Op zaterdag 2 november is er eigentijdse en vurige folk uit België, met een optreden van Griff Trio bij Podium De X (in de QBus) in Leiden.

Waar we in Nederland onze traditionele muziek zo goed als kwijt zijn is er in België al sinds jaar een dag een behoorlijke, en ook jonge scene die zich bezig houdt met de (west-)Europese folk. En het is geenszins een alleen terugvallen op en het slaafs herkauwen van traditioneel materiaal, integendeel. Er wordt juist voortgeborduurd hierop door het toepassen van nieuwe elementen en het gebruik van nieuwe inzichten. Een van dergelijke bands is het Griff Trio, die naast diverse doedelzakken en fluiten ook meerstemmige zang in hun pakket hebben. Het geluid van het Griff Trio is een alchemie van stemmen en instrumenten, unieke geluiden, ontroerende harmonieën en intrigerende ritmes. Eigen composities naast eigentijdse arrangementen van traditionals uit Galicie, de Balkan, de middeleeuwen of Schotland, het kan alle kanten op. Of zoals Bart Vanoutrive in New Folksounds het verwoordde: "Ze ontpoppen zich, niet in het minst door de polyfone zang uitdrukkelijker in het vaandel te voeren, als heuse 21e-eeuwse troubadours. Zo verlenen ze meteen ook een nieuw bestaansrecht aan hun hoofdinstrumenten – de doedelzakken – waarmee ze als geen ander een eigentijds, virtuoos klankuniversum weten te scheppen, waarmee ze paradoxaal genoeg ook rust weten te induceren als aanzet tot zoete dromen."

Met hun virtuositeit en hun vlammende vertolking creëert het Griff Trio dan ook folk met een scherp randje, waarbij je oren zich wel zullen spitsen.

Bezetting:
Liesbet Marivoet - zang, fluit, cornemuse (type doedelzak)
Raphael De Cock - zang, fluit, uilleann pipes (Ierse doedelzak)
Remi Decker - zang, fluit, pastoral pipes (type doedelzak)

Zaterdag 2 november 2024, Griff Trio in De X in Leiden (Locatie: QBus).
Aanvang 20:30 uur (zaal open om 20:00 uur)
Entree aan de zaal €17,50, vvk online €15,00 en studenten €10,00
Info en tickets: https://www.de-x.nl/306/GRIFF-TRIO