Reportage
In het najaar komen The Dubliners (The Dublin Legends) naar Nederland voor een tour. Door rechtenperikelen met een voormalig lid van The Dubliners opereert de band met Sean Cannon en Eamonn Campbell nu onder de naam The Dublin Legends. Ierse topmuzikanten Gerry O’Connor en Paul Watchorn voorzien deze folklegenden van nieuwe impulsen en er staat een nieuw album op stapel. Harry de Jong had een gesprek met de twee.
Op zondag 5 juni geeft Tejo Wouters in Den Bosch drie korte workshops voor iedereen die van zingen houdt. De middag is onderdeel van het evenement Ridders en Spelen en opmaat voor het festival Oude Muziek Nu.
Genoten van Luka Bloom in Ierland
Anke van Wijk en Jeroen Appeldoorn gingen niet naar Folkwoods, maar wel naar Ierland. Daar genoten ze dusdanig van een concert van Luka Bloom dat ze het ons per mail lieten weten. Waar ze het hebben over Lidovarna, zouden ze wel eens Lisdoonvarna kunnen bedoelen, maar afijn. Lees mee en wordt ook een beetje jaloers.
Gigantische wolkbreuk kan Boombal op
Gentse Feesten niet stoppen
- door Henk -
Wat zijn de Gentse Feesten bezopen druk, maar ook bere-gezellig. In het centrum over de Leie is een indrukwekkend podium gebouwd ten behoeve van het Polé Polé festival, een van de vijf festivals tijdens de Feesten. De beats van de tropische muziek klinken er 's middags om twee uur al loeihard. Als notabene de horeca klaagt over geluidsoverlast, dan weet je het wel. Brokken steen zijn door trillingen zelfs uit de historische gevels lang de Kraanlei naar beneden gekomen. Desondanks blijven de bezoekers met duizenden tegelijk toestromen.
Dithis (Marieke Smegen & Andrew Lyons)
bij Espiral in Borsbeek
Schotse tunes en songs
in gezellige huiskamersfeer
- door Henk -
Marieke Smegen en Andrew Lyons zijn op tournee. We zagen dit duo gisteravond (za 10/04) in Bosrsbeel bij Antwerpen. Het duo opereert onder naam Dithis (gaelic voor 'twee mensen' of 'samen'). We hadden nog even tijd gevonden om de eerste set van Dithis mee te maken in de muziek- en babbelkroeg annex cd-winkel Espiral.
Fiamma Fumana op het New World Beat
Festival
Alberto Cottica van Fiamma Fumana
en New World Beat Festival:
"Behoefte aan folk die contact
maakt met jonge mensen"
Het eerst weekend van februari vond in Venetië, Italië, de eerste editie plaats van het New World Beat Festival. Dit is een festival voor ethno digitale muziek, oftewel traditionele muziek die met elektronische muziek gecombineerd wordt en / of (mede) met elektronische apparatuur gemaakt is.
Tinus Kanters, organisator van Folkwoods en Folkbal Eindhoven, beschreef direkt daarna zijn ervaringen in Italië. Martijn van Gessel was erbij en maakte een interview met Alberto Cottica, organisator van het festival en voorman van de Italiaanse techno folk groep Fiamma Fumana.
Workshop liedschrijven:
'In een lied moet altijd avontuur zitten'
In café 't Zielhoes in Noordpolderzijl streek zaterdag 7 februari een bont gezelschap neer. Rattenvanger Alex Vissering was er, Martin Korthuis van 'Schier', 'Country' Will Stevens, Drent Erik Harteveld, schriever Jan Siebo Uffen. In totaal 35 mensen hadden zich aangemeld voor de 'tekstschrijversdag' voor liedjesschrijvers in streektaal, georganiseerd door Stichting Nij. Zelfs weerman Jaap Nienhuis en de vrouw komen halverwege de middag nog even de handen warmen in 't café. Ook Henk Scholte (Torf) was erbij en schreef dit verslag.
Even op en neer naar Italië
voor Fiamma Fumana Live
Fiamma Fumana speelde afgelopen zaterdag live in de "Magic Bus" club, Marcon/Venetië. Folkwoods-organisator Tinus Kanters was uitgenodigd en reed even een weekeindje op en neer. Hij zag en pasant ook nog Jim Moray en de spetterende DJ Stefano Miele. Voor Folkforum.nl schreef Tinus Kanters bijgaande reportage:
- Door Tinus Kanters -
OUDJAARS FOLKFUIF IN GENT
DJ. JÅK, een van de initiatiefnemers, aan het begin van de fuif...
...en een paar uur later - Foto Lieke Hoogenstraaten
Klokslag 12 uur vloog de confetti en serpetines door de lucht - foto Martijn Lieffers
Sfeerbeeld vanaf de balustrade - Foto Lieke Hoogenstraaten
En het werd alsmaar later... Foto Martijn Lieffers
- door Henk -
Zonder enige pretentie maken ze hun muziek. Vijf veertigers spelen al enkele jaren voor de lol samen op donderdagavond in een boerenschuur in het buitengebied van het Brabantse Moergestel. Het repertoire omvat instrumentale muziek uit hoofdzakelijk Bretagne, maar ook Scandinavische nummers en wat Lunasa-werk.
