Op maandag 26 augustus start een nieuw seizoen Americana Mondays in Eindhoven met een optreden van Emily Nenni. Op 9 september gevolgd door Andrew Combs en tot december nog door Malcolm MacWatt, Aaron Boyd, Fantastic Cat, Early James, Nat Myers en Sam Lewis.

De tweewekelijkse reeks concertavonden in Muziekgebouw Eindhoven in het teken van Amerikaanse rootsmuziek wordt geopend met de country en honky tonk van Emily Nenni uit Nashville, gevolgd door de indie americana van haar stadgenoot Andrew Combs op 9 september. Het programma voor het najaar van 2024 wordt vervolgens gecompleteerd door een volledig internationale line up aan artiesten, met achtereenvolgens Malcolm MacWatt uit Schotland, Aaron Boyd, Fantastic Cat, Early James, Nat Myers en Sam Lewis (allen VS). De concerten vinden plaats in M (voorheen Meneer Frits), tickets kosten € 15,-, de optredens beginnen om 20.15 u.

Emily Nenni creëert op haar meest recente en succesvolle album Drive & Cry een geluid dat diep is geworteld in klassieke honky-tonk, maar is verrijkt met country, soul en rock-'n-roll en een herkenbare stem die doet denken aan Dolly Parton. Ze wordt op 26 augustus begeleid door de geweldige Teddy and the Rough Riders, die tevens de support verzorgen. 

Andrew Combs wordt vaak tot de categorie country gerekend, maar zijn muzikale palet is veel breder. Zijn geluid, gekenmerkt door zijn bloedmooie, zachte stem, is een prachtige mix van country, americana en indiefolk. Met een splinternieuw album op zak reist hij 9 september af naar Eindhoven. 

Singer-songwriter Malcolm MacWatt combineert traditionele Schotse folkmuziek en americana uit de Appalachen, waarbij hij banjo, gitaar, fiddle en mandoline bespeelt. De multi-instrumentalist die eerder dit jaar met Dark Harvest een hoog gewaardeerd album uitbracht is op 23 september te zien. 

Met zijn intense americanaliedjes en rauwe stem op zijn debuutalbum Until The End roept Aaron Boyd vergelijkingen op met Mark Lanegan en Arlo McKinley. Hij maakte er al vanaf de release in 2019 grote indruk mee en op 7 oktober komt de singer-songwriter uit Kentucky voor het eerst naar Eindhoven, waarbij hij vergezeld wordt door snarenwonder W.D. Miller

Fantastic Cat, met Don DiLego, Anthony D'Amato, Brian Dunne en Mike Montali - die elk een succesvolle solocarrière hebben - in de gelederen, mag je met recht een superband noemen. Met hun combinatie van jaren '60 elektrische folk, jaren '70 rock à la The Babies en verhalende teksten in de stijl van Bob Dylan, als te horen op hun nieuwe album Now That’s What I Call Fantastic Cat, staan ze 21 oktober in M. 

Met zijn rauwe, soulvolle stem, vermengd met country, blues, folk en jazz, trok Early James uit Birmingham, Alabama de aandacht van Dan Auerbach (The Black Keys). Dit leidde tot een contract bij Auerbachs label Easy Eye Sound, waaronder hij de albums Singing for My Supper (2020) en Strange Time To Be Alive (2022) uitbracht. Een must-hear voor de liefhebber, vooral live, te zien en te horen op 4 november. 

Ook Nat Myers werd ontdekt door Auerbach. Als straatmuzikant probeerde de Koreaans-Amerikaanse bluesdichter na het uitbreken van de pandemie wat extra geld te verdienen. Toen Myers zijn muziek op social media begon te delen, trok hij al snel de aandacht van Auerbach. Dit leidde tot debuutalbum, Yellow Peril, wat is doordrenkt van blues en folk, maar met een eigentijdse twist. Het leidt Myers op 18 november naar Eindhoven. 

Chris Stapleton noemde hem 'a modern Townes Van Zandt'. Dan weet je eigenlijk al genoeg. De muziek van Sam Lewis wordt vaak vergeleken met die van grootheden als Van Morrison, Bill Withers en Ray LaMontagne. De Nashville-ingezetene creëert een diepe, soulvolle sound, verweven met elementen van folk en blues, die hij 2 december naar Muziekgebouw Eindhoven brengt.

Over Americana Mondays
Americana is een verzamelnaam voor country, folk, blues en andere aanverwante rootsstijlen en is een door het Nederlandse – en niet in het minst het Eindhovense – publiek gewaardeerd genre dat nog steeds aan populariteit wint. Generatie op generatie ontdekt deze oorspronkelijke vorm van muziek en jonge muzikanten geven er een eigen draai aan. In de jaren negentig vormden de Eindhovense singer-songwriter Ad van Meurs en zijn partner Ankie Keultjes een pioniersduo door artiesten van over de hele wereld uit te nodigen voor een optreden in hun eigen stad. Sinds 2006 is Meneer Frits (inmiddels M) het podium voor deze concerten, toen nog onder de noemer Ad van Meurs Presenteert en – na diens overlijden in 2017 – de Maandag van Van Meurs. Onder de naam Americana Mondays wordt deze goede traditie op de maandagavond in Eindhoven voortgezet: met aandacht genieten van de beste artiesten in een sfeervolle, comfortabele en gastvrije setting, waarbij je je voor even in een muziekcafé in Nashville waant.

Agenda Americana Mondays in M najaar 2024
26 aug – Emily Nenni (support Teddy and the Rough Riders)
9 sept  – Andrew Combs
23 sept – Malcolm MacWatt
7 okt – Aaron Boyd 
21 okt  – Fantastic Cat 
4 nov – Early James
18 nov – Nat Myers
2 dec – Sam Lewis  

Info & tickets: https://www.muziekgebouweindhoven.nl/nl/pQ5jzuw/americana-mondays