Columns
Achter de muziek aan (30): festivalkoorts
Om met dat laatste te beginnen:
Koploper is Edwin. Is thuis op gitaar en mondharmonica en ontwikkelt zich nu op accordeon. Hij gaat dus met zijn camper & lief op ‘studiereis' naar het festival Rencontres de Saint Chartier in Frankrijk. Het is een echt muzikantenfestival, maar er valt ook te genieten van puike groepen zoals McGoldrick & Co, Väsen, Jean Francois Vrod Trio, Naragonia, Wim Claeys met Tref, Göze en Ambrozijn, etc (11 t/m 14/7, zie hier).
Van daaruit rijden ze naar het Festival de Cornouaille in het Bretonse Quimper met o.a. Alan Stivell, Lúnasa, Loreena McKennitt, I Muvrini (19 t/m 27/7, zie hier) en dan naar het grootste folkfestival van de lage landen in het Vlaamse Dranouter met o.a. Boudewijn de Groot, Loreena McKennitt, Billy Brag, Värttinä, Laïs, Tref, Eva De Roovere, etc (1 t/m 3/8, zie hier).
Met de Lau frequenteert Edwin het Folkfestival Deerlycke (nu van 15 t/m 17/8 met o.a. Valravn zie hier), maar mogelijk ruilen ze dat dit keer in voor het Boombalfestival in Lovendegem met o.a. Djal, Stygiens, Parasol, Duo Milleret & Pignol, Esquisse (28 t/m 31/8, zie hier).
Birn & Rene willen de Bretonnen van Skolvan, Pennou Skoulm en Le Bigot zien op Festival de Wallonie des Musiques & Cultures Celtiques, dat zich van 25 t/m 27 april in het kleine Belgische plaatsje Anthisnes afspeelt (zie hier). En als rechtgeaarde Bretonfielen gaan ze natuurlijk naar een van die grote Bretonse festivals. De keuze is gevallen op Quimper (zie hierboven), dan kunnen ze met de andro aansluiten bij Edwin cc.
Albert kart ongetwijfeld weer met een busje vol naar het sfeervolle maar ook gigantische Tanz und Folk Fest in het Duitse Rüdolstadt (4 t/m 6/7, zie hier).
En Dib & de Lau trekken zeker naar Dranouter.
Het is om je vingers bij af te likken, maar tegelijkertijd bekruipt mij een gevoel van jaloezie. Even zeurpieten om duidelijkheid te verschaffen. Al die festivals zou ik graag bezoeken, maar gezondheidsperikelen beperken mijn actieradius en vanwege mijn smaak en uh... misschien ook wel een beetje mijn leeftijd, heb ik de afgelopen jaren de grootschalige festivals waar ik graag naar toe ging, ingeruild voor het kleinschaliger werk.
Dat is me goed bevallen, dus moet ik nu volhouden. En niet zeuren, want ik kom toch wel aan mijn trekken. Zeker nu het peil in ons eigen land stijgt. Ik geef Ronald & Mirjam dan ook groot gelijk dat zij het zoeken binnen onze landsgrenzen. Misschien komt er nog een Belgisch festival bij maar vooralsnog richten zij zich op Trad.it!, Gipsyfestival Tilburg, Naked Song, Folk in de Walden, Folkwoods en ‘Folk aan de Maas'. Weer een ander zweert bij Blue Highways.
Zoals ik al zei, voor mij blijft er genoeg over. In mijn planning staan al het Gipsyfestival in Tilburg met onder de 11 acts o.a. Clejani Express, Tcha Limberger's Budapest Gypsy Orchestra en het internationale GiGa Orchestra (25/5, zie hier), Naked Song Festival Eindhoven met o.a. Gabriel Rios, Dave Eugene Edwards, Chris Smither, Linda Thompson en Krista Detor (za 31 mei, zie hier) Pastorale in het Zeeuwse Nisse (tweede weekeinde van juli, zie hier), Folkwoods met o.a. camping, dans & wokshops, lezingen, films, Riccardo Tesi, Faun, Irfan, Ballroom Quartet, Lenny Kuhr, Leine, Dommelvolk: Rawazzie, JW Roy & friends, Tarujen Saari, Max Pashm, The Pine Box Boys, Baka Beyond, etc. (8 t/m 10/8, zie hier),
Reikhalzend kijk ik uit naar ‘Folk aan de Maas', een nieuw dagenlang festival uit de koker van Triskell in Limburg. Het is nog in ontwikkeling maar het raamwerk staat vast. Het festival duurt van 21 tot 31 augustus. De Vlaamse groep Aurélia trekt al die dagen met zijn theaterschip Aurelia Feria over de Maas. Eerst festivaldag is in grensplaats Eijsden, en vervolgens varen ze noordwaarts, begeleid door een podiumwagen over land. Er wordt ook aan de dansers gedacht. Nijmegen wordt de laatste haven van het festival. Zie tzt hier.
