-door Assie Aukes, foto's Arianne Knegt-
Ramblin Roots
in Utrecht begon voor mij met dromerige folk van de Engelse singer-songwriter Katherine Priddy die dit jaar indruk maakte met haar album The pendulum swing. De legendarische Long Ryders deden hun al even legendarisch debuutalbum Native sons dunnetjes over. Hoewel de invloeden van Beatles en Byrds nog steeds hoorbaar zijn, was dit concert al met al veel te hard om echt van te genieten.

Dat het bij elektrische bands qua volume wel goed kan, bewees Torgeir Waldemar. Met een sound die vocaal van tijd tot tijd refereerde aan het geluid van the Jayhawks, wist dit aanstormend talent uit Noorwegen de aandacht van het publiek vast te houden. Dat lukte Grey Delisle niet helemaal met haar humorvolle, maar ook eenvormige versie van rockabilly. 

De Texaanse Heather Little was mij onbekend, maar door een artikel in muziekblad Heaven was mijn belangstelling gewekt. Ze is gezegend met een heerlijke, doorleefde stem en haar liederen bevatten persoonlijke observaties. En dat is smullen voor het talrijke publiek. 

Eric Devries, foto Arianne Knegt
Eric Devries

Aan haar zijde zien we Janos Koolen die we even later terugzien bij Eric Devries. Deze Nederlandse singer-songwriter timmert behoorlijk aan de weg. Soms met Iain Matthews, maar steeds vaker met z’n eigen trio. Op Ramblin Roots werd het nieuwe album Traveler’s heart ten doop gehouden. Puntige liedjes over de beslommeringen van een singer-songwriter, een leven dat niet altijd over rozen gaat. Met zijn uitstekende begeleiders zorgde Devries voor een van de mooiste concerten op dit Americana festival.

Rosa Spruit, foto Arianne Knegt
Rosa Spruit

Maar het allermooiste concert kwam echter op naam van een jonge zangeres die zowaar met Nederlandstalige liedjes de zeer goed gevulde zaal wist te imponeren. Rosa Spruit schrijft prachtige, eenvoudige liedjes (en bracht vorig jaar het album Tussen stad en platteland uit). Maar ze is volop aan het schrijven wat resulteerde in o.a. de nieuwe single Liever een plafond en een erg mooi lied over haar oma. Op overtuigende wijze en met een geweldige stem weet ze het publiek voor zich in te nemen. De liefhebbers van Nederlandstalige zangeressen als Merol, S10, Meau en Froukje zouden ook hier eens naar moeten luisteren…