Eén op vier cd's in Nederland is illegaal
Het Algemeen Dagblad (ww.ad.nl) sprak met T. Kuik, direkteur van de stichting BREIN, die in het leven is geroepen door de muziekbranche om piraterij van beeld- en geluidsdragers tegen te gaan. Volgens BREIN is een op de vier verhandelde cd's in Nederland illegaal. Grote boosdoeners zijn volgens BREIN de particuliere 'thuisbranders' die gekopieerde cd's en cd-roms verkopen voor ongeveer 5 euro per stuk.
Alle thuisbranders samen waren het afgelopen jaar goed voor 17,75 miljoen illegaal verhandelde cd's en cd-roms met muziek, film en software. De omzet van de kopieënhandel bedroeg 98,5 miljoen euro, 20 procent méér dan in 2000.
,,Wij pakken dit probleem hard aan door informatie uit het hele land te verzamelen'', zegt directeur T. Kuik van stichting BREIN in het AD. ,,Met deze informatie sporen we mensen op die gebrande cd's verkopen en zij kunnen dan een opsporingsambtenaar met een huiszoekingsbevel aan de deur verwachten.''
Het aandeel van de georganiseerde misdaad in de piraterij nam verleden jaar echter af van 2,1 naar 1,5 miljoen exemplaren door investeringen in het opsporingsapparaat van BREIN. ,,We hebben afgelopen jaar zeven cd-persen opgerold in onder andere Nederland, Duitsland en Polen. Hiermee zijn gaten gevallen in de misdadige organisaties die zich bezighielden met grootschalige piraterij'', meldt Kuik. Bij een inval in een professionele cd-fabriek in Nieuwegein werden meer dan 3000 illegale muziek-cd's, ongeveer 40 moulds (masters) en artwork voor illegale cd's buit gemaakt.
,,Daarnaast is het ook zo dat de verzamelalbums met hits die deze bendes verkopen sterk in populariteit zijn gedaald nu de consument zelf, gratis zulke cd's op internet samenstelt en download'', aldus Kuik.