Verzamel-cd begin volgend jaar gepresenteerd

Frisse Nederlandse folkbands op Nieuw Akoestisch Peil

Als alles volgens plan verloopt ziet het album Nieuw Akoestisch Peil op 27 januari het levenslicht tijdens een folkavond in poptempel De Effenaar in Eindhoven. Het Vlaamse radioprogramma De Groote Boodschap zal op die donderdagavond in een rechtstreekse uitzending aandacht besteden aan dit project. Het album wordt uitgegeven door Music & Words.

NAP is een verzamel-cd met werk van vijf frisse Nederlandse folkbands. Het initiatief daartoe is genomen door Hans Hoosemans, gitarist van de meest ervaren van de deelnemende groepen, Wè-nun Henk uit midden-Brabant. Naast muziek van Wè-nun Henk komen op NAP nummers van Humus (de opvolger van het ter ziele gegane MUS), Dubius, Matzko en Lirio.

Folk- danwel akoestische muziek begint in Nederland aan populariteit te winnen en dat is, aldus Hoosemans, een mooi moment om enkele folkbands te presenteren die een eigen draai geven aan de nederlandse folkmuziek. Overwogen wordt de cd een jaarlijks vervolg te gevenm, telkens met nieuwe groepen.

Wè-nun Henk is al een gevestigde naam in de folk. Deze groep heeft met Nederlands/Vlaamse liederen en instrumentalen al drie albums gevuld en maakt komend jaar samen met Dommelvolk een theatertour.
Zie www.we-nunhenk.nl.

De Amsterdamse band MUS (www.mus.muziek.ws) was goed voor tegendraadse folk-pop met een vleugje ska, wereldmuziek en theater. Nu MUS is opgeheven gaan Ed van Nunen (gitaar, mandoline, zang) & Astrid Leuvering (zang) door als Humus. Zij doen dit samen met bassist Ivo Schouten en accordeoniste Renate Jorg (twee muzikanten van de groep Kaal (www.kaal.nu).

Dubius bestaat uit vijf muzikanten uit Nijmegen e.o. Zij hebben verschillende achtergronden en benaderen de muziek vanuit pop/singer-songwriter structuren. Ze worden ook geïnspireerd door (voornamelijk) west europese folk. De songs zijn Nederlandstalig. Er is een ritmische basis met bas en akoestische gitaar en Dubius hanteert een opvallend diverse melodieomlijsting met ondermeer viool, doedelzakken, nyckelharpa, fluit, mandoline en trekharmonica. Van 9 tot 19 november heeft de groep de Einhovense Daltoon studio geboekt voor de opnames van hun eersteling. Er zullen rond de 15 liederen worden opgenomen waarvan er zeker 12 de cd moeten halen. De opnames vinden plaats onder leiding van Erik van der Lest ook wel bekend als drummer van The Watchman. Zie ook www.dubius.nl.

In geheel eigen stijl geeft Lirio een energieke en eigentijdse draai aan Franse, Vlaamse en Nederlandse traditionele muziek. Lirio heeft een voorliefde voor bal-muziek en speelde al op vele folkbals. Afgelopen zomer stonden ze op het grote Dranouter Folkfestival en ze traden reeds aan op het Boombal in Gent. De vier muzikanten komen uit de driehoek Utrecht-Deventer-Wageningen. Ze bespelen trekzak, doedelzak, fluit, viool, gitaar, cajon en contrabas. Lirio nam in december 2002 een live-demo op in Theater Bouwkunde in Deventer. Binnenkort komt de groep met een full-cd, die in eigen beheer wordt uitgegeven. Op de website (www.lirio.nl) is al heel wat muziek te horen: je kunt er nummers downloaden als Aaah!, Leliejig, Diederiks Ding, Piazzola, Jan Vader, Marco's Cercle, Polska, Auvergne Bourree, Skaskottisch.

De Eindhovense folkrockband Matzko vervangt in het project stadgenoot Inner Strength. Peter Habets richtte een aantal jaren geleden samen met Heike Ceresa de band Matzko (Hongaars voor teddybeer) op. Heike is na een trip van vier maanden naar Italië weer terug in de groep. De zes muzikanten komen uit verschillende muzikale stromingen als jazz, klassiek, triphop en folk. Folk(rock) is de muzikale rode draad. Habets noemt de Engelse band Fairport Convention als inspiratiebron. De groep speelt vooral eigen composities en zingt engelstalig. Matzko won in haar korte bestaan al aardig wat prijzen bij bandwedstrijden, waaronder een aanbod voor een cd-opname die inmiddels ongeveer achter de rug is. In november komt deze cd uit, getiteld 'How?'. Zie ook: www.matzko.com.