Peter René
Jos en Edwin Luc foto's Martijn Lieffers
Ontdekkingen en gemis tijdens
ruim drie weken vakantie
- door Henk -
Het aantal beluisterde cd's tijdens de afgelopen vakantie is op de vingers van één hand te tellen. Dertig cd's in een koffertje ten spijt. In een tent in Friesland overleed het draagbare cd-spelertje. Alternatief was de audio-apparatuur in de auto, maar die wilden we juist zoveel mogelijk laten staan ten faveure van de fiets.
Mes Souliers Sont Rouges
Op de terugweg toch nog een ontdekking gedaan: Mes Souliers Sont Rouges. Na twee keer draaien ben ik onder de indruk van hun cd '5'. Die had ik aangeschaft nadat ik die naam op het affiche van Dranouter zag staan. Nog nooit eerder van gehoord. Stom, want op de site van Dranouter staat dat de groep al tien jaar bestaat, vier cd's uitbracht en een fikse hit scoorde met het nummer Turlutte. Op www.folkdranouter.be wordt hun muziek vergeleken met de feestelijke klanken van La Bottine Souriante. De hit Turlutte heb ik nog nooit gehoord, die zal op een eerdere cd staan. Maar '5' doet mij eerder denken aan een modernere variant van Debout Sur Le Zinc. Even breed repertoire met minstens zo sterke zang en instrumentalisten. De strakke bas is iets bepalender. Wat een hechte band, dit vijftal uit Normandië. Op naar de kleine concertent van Dranouter op zondag 3 augustus om 20.15 uur.
Manic Monday in Eindhoven al
10 jaar goed bewaard geheim
Het is zo'n typische buurtkroeg in een oude Eindhovense wijk met relatief kleine huizen in diverse stijlen. Er wonen studenten, jonge stellen, kleine kinderen, oudere 'autochtonen', muzikanten, kunstenaars etc. De Buut, zo heet de kroeg, ligt op de hoek van de Rochusstraat en de Hoefkestraat, twee smalle straatjes weggestopt achter de Geldropseweg. Elke maandag is er onder de noemer Manic Monday live-muziek. Beslagen ruiten, fietsen tegen de muur en een gezellige aangelegenheid met vaak verrassend prachtige muziek.
Mari Kaasinen richtte op 11-jarige leeftijd Värttinä op
Onze eindredacteur Henk had afgelopen week voor het Eindhovens Dagblad een interview met Värttinä. Deze Finse topband is in augustus een van de grote namen op het Folkwoods Festival in Eindhoven. Het interview wordt als een van de aankondigende verhalen voorafgaand aan dat festival in het Eindhovens Dagblad geplaatst. Voor Folkforum.nl geeft Henk al iets van zijn ervaringen prijs.
Rémi Decker, doedelzakspeler in de groepen Griff en 'k Voel me Belg, gefotografeerd door DJ.Jak. Op diens site www.folk.tk staan nog meer foto's van de perspresentatie van de cd Jong Folk afgelopen vrijdag
Belgisch talent samengebracht op cd Jong Folk; zaterdag presentatie
Folk in België leeft. Als bewijs zijn vijftien jonge Belgische groepen samengebracht op de cd Jong Folk. Het zijn: Aedo, Ballroomquartet, Bal des Boiteux, Musaraigne, Netel, Griff, Les Turdus Philomelos, Dazibao, Keukkojoen, Göze, Tantra, Follia, Mairan, 'k Voel me Belg en Touche de Beauté.
De cd Jong Folk is niet de eerste die door 't Smiske en Appel Rekords wordt uitgebracht. In 2001 was er als 'Dansend Folk'. Meer dan 700 schijfjes gingen de deur uit. Van Jong Folk hopen ze er meer dan duizend te verkopen. Music & Words neemt de distributie ter hand. De cd zal buiten België ook in Nederland en Frankrijk te koop zijn.
De presentatie van de cd krijgt zaterdag een officieel tintje met de overhandiging ervan aan oud-minister Bert Anciaux. De cd is mede tot stand gekomen door subsidie van de Vlaamse Gemeenschap en Muziekmozaïek vzw.
De presentatie a.s. zaterdag 3 mei is in zaal 't Smis, Hopmarkt, Asse. Begin 20 uur, einde 08.00 uur. Toegang gratis. Tot 02.00 uur spelen er tien van de vijftien Jong Folk-groepen (zie aganda mei). Daarna is er de première van het twintig muzikanten tellende Jong Folk Wereldorkest, dat een 'uithoudingsbal' speelt, waarna ontbijt.
