis, Austerlitz
Zondag 10 november De Amer, Amen
Woensdag 13 november Theater Heerlen, Heerlen
Vrijdag 15 november Theater De Kunstgreep, Oostzaan
Zaterdag 16 november Theter Hof 88, Almelo
Zondag 17 november Dorpshuis De Schalm, Westwoud
Dinsdag 19 november Oosterpoort, Groningen
Donderdag 21 november Theater Junushoff, Wageningen
Vrijdag 22 november TivoliVredenburg, Utrecht
Zaterdag 23 november Theater Ludens, Voorburg
Zondag 24 november LUX, Nijmegen

Website: www.marygauthier.com