leoni jansen - second wind
Leoni Jansen - Second wind - Noon records 2008005 /Distributie: Music & Words

Sinds Leoni Jansen de (Keltische) folk en het singer-songwritersgenre heeft (her)ontdekt, is zij erg productief op platengebied. Precies twee jaar na het verschijnen van het album Heart strings & loose ends is er nu het album Second wind, een dubbelalbum zowaar. De twee schijfjes hebben ieder een eigen thema gekregen. Op old friends geeft Leoni Jansen eigen interpretaties van de oude favorieten uit haar jeugd, terwijl new friends nummers bevat die ze recentelijk heeft ontdekt.

Er schuilt een gevaar in om evergreens uit de jaren '60 en '70 op te nemen. Vergelijkingen met originelen en ultieme vertolkingen liggen op de loer. Leoni heeft dan ook lang getwijfeld om deze nummers die haar zo na aan het hart liggen op te nemen. In combinatie met de nieuwe ontdekkingen heeft ze het uiteindelijk aangedurfd.

In de meeste gevallen pakken haar interpretaties goed uit. Joni Mitchell's Big yellow taxi krijgt door de inbreng van The African Mama's een heerlijk Afrikaans swing. Both sides now van dezelfde Joni Mitchell is zo'n nummer dat na veertig jaar nog steeds bewondering afdwingt. Een mooie pianobegeleiding van Onno Krijn, een spaarzame bas van Wilbrand Meischke en de subtiele viool van Ester Apituley, meer is niet nodig om dit nummer tot een van de favorieten van de ‘old friends' te maken. John Prine's Angel from Montgomery kreeg in de uitvoering van Bonnie Raitt een definitieve versie. Het duet van Leoni met Janne Schra (Room Eleven), plus het prachtige bluesy achtergrondkoortje,  kan de vergelijking met deze uitvoering doorstaan. Ook Jolene van Dolly Parton mag er zijn, een breekbare versie die de schrijnende thematiek van het lied onderstreept. Ik heb het niet zo staan op Leonard Cohen en Leoni's vertolkingen van So long Marian en Suzanne doen me dan ook niet veel. Niet slecht, the African Mama's deinen lustig mee in So long Marian, maar het werk van Cohen ligt me nu eenmaal niet zo. Ik kan echter wel weer genieten van Jimi Hendrix' Little wing dat, gedomineerd door de bas van Wilbrand Meischke, wordt getransformeerd tot een heerlijke nachtclub-blues.

Qua sfeer ligt Never come back to you, het eerste nummer van new friends, in het verlengde van Little wing. Het lied is door Leoni zelf geschreven, samen met Jeroen Kramer. Samen tekenden ze ook voor het titelnummer Second Wind. Dat Leoni een fijne neus heeft voor goede liedjes bewijst ze met She don't like roses van Christine Kane. De versie van Leoni verschilt niet veel met het origineel van het album Rain and Mud and Wild and Green uit 2002, maar de breekbare samenzang met Lesley van der Aa maakt deze uitvoering toch bijzonder. De Schotse singer-songwriter Karine Polwart heeft het patent op het schrijven van sociaal bewogen liedjes, zoals Daisy, te vinden op haar album Scribbled in Chalk uit 2006. Het is de kracht van Leoni Jansen om juist deze pareltjes uit de grote stapel van liederen te pikken om ze naar een groter publiek te tillen.

Voor verstokte folkies zal Jacobites nauwelijks tot de ‘new friends' behoren, want heel Schotland, van The Corries tot The McCallmans, heeft deze traditional, hoewel geschreven door de befaamde Schotse dichter Robert Burns,  al eens opgenomen. De versie van Leoni begint wel met prachtige gitaarklanken van Arnold van Dongen en ontbeert  de gebalde vuist die de meeste versies kenmerkt. Iets minder bekend is de traditional I will give my love an Apple, oorspronkelijk afkomstig uit het Canadese Novia Scotia. Leoni geeft dit nummer, waarin het accordeon van Oleg Fateev domineert, een mooi mystiek Keltisch sfeertje mee.

Op het eerste gehoor zijn de twee Afrikaanse liedjes de buitenbeentjes op dit album. Het lied Momel is afkomstig uit Senegal en wordt gezongen in het Wolof. Ja Gesê werd geschreven door de Zuid-Afrikaanse singer-songwriter Chris Chameleon en het duet in het Zuid-Afrikaans van Leoni met deze man vormt onbetwist hét hoogtepunt van het album. Wat een prachtig lied en wat vloeien die twee stemmen prachtig samen!

Met Second Wind bewijst Leoni Jansen voor de derde keer haar fijne neus voor de mooiste liedjes die haar vanuit verschillende windrichtingen haar bereiken. De gelijknamige theatertour start op 6 december in het Agora-theater in Lelystad. Naast grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag doet ze ook het kleine Drentse dorpje Amen aan. Het optreden op het legendarische podium van De Amer was logischerwijs in mum van tijd uitverkocht...

Assie Aukes - waardering: 8