Bruce Springsteen - We shall overcome - The Seeger Sessions - Columbia 82876830742
Bruce Springsteen heeft wel iets met Amerikaanse folk. Dit kwam al tot uiting op z'n soloalbums Nebraska, The ghost of Tom Joad en Devils & Dust. Op deze trilogie is de invloed van een man als Woody Guthrie haast tastbaar. Zijn waardering en liefde voor de muziek van Woody Guthrie stak hij nooit onder stoelen en banken, refererend aan zijn ode aan deze grootse Amerikaanse troubadour op de live-box Bruce Springsteen & E Street Band - live 1975-1985 (disc 2), die uitmondt in een prachtige versie van This land is your land en aan I ain't got no home en Vigilante man, zijn bijdragen aan het tribute-album uit 1988: A vision shared - A tribute to Woody Guthrie and Leadbelly.
Verwonderlijk was het dan ook niet dat Bruce Springsteen in 1997 werd gevraagd voor Where have all the flowers gone: The songs of Pete Seeger. Voor dit album nam hij We shall overcome op, een lied dat in de loop der decennia uitgroeide als hét politieke protestlied aller tijden. Tot die tijd wist hij niet veel van de muziek van Pete Seeger en de omvang van zijn invloed op de hedendaagse Amerikaanse folk. Diep onder de indruk van de rijkdom van diens muziek ontstond bij Bruce Springsteen de behoefte om deze muziek weer ‘onder het volk' te brengen. Negen jaar later is hij daar dan eindelijk in geslaagd en het moet worden gezegd: het was het wachten waard. Ik heb zelden zo'n ontspannen en enthousiaste Bruce Springsteen gehoord! Uit het grote aantal albums van Pete Seeger heeft hij een mooi collectie traditionals, negro spirituals en contemporary songs uitgekozen, die een mooi, maar natuurlijk onvolledig beeld geven van het overweldigende oeuvre van deze man (die overigens Bob Dylan wilde beletten om elektrisch versterkt op te treden op het Newport Folkfestival van 1965 ...).
Verwacht op dit albums niet de mooie, gepolijste zangstem die we van Pete Seeger gewend zijn. Daarvoor is de stem van ‘The Boss' te veel in de rock gekluisterd en laat hij zich op dit album te veel door z'n enthousiasme en gevoel leiden. Dit wordt overigens zeer treffend in beeld gebracht op de bijgeleverde dvd waarop nog twee bonus tracks zijn te vinden.
Hoogtepunten te over, maar voor mij springen eruit de negro-spiritual O Mary don't you weep en de oorspronkelijke seashanty Pay me my Money down en het prachtige, maar tevens schrijnende My Oklahoma Home, in 1961 geschreven door Agnes Cunningham, lid van de Almanac Singers en vakbondsorganisator. De keuze van Bruce Springsteen voor dit lied over de ‘Dust Bowl' in de dertiger jaren van de vorige eeuw is niet zo verwonderlijk, gezien zijn keuze voor de liederen op het Woody Guthrie tribute-album (Zowel I ain't got no home als Vigilante man maken onderdeel uit van de befaamde Dustbowl ballads, waarop Woody Guthrie de trek van de berooide kolonisten van Oklahoma naar California zo treffend beschrijft).
Vanzelfsprekend wordt Bruce Springsteen niet door zijn E Street Band begeleid op dit album. Via violiste Soozie Tyrell, lid van de E Street Band, kwam hij wel in contact met een groep muzikanten die deze mix van country, blues, dixieland, gospel en cajun tot in hun tenen aanvoelen en als een stel jonge honden dit stokoude materiaal benaderen. De liederen werden in een take opgenomen wat de spontaniteit en levendigheid van het album zeer ten goede komt. De blazersectie, tijdens de opnamen wegens het volume gesitueerd in de gang, zorgen voor een dansbare finishing touch.
Met We shall overcome - The Seeger sessions levert Bruce Springsteen een album af die voor elke folkie verplichte kost zou moeten zijn. Maar de grootste verdienste is eigenlijk het feit dat Springsteen het oeuvre van Pete Seeger voor een nieuw publiek toegankelijk heeft gemaakt.
Assie Aukes, waardering: 9