Na een kort ziekbed is vrijdag 23 juli jl. radiomaker, liedverzamelaar en wetenschapper Ate Doornbosch op 84-jarige leeftijd in Schiedam overleden, zo heeft platenmaatschappij Music & Words bekendgemaakt. Ate Doornbosch maakte voor de VARA (later NRU en NOS) het bekende radioprogramma ‘Onder de Groene Linde’ en was tevens verbonden aan het Meertens Instituut.
Ate Doornbosch is op 1 januari 1926 in Nuis (Gr.) geboren. In 1957 begon hij met zijn programma ‘Onder de groene linde’, aanvankelijk bij de VARA, de socialistische omroep die met volkszanguitzendingen wenste bij te dragen aan de culturele verheffing van het volk. Doornbosch wilde een serie van tien programma’s maken met opnamen van oude liederen. Dat leek de leiding aanvankelijk wat veel, vijf afleveringen zouden wel genoeg zijn, maar Doornbosch hield vol. Uiteindelijk zouden het er 1316 worden, die eerst door de VARA en vanaf 1968 door de NRU, (later de NOS) werden uitgezonden.
Tot 1994 reisde hij door heel Nederland om opnames te maken van liederen die vooral oudere plattelandsbewoners zich uit de mondelinge overlevering herinnerden. Door de reacties van de luisteraars op deze uitzendingen ontstond door de jaren heen een grote collectie liedmateriaal. ‘Onder de groene linde’ was feitelijk een interactief radio-programma, lang voordat de uitdrukking in zwang kwam.
In 1966 kreeg Doornbosch naast zijn radiowerk een aanstelling bij het Meertens Instituut ten einde zijn nog steeds groeiende collectie wetenschappelijk te documenteren. Doornbosch’ geluidsbanden worden nog steeds in het Meertens Instituut bewaard, inmiddels gedigitaliseerd. Ze bevatten vijfduizend opnames van ballades en vertegenwoordigen zo een uniek stuk immaterieel erfgoed.
In 1990, toen zijn programma dertig jaar bestond, ontving Doornbosch de Visser-Neerlandiaprijs van het Algemeen Nederlands Verbond. Doornbosch komt als Jaring Elshout voor in de roman Het Bureau van J.J. Voskuil over het Meertens Instituut.
Naast enkele lp’s met radio-opnames die in de late jaren ‘70 uitgebracht zijn, is er tussen 1987 en 2008 een serie van vier uitgaven met tekst en muziek verschenen onder de titel ‘Onder de groene linde’.
Louis Peter Grijp en Herman Roodenburg publiceerden in 2005 onder de titel ‘Blues en balladen’ een boek waarin het werk van Doornbosch vergeleken werd met dat van zijn Amerikaanse collega Alan Lomax.
Ten slotte verscheen in 2008 een monumentale box met negen cd's met traditionele Nederlandse volksmuziek, afkomstig uit de archieven van ‘Onder de groene linde’ en eveneens ‘Onder de groene linde’ getiteld. Tevens in de box een dvd met twee tv-documentaires over het werk van Doornbosch plus een opname van de laatste uitzending van ‘Onder de groene linde’. Het geheel is voorzien van een uitgebreid tweetalig boekwerk met achtergrondinformatie en fotomateriaal. Ondanks zijn hoge leeftijd heeft Ate Doornbosch nog actief meegewerkt aan deze box. Deze box-set heeft in 2009 een Edison gekregen voor 'Bijzondere uitgave van historische aard' plus de prestigieuze Jahrespreis der Deutschen Schallplattenkritik.
In 2009 heeft Nuis, het geboortedorp van Doornbosch, hem geëerd met een bankje dat zijn naam draagt, uiteraard onder een (lei)linde.
Ate Doornbosch is donderdag 29 juli in besloten kring gecremeerd.
Op Youtube is een filmpje te zien van Omrop Fryslan over het werk van Ate Doornbosch. Onderstaande foto werd genomen bij de uitreiking van de Edison in 2009.
Ate Doornbosch, 1 januari 1926 - 23 juli 2010