Cornelis Vreeswijk - een hommage - In theater Bellevue in Amsterdam is een hulde gebracht aan een van Nederlands grootste troubadours: Cornelis Vreeswijk. Er werd een dubbel-cd gepresenteerd waarop een groot aantal Nederlandse collega's eigen versies van Vreeswijks werk zingt, maar waarop Vreeswijk ook zelf te horen is: Cornelis Vreeswijk - Een hommage.
Tijdens de presenatie van de cd werden nummers van Vreeswijk gezongen door mensen als Jeroen van Merwijk, Bram Vermeulen en Rob van de Meeberg.
Invloedrijk
Cornelis Vreeswijk (8 augustus 1937-12 november 1987) was een bijzonder mens. Geboren in IJmuiden verhuisde hij op zijn twaalfde naar Zweden (zijn vader begon er een taxibedrijf), waar hij een van de meest invloedrijke artiesten van de 20e eeuw werd. Tot aan zijn vroegtijdige dood maakte hij er meer dan 30 platen. Folk, blues, rock, samba: de Zweedse muziek van Vreeswijk kent vele kanten. Zijn unieke stemgeluid, zijn ijzersterke teksten en zijn turbulente levenswandel maakten hem tot een uniek fenomeen in de Scandinavische wereld.
De Nozem en de Non
In Nederland is de naam Vreeswijk verbonden aan nummers als 'De Nozem en de Non', 'Veronica' en 'Misschien wordt het morgen beter'. Zijn eerste LP in ons land, uit 1972, werd platina. De vijf andere Nederlandse platen deden weinig.
Vreeswijk zag drie huwelijken stranden, raakte aan de drank en kreeg belastingproblemen. Begin jaren tachtig beleefde hij een opleving toen hij oude nummers in een modern jasje stak en daarmee de Zweedse jeugd weer voor zich won. Hij nam in 1982 ook nog een Nederlandstalig album op, maar daarna ging het definitief mis.
Vreeswijk bleek leverkanker te hebben. Op 12 november 1987 stierf hij, vijftig jaar jong.
Hype in Zweden
Na zijn dood begon in Zweden de hype pas echt. Er zijn films en toneelstukken over zijn leven gemaakt, in Stockholm is een park naar hem genoemd en er wordt jaarlijks een Vreeswijk-muziekfestival gehouden, waarbij Zweedse artiesten zijn muziek spelen.
Maar ook Nederland is wakker geschud. Sinds ruim twee jaar bestaat er een Cornelis Vreeswijk Genootschap dat wil voorkomen dat zijn werk in de vergetelheid raakt. Dit genootschap en kleinkunstplatenmaatschappij 'Nikkelen Nelis' hielpen de Nederlandse journalist en vriend van Vreeswijk, Peter Verschoor diens droom te verwezenlijken, een muzikale hommage aan zijn goede vriend, de dubbel-cd die nu verschenen is.
Nog springlevend
Peter Verschoor raakte tijdens zijn periode als correspondent in Zweden bevriend met de daar woonachtige Vreeswijk en wierp zich na diens dood op als beschermer van Vreeswijks oeuvre. Hij stelde de dubbel-cd samen. In het Parool zegt Verschoor tegen Corrie Verkerk: "Vijftien jaar dood, maar nog steeds springlevend, in Zweden is Vreeswijk nog steeds een godheid. Met werk dat veel verder gaat dan De Nozem en de Non. Diepzinnig, filosofisch, satirisch. Dit eerbetoon verdient hij." En Verschoor voert de complete Zweedse werken van Vreeswijk ten tonele. Drie lijvige boeken dik. "Meer dan Shakespeare!"