-door Mirjam Adriaans-
Het Iers Sessie Festival in Nuenen heeft enkele jaren terug de activiteiten uitgebreid naar een Celtic Night met sessie na afloop. Dat was een succes en op zaterdag 2 april komt er eindelijk een vervolg met onder meer een optreden van het Belgische Duo Praet-Masure. En ik vond zowel Bart Praet als Philip Masure (bepaald geen onbekende in de Ierse muziek) bereid om enkele vragen te beantwoorden over hun muzikale achtergronden.
Nuenen (bij Eindhoven) mag dan vooral bekend zijn vanwege Vincent van Gogh, maar het dorp heeft meer te bieden dan enkel die geschiedenis. Zo vinden er al jaren sessies plaats in de Weverkeshof, laagdrempelig zodat iedereen die dat wil mee kan doen. En sinds 2011 is er het Iers Sessie Festival, waar vele liefhebbers op af komen om mee te spelen op verschillende niveaus of om lekker te luisteren en kijken naar wat al die gasten uit binnen- en buitenland laten horen. Vervolgens kwam daar een Talentenpodium bij voor de jeugd en in 2018 werd de eerste Celtic Night georganiseerd.
In een bomvol Klooster genoot het publiek volop van een paar optredens en een sessie na afloop. Dat smaakte naar meer, maar afgelopen twee jaar mocht dat niet doorgaan om inmiddels bekende redenen. Ze zaten niet stil hoor, er was een en ander online en een optreden in Eindhoven en op 2 april is het dan weer tijd voor een nieuwe editie van de Celtic Night in het Klooster in Nuenen. Het publiek is uiteraard weer van harte welkom voor optredens van Stevie's Feet (ontstaan tijdens de gezellige maandelijkse sessie's) en Duo Praet-Masure.
Dit duo bestaat uit Bart Praet en Philip Masure en die zijn in de folkwereld zeker niet onbekend. Masure behoeft nauwelijks introductie, zijn staat van dienst in de folk is indrukwekkend en ik heb geen idee hoe vaak ik hem al heb zien spelen in diverse bands en duo's en dat is altijd een plezier om naar te luisteren. Praet ken ik dan vooral uit de balfolk, ik zag hem diverse keren aan het werk met Elanor, maar ook met Masure wist hij de dansers enthousiast te krijgen bij een bal in Wilhelmina in Eindhoven. En op het album DuO (2018) spelen ze een heerlijk partijtje Keltische deunen, zowel Iers als Galicisch, dus passen ze uitstekend in de opzet van de Celtic Night.
Voor wie, net als ik, nieuwsgierig is naar hun muzikale achtergronden en het Duo Praet-Masure, heb ik de mannen enkele vragen gestuurd:
FF: Wanneer ben je begonnen met muziek maken en kun je daar iets over vertellen?
Bart: Ikzelf ben al vanaf kindsbeen af muziek aan het maken. De chef start nam ik op dwarsfluit, om daarna over te stappen op doedelzak. Sindsdien zijn doedelzak en (houten dwars) fluit mijn hoofdinstrumenten.
Philip: Ook ik speel al van jongs af muziek. Oorspronkelijk ben ik begonnen als drummer en accordeonist. In mijn lange carrière heb ik heel wat instrumenten geprobeerd, maar uiteindelijk kwam ik toch steeds bij de gitaar terecht.
FF: Heb je ooit in een band gespeeld en zo ja welke?
Bart: Ik speel naast het duo met Philip ook nog in 2 andere groepen. Elanor, een stevige balfolk groep en ook Arjaun. Arjaun is een groep opgericht door de broers Walter en Dirk Evenepoel. We zijn gespecialiseerd in liederen over het Pajottenland en gezongen in het Pamels (Wereldraad in het eigen Pamelse dorp).
Philip: Dat zijn er bij mij ondertussen al te veel om op te noemen, maar belangrijke namen zijn zeker Comas, Urban Trad, Laïs, Orion, Garva, David Munnelly, Fling, Helen Flaherty en Terry Coyne.
FF: Welke instrumenten bespeel je?
Bart: Mijn hoofdinstrumenten zijn doedelzakken in enkele verschillende uitvoeringen; gaita, Vlaamse doedelzak, Uilleann pipes; en houten dwarsfluit.
Philip: Mijn hoofdinstrument is duidelijk gitaar, waarbij ik me dan gespecialiseerd heb in de DADGAD stemming. Maar daarnaast speel (of speelde) ik ook cittern, whistles, allerlei percussie, accordeon, dwarsfluit.
FF: Welk instrument gebruik je bij het schrijven van je eigen muziek?