Het Boombal in Gent trekt maandelijks een
paar honderd dansers zoals hier op 25 ferbuari bij
het Brabants Volksorkest (foto site www.boombal.be)
Arnoud: Levendige folk-dans scene in Berlijn
De opkomst van de folkbals, niet enkel in België
maar ook in Nederland en Duitsland
Arnoud - het brok enthousiasme achter Folkclub Twente - was onlangs voor zijn werk in Berlijn. Alle avonden was er toevallig ook een folk-bal. En laat dat maar over aan Arnoud. Enthousiast meldt hij bij thuiskomst zich kostelijk vermaakt te hebben. Hij hoorde dat er een paar honderd folk-dansers in Berlijn en omgeving actief zijn. Op verzoek heeft hij voor Folkforum.nl zijn ervaringen op een rijtje gezet:
Eerste Folkdag Moergestel 25 jaar geleden
op 10 december met Fluitekruid, 't Patske,
Dommelvolk, Mariton, Wolverlei,
Den Vedel en Irolt
Folkdag Moergestel groeide snel uit
tot groot internationaal folkfestival
Eerste Folkdag 25 jaar geleden Het Trefcentrum in het Brabantse dorp Moergestel, barstte uit haar voegen met een paar honderd folkliefhebbers. Zij kregen van 's middag 3 tot 's nachts 1 uur voor zes gulden en vijftig cent een programma voorgeschoteld
zoals hier boven op het affiche van die eerste Folkdag Moergestel is te lezen.
REPORTAGE
UIT GENT (3)
Lila Downs
Van ulder pa tot spies Oud Klooster
De eerste twee delen van onze reportage uit Gent verschenen op dinsdag 19 november (Ambrozijn in de Vlaamse media) en woensdag 20 november (Concerten van de Gariaus en Ambrozijn). In deze derde en laatste aflevering hebben we het niet over Ambrozijn.
FNAC
Hoewel… nog even een klein detail. Nadat vrijdags (8/11) de cd Kabonka gepresenteerd was, zochten we de dag erna tevergeefs naar dit schijfje in de schappen van de FNAC. De cd-afdeling van dat warenhuis in Gent is over algemeen redelijk voorzien van folk- en aanverwante muziek. De maandag erna waren alle winkels gesloten vanwege Wapenstilstandsdag (zie Reportage uit Gent 1). Maar ook op dinsdag werd klanten nee verkocht op de vraag naar de nieuwe Ambrozijn. Pas op woensdag was 't zover. Zijn er in Gent trouwens nog meer adressen waar we terecht kunnen in onze zoektocht naar interessante folk- of roots-cd's? We kennen het winkeltje op de Geldmunt, maar daar krijgt de muziek wat ons betreft een té hoog zweefgehalte. Wie een alternatief weet, mag 't mailen.
REPORTAGE
UIT GENT (2)
Greet Garriau met pa en broer
in het voorprogramma
Ambrozijn beste live-groep van het westelijk halfrond
IJzingwekkende kreten en
schorre Tuvaanse schapen
- door Henk -
Vrijdagavond 8 november betreden we voor de derde keer De Handelsbeurs aan de Kouter. We raken alweer onder de indruk van de architectonische hoogstandjes. Zelfs op de plee is het wat dat betreft aangenaam toeven. Onder het publiek ontwaren we tal van bekende gezichten, zoals dat van Radio Klara-man en ex-Rum-zanger Paul Rans. Aan de sfeer voel je dat er iets bijzonders te gebeuren staat.
De eerste aflevering van REPORTAGE UIT GENT over Ambrozijn in de Vlaamse media verscheen gisteren ().
Vrijdag het laatste deel.
Twee uitsnedes uit foto's in De Standaard, gemaakt door Wouter Rawoens.
Links: Wim Claeys in een komische bui, rechts Thom Theuns, die de meeste nummers voor de nieuwe cd schreef.
REPORTAGE UIT GENT (1)
Vlaamse media over Ambrozijn
-door Henk-
Gent is zo'n stad waar je op culinair en cultureel vlak altijd aan je trekken komt. We brachten er onlangs een week door en zullen er in een drietal afleveringen verslag van doen. Niet zozeer van alle lekkere dranklokalen en restaurantjes die we natuurlijk geregeld frequenteerden, maar meer van onze muzikale belevenissen. Vandaag deel 1 met de Vlaamse media over Ambrozijn.
Die aandacht voor Ambrozijn was er vanwege het feit dat deze groep vrijdag 8 november de cd Kabonka presenteerde in de Gentse Handelsbeurs. Overigens valt die media-aandacht tegen. Er verscheen over de cd-presentatie geen enkele recensie. De Standaard kwam er in een uitgebreid artikel ruim een halve week later wel nog op terug, maar daarover verderop in dit artikel meer.
Uit taktische overwegingen was een andere presentatie-datum beter geweest. Recensenten halen vanwege de vroege sluitingstijd van hun kranten op vrijdagavond niet de zaterdagkrant. Op z'n vroegst dus de maandagkrant. Dat is al laat voor dagblad-begrippen. Maar in dit geval was de maandag (11/11) ook nog een feestdag waarop geen kranten verschenen: Wapenstilstandsdag.
Een oude verkoopster in een winkeltje tegen kasteel Gravensteen wist ons desgevraagd te vertellen dat Wapenstilstandsdag te maken had met de Tweede Wereldoorlog. Maar tv-beelden van de herdenkingsplechtigheid met enkele oud-strijders van boven de honderd zetten ons op het juiste spoor: het einde van de Eerste Wereldoorlog wordt in België op 11 november herdacht.