Op zondag 22 december is de Vlaamse zangeres/harpiste Lakshmi te gast bij GUO in het Lodewijkskerkje in Oisterwijk.
Op GUO’s ‘Celtic Night’ in februari 2015 was de Vlaamse Lakshmi (Matthieu) met haar Celtic harp en Celtic songs het gedroomde scharnierpunt dat openingsact Fernhill uit Wales sereen verbond met de slotact van het Engels-Ierse Carmina. Als grote onbekende verraste ze overtuigend waarop ze eind 2016 het GUO-podium alleen voor zichzelf dik verdiende. Op verzoek van GUO pendelde ze toen tussen haar pedaalloze Celtic en (kolossalere) concert-/pedaalharp met een repertoire dat dan ook Celtic folk afwisselde met Klassiek. Bovendien bleek ze gezegend met een loepzuivere, kristalheldere stem, geknipt voor Celtic folkballades die haar toehoorders meenamen naar een magische wereld.
Drie jaar verder, tegen Kerst 2019, deed ze dit nogmaals over. En nu, opnieuw tegen Kerst maar dan 2024, prolongeert ze zichzelf wegens bewezen klasse opnieuw. Ook nu weer zal ze qua harp en repertoire switchen tussen Klassiek en Celtic voor een stemmig, afwisselend concert dat naadloos aansluit bij de sfeer van de Advent. Al helemaal in de intieme entourage van het sfeervolle Lodewijks-kerkmonumentje met een akoestiek van de buitencategorie alsof het begin 1800 in opdracht en cadeautje van Lodewijk (Louis) Napoleon (broertje van roemrucht veroveraar Bonaparte) zou zijn ontworpen als concertzaaltje voor zingende harpisten en overige barden met aanverwante fijnzinnigheid.
Voetpedaal(loos)
Op concert-/pedaalharp biedt Lakshmi een bijzondere dwarsdoorsnede van haar favoriete oude tot modern-klassieke muziek door de jaren heen, zoals die werd gecomponeerd of later gearrangeerd voor harp. De stukken variëren van rustiek repertoire tot werk waarin de Spaanse furie van de flamenco doorklinkt. Op pedaalloze Celtic harp put ze uit rijk Keltisch repertoire waarvan ze een selectie opnam op Gloomy Winter en My Singing Bird.
Op eerstvermelde CD verzamelde ze Celtic ballads, op de tweede Celtic songs én dancetunes. Deels kwamen die op haar pad, deels speurde ze authentieke bronnen af. Ze wisselt af met een intermezzo van een enkele Vlaamse traditional en voegt bovendien songs van eigen hand toe waarmee ze haar concert nog meer naar zichzelf toe trekt. Dit alles brengt ze volgens traditioneel recept, maar in eigen arrangementen: licht, sprankelend harpspel overgoten met kraakheldere vocalen die doen mijmeren en wegdromen naar een ver, mythisch verleden.
Inspiratiebron
Eén van haar CD’s nam ze op in een Kruiskapel in Eksaarde. De sfeervolle entourage en prachtige natuur waren een bron van inspiratie. De stilte maakte het mogelijk om in contemplatie elke opname tot leven te wekken. De intimiteit van het monumentale Lodewijkskerkje als GUO-concertlocatie roept wellicht diezelfde sfeer op als Lakshmi er haar harpen beroert en haar liederen zingt.
Oorspronkelijk uit Gent sloot Lakshmi klassieke harpstudies met 'Grootste Onderscheiding' af aan conservatoria in eigen en buitenland. Bovendien volgde ze masterclasses concertharp bij internationale grootmeesters, werkte mee aan project House Music van het Festival van Vlaanderen en soleerde in Concerto voor fluit en harp van W.A. Mozart. Met regelmaat speelt ze harp in het Vlaams Radio Orkest, Filharmonie (soliste harpconcerto Carl Reinecke) en Symfonieorkest Vlaanderen. Met Il Novecento toerde ze door Frankrijk en Duitsland voor The Night of the Proms. Daarnaast doceert ze harp aan enkele Vlaamse Muziekacademies, organiseert ze workshops, dagen en zomerkampweken Klassieke concert-/pedaalharp en jaarlijkse evenementen rond traditioneel-Keltische harpmuziek.
Eire & Caledonia
Aangestoken door haar ouders raakte ze in de ban van Keltische muziek uit vooral Ierland, Schotland en Bretagne. Traditionele muziek uit met name deze Keltische gebieden stelt de specifieke Keltische harp (34 snaren, zonder voetpedaal) vaak centraal. Ze bouwde een repertoire uit van ballades die ze zelf zingt én begeleidt op Keltische harp en waarvan ze een selectie inmiddels dus vastlegde op twee CD’s. Regelmatig verblijft ze in Ierland en Schotland om er zich verder te specialiseren in en te laten inspireren door traditioneel-Keltische harpmuziek.
Getuige de successen van Gwyneth Wentink, Lavinia Meijer en Remy van Kesteren is de harp in Nederland al jaren bezig met een stevige opmars. Daarbij gaat het lang niet altijd om Klassiek repertoire op de concert-/pedaalharp. Zo promoot Lavinia Meijer minimal music van eigentijdse componisten, terwijl Remy van Kesteren experimenteert met eigen werk op zijn progressieve deltaharp. Beiden waren live te bewonderen bij GUO, Lavinia tot tweemaal toe. Om te zwijgen van Zwitser Andreas Vollenweider die zijn elektrische harp integreerde in jazz en wereldmuziek.
Lakshmi zet zich in voor de promotie van de pedaalloze Keltische harp die in onze Lage Landen nog te weinig als ‘volwaardig’ instrument telt. Dit ondanks legendarische Keltische harpisten die haar voorgingen, zoals Spanjaard Emilio Cao, Bretonse bard Alan Stivell, Canadese Loreena McKennitt, Ierse Moya Brennan (Clannad) en Duitser Thomas Loefke (Norland Wind). Ook een aantal van deze harpisten deed in de loop der jaren GUO aan.
Persquote:
"Lakshmi exploreert de Keltische traditionele melodie- en liederenschat om er een onmiskenbare meerwaarde aan toe te voegen. Dit is solowerk van de bovenste plank. Haar harpspel is fraai en bedreven. Haar frisse, stemvaste zang past wonderwel bij de betoverende harpklanken, die je meevoeren naar de grillige kusten en desolate landschappen van Ierland, Bretagne of Schotland. De harpiste levert een ongemeen sterke prestatie. Een talentrijke muzikante en uitmuntende zangeres, die met gevoel en raffinement ijzersterke melodieën en liederen mooi tot hun recht laat komen. Voorwaar een sterke aanwinst voor de folkscene.” (Compact – Goe Vollek).
Wanneer? Zondag 22 december 2024
Hoe laat? 15:00
Waar? Lodewijkskerkje, Kerkstraat 64, Oisterwijk
Organisatie? GUO-concerten Groeten Uit Oisterwijk
Online voorverkoop? www.groetenuitoisterwijk.nl
Kassaverkoop? Concertdag in Lodewijkskerkje tussen 14:30 en 15:00 (cash: geen pin!)