Hackensaw Boys: We hebben een hekel aan neo-country
Voor de Hackensaw Boys hoef je woensdag niet naar Charlotsville in de VS. Deze jonge, uitbundige Amerikaanse bluegrassgroep was van de week voor de tweede maal op tournee in ons land. De groep staat garant voor hillbilly-muziek met de energie van de punk. Journalist Peter Bruyn sprak met percussionist Justin en mandolinespeler Robert, die in de groep respectievelijk Salvage en Mahlon genoemd worden. Het gesprek ging ondermeer over het imago van country en bluegrass. Uit BN/De Stem haalden we de volgende citaten:
…Met de neo-country uit Nashville willen ze helemaal niets te maken hebben. "Noem het maar ‘mountain-hillbilly’ met een punkgevoel”, "maar je kunt ook zeggen dat we ‘bluegrass in een eigentijdse vorm’ spelen,” aldus Mahlon… (…) "Onze hele houding, onze energie, is afkomstig uit de rock-'n-roll”, vult Salvage aan… …Viool, gitaar, bas, mandoline, banjo en mondharmonica. Versterkers en stekkers komen er amper aan te pas. "Nostalgie? Ik weet niet of onze muziek uit nostalgie voortkomt, hoor”, had Salvage even voor aanvang van het optreden al gezegd. "Al hebben we wel degelijk een hang naar de tijd dat het leven simpeler was.” "De tijd voordat de televisie kwam”, valt Mahlon hem bij. "Niet dat het leven toen gemakkelijker was... Vast en zeker niet. Maar het was in ieder geval overzichtelijker. Misschien klamp ik mij echter alleen maar aan een mythe vast.” "Onze muziek is ook geen verzet tegen MTV of zo”, zegt Salvage. "We hebben gewoon een andere visie op muziek. En we zijn ervan overtuigd dat er binnen het gehele muzikale spectrum ook ruimte is voor onze opvatting. Wij maken ook muziek van nu. Vitale muziek, die helemaal niets te maken heeft met die zogenaamde ‘neo-country’ uit Nashville met mensen als Garth Brooks en Shania Twain. Want daar hebben we echt een hekel aan.”…
…Het idee dat bij traditionele muziek wellicht ook conservatieve maatschappelijke opvattingen zouden horen slaat natuurlijk helemaal nergens op, zegt de mandolinespeler. "Integendeel, de folk en authentieke countrybeweging in Amerika is juist in links-liberale kringen geworteld. Iemand als Woody Guthrie was zelfs communist.” "Het is alleen die neocountry-kliek uit Nashville die deze muziek z'n conservatieve imago bezorgt”, valt percussionist Salvage hem bij. Europeanen blijken wat opener tegenover de energieke eenentwintigste eeuwse bluegrass-opvatting van The Hackensaw Boys te staan dan hun eigen landgenoten, denken ze. Maar dat kunnen ze deels ook wel begrijpen. "Als je in Kentucky komt en deze muziek speelt, dan zit je eigenlijk aan hún muziek. En daar behoor je af te blijven - dat ligt in sommige kringen wel heel gevoelig. Hier in Europa heeft men daar vrijere opvattingen over.”…