Bart: Vaak zijn dat de eerder vernoemde instrumenten omdat ik die het beste beheers, maar soms schrijf ik ook nummers op piano of wat voorhanden is op het moment van inspiratie.
Philip: Gitaar en piano.
FF: Wie is je grote muzikale held (meerdere antwoorden mogelijk)?
Bart: Er zijn er zovelen. Ik denk spontaan aan Carlos Nuñez, Liam O’Flynn, Herman Dewit, Walter Evenepoel, Guido Piccard, David Munnelly, Tim O’Brien, en Philip zelf ook natuurlijk. Ik vergeet er hier nog een hele boel, maar deze namen zijn mensen die me in de folk alleszins geïnspireerd hebben of mee gevormd hebben.
Philip: Ook bij mij zijn dat er enorm veel. Als tiener was ik een grote AC/DC fan, maar ik ben dankzij een plaat van Tommy Peoples en Paul Brady verliefd geworden op de Ierse muziek. Ik heb het geluk gehad veel muzikale helden te ontmoeten, en steeds ontmoet ik nieuwe muzikanten die me doen verbazen en me inspireren.
FF: Wat betekent folkmuziek voor jou?
Bart: Folk is de muziek die ik van thuis uit meegekregen heb met de paplepel. En waarin ik zelf ook mijn weg probeer te gaan. Het is muziek die troost kan bieden, maar evenzeer garant staat voor uitbundige feesten en slapeloze nachten.
Philip: Muziek van en door het volk. Klinkt cliché, maar dat betekent het ook echt. Dankzij folkmuziek heb ik reeds heel wat mensen ontmoet, en heb ik al over heel de wereld zitten jammen met muzikanten, met huismoeders en professionals, met tieners en bejaarden, met goede en slechte muzikanten, steeds met respect voor elkaar.
En over het DuO Praet - Masure:
FF: Wanneer en hoe hebben jullie elkaar leren kennen en hoe is het idee ontstaan om samen een duo te vormen?
Bart: Het is oorspronkelijk begonnen met het idee om solo een opname te maken. Philip heeft deze gedaan en speelde graag mee.
Philip: Ik ken Bart van hem bezig te zien met andere projecten, en toen hij mij vroeg om zijn album op te nemen, en dan ook mee te spelen, deed ik dat met veel plezier.
FF: Als het gaat om Keltische muziek denken de meeste mensen aan Iers of Schots, maar op het album DuO (2018) dat jullie samen gemaakt hebben staan ook Galicische deunen. Die vallen natuurlijk net zo goed onder Keltische muziek, maar hoe heb je de Galicische muziek leren kennen en waarom ben je die gaan spelen
Bart: In Brussel woont/woonde een grote gemeenschap van Galiciërs. Als kind zag ik hen bezig op hun gaita’s, trommels en zang. Voor mij was dat een feest, en hun muziek maakte een diepe indruk op mij. Eens ik met de wagen kon rijden haaste ik me naar Brussel om bij hen deze muziek te leren spelen. Ondertussen zijn dat vrienden geworden, en spelen we nog steeds op elke bijeenkomst.
Philip: Bart is volledig verantwoordelijk voor het repertoire op deze CD. Maar zelf ben ik ook al lang met allerlei folk bezig, en ben ik ook regelmatig in Galicië gaan optreden. Altijd een feest daar.
FF: Zijn er plannen om een nieuw album te maken samen?
Bart: Niet direct. Ik ben volop bezig met nieuwe muziek te schrijven. Dat is vooral voor andere projecten, en dat neemt nu vooral mijn tijd in beslag. Maar je weet natuurlijk nooit wat de (nabije) toekomst brengt.
Philip: Ik heb een opnamestudio en word ook regelmatig gevraagd als producer. Als Bart me ooit nog vraagt zal ik dat met veel plezier weer doen.
FF: Kunnen jullie alvast iets zeggen over wat het publiek van jullie mag verwachten tijdens jullie concert op de Celtic Night in Nuenen?
Bart: We spelen vooral muziek met Keltische inslag. Dat wil zeggen een combinatie van traditionele muziek, en nieuwe composities gebaseerd op Keltische muziek. Zoals steeds vullen we de instrumentale muziek ook aan met enkele liederen. Wij kijken er alvast naar uit!
Philip: Hopelijk veel ambiance.
Zaterdag 2 april 2022, Celtic Night in Cultureel Centrum Het Klooster in Nuenen.
Aanvang 20:00 uur
Kaartjes zijn €15,- per stuk (jongeren onder de 18 betalen €7,50)
Meer info en tickets via: https://ierssessiefestivalnuenen.nl/celtic-night/