En dan is er in het verre najaar nog Fers Folk in Raamsdonksveer. Op het Boschbal verklapten onlangs de organisatoren van dit piepkleine maar o zo gezellige festivalletje dat ze op zaterdag 25 oktober Ambrozijn en AedO hebben. En voor de zondag 26 oktober dachten ze aan Triple-X, die ze daarom in Den Bosch kwamen bekijken. Kijk, daar gaat mijn folkbloed nou sneller van stromen. Ik neem me meteen voor om toch eens kijken of ik een slaapplek kan regelen in Raamsdonksveer. (25 en 26 okt, zie tzt hier)
Bij onze zuiderburen ben ik een paar jaar geleden vermoeid afgehaakt bij het kolossale - maar altijd hoogstaande - Dranouter. Maar het begint bij mij weer te kriebelen als ik tussen de eerste acts die ze vrijgegeven namen ontwaar als Boudewijn de Groot, Billy Bragg en Lieven Tavernier. Toch kies ik voor het overzichtelijker Gooikoorts in Gooik, waarvan met name de afsluitende zondag lonkt met Naragonia (+ Grégory Jolivet), Hauman & De Moeite, Väsen en Blowzabella (4 t/m6/7, zie hier).
Misschien wip ik ook nog even aan bij het sympathieke Na Fir Bolg Festival in Vorselaar (27t/m29-6, zie hier). In ieder geval ben ik bij het oergezellige Boombalfestival in Lovendegem en het folkgedeelte (Baudelopark e.o.) van de Gentse Feesten (19-28/7, zie hier).
Het jaarlijkse Brosella in Brussel met zaterdag's folk en zondag's jazz is trekt ook. Het speelt zich af in en rond een mooi natuurtheater in het groen vlakbij het Atomium. Als niet tegelijkertijd Pastorale in Nisse was, ging ik daar naar toe. (12 en 13/7, zie hier).
Dan is er nog het Folk Festival van Marsinne. Het wordt tijd er eens naar toe te gaan. Het is 13 en 14 september. Het programma is nog niet bekend. Op het festivalterrein in de kasteelhoeve van Marsinne vlakbij Hoei zijn de afgelopen jaren al prachtconcerten geweest. Er is gratis gelegenheid tot kamperen. (13 en 14/9, zie hier)
In een gekke bui zou ik zomaar kunnen besluiten om eens naar Estland te trekken naar het jaarlijkse Viljandi Folk Festival. Het laatste weekeinde van juli, dit keer van 24 t/m 27 juli, is het er steeds te doen. Het is een vierdaags festival met alles d'r op en d'r aan. Meer dan honderd concerten rond een kasteelruïne, in kerken, op vijf openlucht podia. Er zijn workshops, instrumentenmarkt, etc. Ik schreef er hier al eens over. Zie ook hier.
Groot Brittannië, waar het stikt van de festivals, blijft ook aantrekkingskracht op me uitoefenen. In onze uitgebreide festivalkalender hebben we uit dat gigantische aanbod 't een en ander geplukt, zoals je zult zien. Cambridge is aantrekkelijk maar lijkt me net als Dranouter erg groot gegroeid. Nee dan zou ik gaan voor The Green Man Festival in Wales (15 t/m 17/8 zie hier) wat in korte tijd een goede reputatie heeft opgebouwd waar het gaat om vernieuwende folk (dit keer o.a. Iron & Wine, Alela Diane, King Creosote, Beirut, Richard Thompson, etc), of het sfeerrijke Cornbury Festival met als onderdeel het Oxford Folk Festival. Ik maakte ermee kennis toen ik op internet de loopbaan van de Amerikaanse Felice Brothers in kaart probeerde te brengen (5 t/m 6/7 met o.a. Paul Simon, Bellowhead, Salsa Celtica, Jaune Toujours, zie www.cornburyfestival.com).
Maar wat dat betreft zal 't wel bij dagdromen blijven. Zoals er meer buiten mijn bereik blijft. Op het Vlaamse Boombalfestival - ik ben niet zo'n danser, maar laat me graag meevoeren in die muziek - wezen ze me afgelopen jaar op enkele even gezellige, maar nóg grotere balfestivals: Gran Bal Trad eind juni bij Turijn, Le Grand Bal Europa half juli in het Franse Gennetines en Andanças begin augustus in Portugal.
Het ‘Gran Bal Trad' bij Turijn biedt overdag 24 dansworkshops en een vijftiental muziekworkshops. 's Avonds zijn er bals met uitstekende bands zoals Banda Brisca, Patrick Bouffard A4, Bifolc, Gérard Godon cs, Spadara, Stygiens, etc. (25 t/m 29/6, zie hier).
