De aanloop naar de Spelen. Nee, niet die van Peking, maar die van Folkwoods. Het is de dinsdagavond ervoor. Ik loop over het festivalterrein in Eindhoven. Nog niet alle hekken staan er omheen. Bordjes verwijzen naar ‘Koffie voor wijkbewoners'. Enkele grijsaards komen ons tegemoet. Het zijn mensen uit de buurt. Ze hebben zojuist rond de geïmproviseerde ‘camping-tafel' gezeten en gezellig met festival-organisator Tinus Kanters zitten buurten. Ze hadden geen idee wat Folkwoods inhield. Nu wel.

Ze zijn onder de indruk. Misschien komen ze straks nog even kijken. Als we even later Kanters treffen bij zijn tot hoofdkwartier omgetoverde woonwagen/bouwkeet, straalt hij. Hij is kampioen goodwill kweken. "Ja, die wijkbewoners zijn net weg."

Volgens mij heeft hij er weer een paar Folkwoods-fans bij.

Een kleine week voor Folkwoods, op zondagavond, kreeg Eindhoven hoosbuien te verwerken die het in jaren niet meer heeft meegemaakt. Het water kwam in de wc's omhoog. Dan weet je 't wel. De volgende dag brachten grote vrachtwagens het materiaal voor de vijf blauw-gele tenten op het festivalterrein. Vooral Tent 2 is aanmerkelijk groter dan vorig jaar. Toch zeker zo'n tien meter langer. De drassige bodem kon het gewicht nauwelijks aan. Her en der tekenden zich diepe groeven af in het grasland.

Maar voor de rest ligt het lommerrijke Philips de Jong Park er prachtig bij. Het gras op de campings oogt fris gemaaid.

Deze dinsdagavond staat vrijwel alles al overeind. Tinus Kanters constateert terecht dat er al veel werk is verzet. ‘Weet je trouwens dat Gerard van Maasakkers ook enkele nummers meezingt met JW. Roy', zegt hij betekenisvol... ‘Komt Guus Meeuwis ook nog?' vraag ik onbevangen. ‘Daar is nog niets over bekend', antwoordt de festivalgoeroe slim. Trouwens, Kanters heeft nog een campingwekker opgetrommeld voor zondagochtend. Een van de vorige edities was dat een doedelzakband. Nu is dat de Hongaars/Moldavische groep Igriczek met percussie, doedelzakken en zang. Zaterdagavond gaat de laatste festivalact door tot een uur of vier. Zondagochtend begint de balinstructie voor de kleintjes al om tien uur en staat de koffie bij Lenny Kuhr al om kwart voor elf te pruttelen. Zo'n wekker is dus geen overbodige luxe...

Zestigduizend. Nee, geen bezoekers, maar bierviltjes. Tinus toont er trots eentje. Het is vervaardigd door Grolsch, met aan de ene kant het beeldmerk van deze Groenloose biergigant en aan andere kant het beeldmerk van Folkwoods. Voor het eerst is Folkwoods geswitched van brouwer. Jarenlang was het Dommelsch. Naar ieders tevredenheid. Maar toen die Brabantse brouwer nog slechts de helft bood van het jaar daarvoor zocht Folkwoods naar een alternatief. En dat werd gevonden in het Twentsche land.

Kanters schenkt voor ons een kop koffie in. De cateraar, die op Folkwoods het eten verzorgt, schuift aan. De laatste details worden doorgenomen. Kanters is blij met zijn ruime aanbod. Hij adviseert ons het eens te bekijken op de Folkwoods-site www.folkwoods.nl: "Rechtsbovenaan staat ondermeer ‘Praktische Informatie'. Onder het hoofdstukje ‘Eten & Drank assortiment' kun je al uitpuzzelen wat je elke avond gaat eten. Vegetarisch of niet, je komt allemaal aan je trekken", zo beveelt hij ons aan. Inderdaad, dat wordt smullen.

We lopen het terrein over. We zijn op zoek naar de stilte-camping. Lijkt ons een goede keuze. Er staat ook een kindertent waar de kinderen vanaf acht jaar onder professionele begeleiding kunnen overnachten. Maar die tent doet bijvoorbeeld ook op zaterdagmiddag dienst als repetitieruimte voor het Internationaal Folkcomplot (met o.a. Linde Nijland, Vera Coomans en Wouter Vandenabeele).

Elk jaar opnieuw is het afwachten wat het weer doet. Er zijn inmiddels al tal van websites waar je de verwachtingen op kunt bekijken. Kijk bijvoorbeeld eens op www.agriholland.nl/weer/verwachting.html of www.weeronline.nl/Nederland/Eindhoven.htm. Wat er ook gebeurt, ik ga toch. Het is niet te hopen dat veel festivalgangers zich laten afschrikken door de donkere wolkjes die er met name voor de vrijdag en zondag worden voorspeld. Je moet er niet aan denken dat Folkwoods daardoor het loodje zou leggen. De teloorgang van het mooie Friese festival Folk in de Wâlden is al erg genoeg.

Daar komt nog eens bij dat de organisatie Triskell, die jarenlang in Zuid-Limburg mooie kleinschalige festivals organiseerde, een nieuwe poging ziet mislukken. De plannen zagen er spannend uit. In de loop van augustus met een concertboot in tien dagen de Maas afzakken van Maastricht naar Nijmegen. Bij elke aanlegplaats zouden er 's avonds folkoptredens zijn op die boot en op podia in de havens. De boot van de Belgische  groep Aurélia zou een centrale rol spelen in dit ‘Festival aan de Maas'. Maar het bleef stil op de site van deze groep van Tom Theuns. En ook van Paul Baten van Triskell hoorde ik niks. Dus uiteindelijk een mailtje naar Triskell gestuurd. ....'Hoi Paul, Destijds rond de concerten van Aurélia is het even gegaan over een 'Festival aan de Maas'. Ik hoor er niets meer over. Is het definitief van de baan, of is het naar volgend jaar verschoven?... Paul's antwoord is kort, realistisch, maar ook teleurstellend: ...Dag Henk, Het is definitief van de baan. Te ingewikkeld om te organiseren..

Zo'n vaart zal het met Folkwoods trouwens niet lopen. Tinus Kanters filosofeert nu al volop over de tiende editie volgend jaar. Dat moet een mooi jubileum worden. Hij betrekt daarbij ook het feit dat het dan zo'n dertig jaar geleden is dat Eindhoven zijn eerste Folk Us folkfestival beleefde, waar Kanters als broekie aan meewerkte. Als dweiler verdiende hij daarmee toen tien pilsjes. Kanters staat open voor ideeën. Vrijdagavond belegt hij daarom rond acht uur een openbare brainstormsessie ter hoogte van Bar 2, om ideeën, namen, foto's, jaartallen/tijden anekdotes etc. uit te wisselen, die dan weer kunnen worden gebruikt bij de opzet van ‘30 jaar folkfestivals in Eindhoven'.

Henk