In de jongste New Folksounds (106) worden enkele bands uitgelicht die op festivals spelen deze zomer, waaronder het Canadese Suroît. Daarnaast is er aandacht voor de zeventigste verjaardag van Julos Beaucarne, de Waalse tegenhanger van Willem Vermandere.

Het festivalseizoen is weer vol aan de gang, dus besteedt NFS enkele artikelen aan bands die de Lage Landen dit jaar aandoen. Naast de artikelen over Deirdre en Terrafolk, die op Folkwoods zullen spelen is er aandacht voor Suroît. De groep komt van de Magdalena Eilanden, bestaat al zowat dertig jaar en is pas sinds een jaar of vijf bezig om buiten de francofone wereld op te treden. Op 19 augustus zijn ze voor het eerst in België te gast, op Deerlycke Folk 2006. Hun cd Chouche zal ook in Europa verspreid gaan worden. Dries Delrue sprak met Henri-Paul Bénard, die al vanaf 1977 lid is van de groep en daarom als woordvoerder optreedt. Op de vraag waarom ze nu pas de ruime wereld aandoen antwoordt hij: "Er was een tijd dat zelfs in Quebec onze traditionele muziek maar matig gewaardeerd werd. (...) Bovendien hadden wij geen grote structuur of een management dat vanuit onze eilanden opereerde. (...) Maar sinds een vijftal jaar treden wij steeds meer naar buiten en stilaan ontdekten wij dat onze muziek tot de Keltische muziek behoort. (...) De steeds groeiende impact van Keltische muziek op de festivals van wereldmuziek is ook voor ons een springplank naar een ruimer publiek."

Van de hand van Delrue is ook het artikel over Julos Beaucarne. Deze veelzijdige artiest is een geestverwant van Willem Vermandere, die sinds kort het lied Mijne Jezus Is Ne Jood, vrij naar Beaucarne, zingt. Over de radio meldt Beaucarne: "De programmamakers lijken wel aan geheugenverlies te lijden, ze weten niet meer wat hun identiteit is. Ze volgen als schapen de muziekwetten van de multinationals. (...) De wet van de sterkste is voor radiomensen vaak ook de wet van de minste inspanning. En je hoeft geen nationalist te zijn om daartegen op te komen. Het is een kwestie van zelfrespect. (...) In een van mijn nieuwe liedjes noem ik het 'au nom du pèse, et du fisc et du sacrosaint bénéfice'." Delrue vertaalt de parafrase op het kruisteken: in de naam van de poen, van de fiscus en van de hoogheilige winst.

Verder komen aan bod: het boek Leporello van Sander Neijnens, over de passie voor en met de vorm van een accordeon, Think Of One, Gabriël Peeters (alias ChadBucket), Kate Campbell, de vertaling van Dylan in het Nederlands door Bindervoet en Henkes, een gesprek over de nieuwe cd van Pot, Van Lienen & Baumgarten en de Georgische zanggroep Me Rustveli, waarvan de leden actief zoeken naar liederen en varianten die nog niet bekend zijn.

In de rubriek Achter de Schermen komt Ton Dekker, presentator en samensteller van het wekelijkse folkprogramma van lokale omroep Gouwestad Radio aan het woord.Het Meesterwerk gaat over de duitse folkrockband Ougenweide en er is een nieuwe rubriek, Passie, waarin deze keer fotograaf Wim van Ophem met twee foto's het Amsterdam Roots Festival laat zien. CD-recensies zijn er deze keer van o.a. ChadBucket, Kari Bremnes, Mikis Theodorakis, Tres Chicas, Jonatha Brooke en Haytham Safia.

Zie ook: www.newfolksounds.nl.