John Beumer van Blue Dew:
Uitroepteken bij The Long Journey Home
Blue Dew opnieuw begonnen aan een lange reis!
2003 was voor Blue Dew het jaar van het 15 jarig bestaan van de band. Een mooie aanleiding om energie te steken in "Hoe gaan we verder?". Buitencentrum De Koerberg stelde een huisje in de bossen van Heerde beschikbaar en middels enkele intensieve, zwaar aangename weekenden ontwikkelden we "The Long Journey Home"; een uur muziek met beelden uit de 19e eeuw over de emigratie van de Ieren en hun strijd om te overleven in Amerika. We hebben de muzikale component van dit muziekprogramma inmiddels enkele malen met succes mogen presenteren. Ons laatste concert in december, in een uitverkocht Zielhoes in Noordpolderzijl, zette een vreugdevol uitroepteken achter 2003 en onze toekomstmuziek.
Hoogtepunt en dieptepunt: Andy Irvine in De Tamboer
Een schijnbaar onmogelijke combinatie van genieten en teleurstelling was het optreden van Andy Irvine, 19 november, in De Tamboer in Hoogeveen. Met name Pim (ons meest Ierse bandlid), maar zeker ook de rest van Blue Dew, had als groot liefhebber van de muziek van Andy Irvine hier enorm naar uitgekeken. Dat het een onderdeel was van de door velen geliefde formule "Celtic Night" namen we voor lief.
Een kwartier voor aanvang van het optreden ontstond echter een typisch "Celtic Night probleem"; slechts een kwart van het aantal kaartbezitters, (die natuurlijk allemaal Andy Irvine, dé folklegende, wilden zien) paste in de zaal. Na een vriendelijk gesprek met een suppooste mochten we, op eigen risico, een poging wagen ons tussen het publiek te wurmen. Tien minuten later hingen we over de rand van het balkon.
Andy Irvines beroemde stemgebruik, zijn prachtig gitaarspel, bijgestaan door Rens van der Zalm, het klappen van stoelen en schuifelend vertrekkend publiek vulde de zaal..?!? Wij bemerkten tot onze verbijstering dat tientallen mensen hoognodig naar elders moesten en niet naar het toilet, zoals Andy in het begin nog kon grappen.
Andy kondigde een volgend nummer aan en gelijk stonden er weer mensen op. Hier snapten we helemaal niets van. Een blik in het programmaboekje leerde ons echter dat elders in het gebouw een Ierse versie van "Jack en de Voederbietels" was begonnen. Als een kaartje 31 Euro kost wil het publiek blijkbaar niets missen? Dat is dus ook een formule.
Nadat zeker honderd man het eind van het nummer niet eens afwachtte zag Andy Irvine er de lol niet meer van in. Een kwartier eerder dan gepland verliet hij het podium. Konden wij nog net het staartje meepakken van "Holladiejee in Galway".
9 Maart 2004 trakteren we onszelf wederom op een avondje uit, we hopen in de Oosterpoort in Groningen Vårttinå te ontmoeten, de CD "iki" heeft ons in 2003 namelijk enorm nieuwsgierig gemaakt naar een life optreden van deze Finse band.
2004 : Blue Dew Folkvillage in een kloostertuin?
Het wordt spannend hoe ons folkfestival in 2004 er in juni uit zal zien. Het Zwolse Broerenkerkplein, dat we tot nu toe steeds als festivallocatie gebruikt hebben, is namelijk volledig opnieuw ingericht. Het voormalige parkeerterrein is nu een historische kloostertuin! Nieuwe mogelijkheden, maar ook beperkingen, zullen in 2004 zeker veranderingen voor Blue Dew Folkvillage tot gevolg hebben. De eerste aanpassing die we hebben gepland is het aanmeren van de Verhalenboot (een 35 meter lang theaterschip) in de gracht bij Het Broerenkerkplein.
Zwols Folkfestival in Odeon
We beginnen het nieuwe folkjaar in Zwolle op 7 februari met het Folkfestival in Schouwburg Odeon. Naast de programmering van internationale bands treedt dit jaar ook de Zwolse folkband Brak op. Aan dergelijke promotie van folk in en uit Zwolle wil Stichting Blue Dew in 2004 ook weer graag een bijdrage leveren!