CDs
Steve Ashley – Time and tide
Steve Ashley - Time and tide - Topic records TSCD569 / distributie: Music & Words
De naam Steve Ashley doet misschien niet bij iedereen een belletje rinkelen, maar de man draait inmiddels alweer zo'n veertig jaar mee in het Britse folkcircuit. Zijn eerste plaatopname was een bijdrage aan het klassieke album Anthems in Eden van Shirley & Dolly Collins in 1969. Hij was in 1972 ook lid van de eerste editie van de Albion Country Band, samen met Ashley Hutchings, Royston Wood, Simon Nicol, Sue Draheim en Dave Mattacks. In deze samenstelling bracht deze legendarische band geen album uit, maar is wel als zodanig te beluisteren op Lord Bateman, een nummer op Ashley's eerste soloplaat Stroll on uit 1974, in die tijd een meer dan uitstekend debuut. Steve Ashley was het meest productief in de jaren '80 van de vorige eeuw. Sinds 1990 verschenen nog maar vier albums van hem. In Engeland is hij redelijk bekend gebleven, in Nederland leek zijn naam enigszins vergeten. Tot dit jaar wanneer zijn nieuwste album Time and Tide op het gerenommeerde Engelse Topic-label verschijnt, waardoor er zowaar weer internationale belangstelling voor de Britse singer-songwriter is.
Om met de deur in huis te vallen, deze man heeft veel te vertellen. Hij is begaan met de wereld in al haar facetten en weet dit te verwoorden in beeldende symboliek en pakkende liedjes. Zo zingt hij over grote thema's als de afbraak van de natuur in The birds of the country en de multiculturele samenleving in het wondermooie This old English town. Erg geslaagd is het lied The drowning cell over de opwarming van de aarde. Het lied krijgt zelfs een Nederlands tintje wanneer Ashley de Nederlandse waterbouwkundigen Vierlinghe en Leeghwater laat opdraven. Hun watermolens staan symbool voor de enige manier om deze aarde te redden: met z'n allen aan de pompen! Een ‘kleine' maar aangrijpende geschiedenis is het liedje Down the line, speciaal geschreven voor zijn grootvader die op 34-jarige leeftijd omkwam tijdens zijn werk bij de Engelse spoorwegen in 1920.
Steve Ashley heeft anno 2007 een aparte, wat nasale stem waaraan ik eerst wennen moest. Eenmaal gewend, dan valt de kwaliteit van zijn liedjes op. Ashley wordt op dit album begeleid door een aantal gerenommeerde musici waaronder o.a. Fairport-leden Dave Pegg, Simon Nicol en Chris Leslie die het album een rustige instrumentale inkleuring meegeven. Het enige storende van het album zijn de strijkersarrangementen die een aantal liederen meegekregen hebben. Deze arrangementen doen denken aan de strijkers op het Nick Drake-album Five leaves left uit 1969. Niet zo verwonderlijk want de arrangeur is dezelfde: Robert Kirby. Wist deze man het klassieke album van Nick Drake met zijn arrangementen een meerwaarde mee te geven, op Time and tide klinkt zijn werk vaak net te zoet en te kitscherig.
Een smetje op een verder uitstekend album, waarmee Steve Ashley zich internationaal weer nadrukkelijk in de kijker speelt.
Assie Aukes, waardering: 8