Malinese topper Rokia Traore groeide op in België

De Malinese zangeres Rokia Traore wordt beschouwd als een van de belangrijkste talenten van de eigentijdse Afrikaanse muziek. Op haar jongste album Bowmboï (Tarna) geeft ze enerzijds de traditie van haar volk een eigentijdse gloed en werkt ze anderzijds samen met het Kronos Quartet. Toch maakt ze van die verschillende werelden geen smeltkroes. Traore staat aanstaande dinsdag 11/05 naast Amparanoia en Susheela Raman op het podium van het Koninklijk Circus in Brussel in het kader van Botanique. Komende zomer is ze een van hoofdgasten op het TFF-festival in het Duitse Rudolstadt. Peter Vantyghem sprak met haar en hoorde verrassend genoeg ondermeer dat ze België opgroeide. De Vlaamse krant De Standaard publiceert dat interview vandaag. Hier enkele citaten:

…,,Mijn muziek is een ruimte waarin ik mezelf kan zijn. Daarin probeer ik dingen uit te drukken die niet uit te drukken vallen, en dat zonder over mezelf te praten. Ik krijg daarvoor veel kritiek van mijn landgenoten. Vooral de oudere generaties begrijpen het niet.''…

…Mali is snel veranderd, zegt Traore. ,,Wie na 1984 geboren is, is anders. Toen werd de televisie in Mali geïnstalleerd en nu ziet een hele generatie de dingen anders. Ze kennen de hipste trends en volgen modes die volstrekt niks te maken hebben met wie ze zijn. In de traditie zijn ze totaal niet geïnteresseerd, want die doet niet dromen. Ik hoor bij hen, maar ik heb in het Westen gewoond, en kan dat allemaal duiden. Ik zie hoe vals die Latijns-Amerikaanse soaps zijn, waarin je moeiteloos van niets alles wordt (…) Tegen die oppervlakkige levensstijl reageert ze in haar songs, maar ook als rolmodel. ,,Ik heb succes in de wereld, dus kijken ze naar me op. Maar ik lijk niet op hun modellen: ik rap niet, ik sta niet te dansen op elektronische beats, en ik maak me niet op. Ik zeg hen steeds weer dat ze vooral zichzelf moeten blijven. Ik wil helemaal niet dat ze volgen. Ze moeten zich vragen stellen.'' (…) Veel zal het echter niet veranderen, denkt ze. ,,Zoals het dat in Europa ook niet doet, vind ik. Jullie jeugd leeft ook sterk naar Amerikaans model. Ik heb mijn ambities bijgesteld. Ik probeer in het buitenland te laten horen dat ook Mali modern wordt.''…

…Wie is ze? Een telg van het Bambara-volk, maar ook, en nogal verrassend: Belg. ,,Ik heb hier lang gewoond als kind'', legt ze uit. ,,Ik heb aan de ULB sociologie gestudeerd. In 1996 ben ik weer weggegaan. Een adolescent zoekt een identiteit en als Malinese in België opgroeien was moeilijk. Nu ligt dat anders. Ik zie die dubbele cultuur als een verrijking. Ik kan zo in een Afrikaans dorp gaan leven, maar even goed in New York. Dat lijkt voor buitenstaanders nogal complex, maar zo ben ik. Niet te duiden. En ik voel dat ik niet per se iets moet bewijzen.''…