Gennetines ligt 300 km onder Parijs. Er zijn 200 bals en 200 dansworkshops, gespreid over 12 goede dansvloeren, tussen de 2000 en 3000 bezoekers per dag en het dansen gaat dag en nacht door. Je moet je er voor 15 juni aanmelden. Het festival wordt elk jaar drukker, dus is er nu een tweede (overloop)festival met min of meer dezelfde opzet van 9 t/m 15/8 in Saint-Gervais-d'Auvergne (15-23/7, Gennetinnes (Fr) met o.a. zie hier).
Festival Andanças, een week lang begin augustus midden in de natuur van het noorden van Portugal, is zo mogelijk nog grootser opgezet en biedt een breder pallet aan dansen. Het is meer wereldmuziek- dan folkminded. Maar toch traden er al Vlaamse bands op als AedO en Triple-X. Op YouTube is een maf filmpje over afgelopen editie te bekijken (van 4 t/m 10/8, São Pedro do Sul en Viseu, zie hier).
Tips voor april
De maand april biedt al meteen veel. Het festivalseizoen begint steeds vroeger. Folkfestival Zwolle en de Accordeonslag hebben we nog maar net achter de rug of het Groningse festival Trad.it! komt er aan. Liefhebber Geert Oude Weernink weet elke keer weer iets avontuurlijks te smeden, daar in de Oosterpoort. Ook nu weer. Helaas ben ik verhinderd. Van de acht groepen had ik er zeker vijf graag gezien: het Duitse Ulman, de nieuwe Engelse verrassende folktalenten Rachel Unthank & the Winterset, het Oostenrijkse Hotel Palindrone, de oude ijzersterke Italianen van Calicanto en de meest bijzondere band van het festival, het Finse Tsuumi Sound System (waarvan ik onlangs het spannende fijngevoelige album Hotas hoorde, luister hier). Als je dan als extraatjes ook nog een de Galicische gaitaspeelster Susana Seivane, de Ierse gouwe ouwe Mairtin O'Connor met zijn trekzak en het talentvolle Belgische Dazibao voorgeschoteld krijgt, is dit een festival dat een groot publiek verdient. Zie hier
En dan nog zoiets moois rond diezelfde tijd. In het Noordduitse Flensburg is er het jaarlijkse Folkbaltica van 9 t/m 13 april in kerken en muziekscholen. Vooral het thema trekt me: Estland. Naast groepen als Malbrook, Fjarill, Haugaard & Hoirup, Instinkt en de Schäl Sick Brass Band komen er uit dat land van Arvo Pärt o.a. The Johnsons, Elletuse & Liisi Koikson, Ro:toro & Karl Laanekask. Zie hier
Voor de liefhebber van Amerikaanse folk en alt.country is zaterdag 19 april Vredenburg in Utrecht the place to be. Op het Blue Highways Festival treden vanaf 's middag 15:30 uur mensen op als Greg Brown, Sam Baker, Mary Gauthier, Chris Smither, Eilen Jewel, Iris DeMent en Dayna Kurtz. Zie hier
Is de weersverwachting goed, ga dan op zaterdag 19 april naar Gent. 's Middags spelen daar op enkele straten in het centrum onder de noemer ‘Trottoir Fanfaar' 50 fanfares, folk- en wereldmuziekgroepen (waaronder Follia!, Paddy Murphy's Wife, Jan Smed, Klakkebusse, Falafel, Erik Wille, Balladeus, De Propere Fanfare van de Vieze Gasten, etc), terwijl 's avonds in De Centrale aantreden: Anveld (met zangeres), Trio Cassiman en Orchestre International du Vetex. Deze festiviteiten vormen de aftrap van het ‘Feest van de folk'. Twaalf dagen lang - tot 1 mei - zorgen organisatoren in heel Vlaanderen en Brussel voor, alles samen, een veertigtal activiteiten. Concerten, bals, muzikale kroegentochten, etc. Zie voor meer info over de openingsfestiviteiten in Gent en alle andere concerten in het kader van het Feest van de Folk hier.
Het volgende weekeinde is het alweer raak in België.
Amper 25 km onder Luik voltrekt zich 25, 26 en 27 september een mooi festival voor liefhebbers van keltische muziek. Het speelt zich af in en rond een kasteel in Antisnes bij het Festival de Wallonie des Musiques & Cultures Celtiques. Er is een sterke Bretonse inbreng met Skolvan, Pennou Skoulm en Gilles Le Bigot. Ook is er een Night of the Faeries met o.a. The Breath of Life, The Moon and the Nightspirit, Faun en Estampie. Tijdens The Night of the Trolls staat o.a. Omnia op het podium. Er is bal met Lê Bô Crapô en Yao. En er zijn concerten van groepen als Sourdine en Ceili Moss. Verder kun je er je tentje opzetten. (zie hier).
Op het strand van De Panne is 26 en 27 april de vierde editie van Dranouter aan Zee met 25 acts. Op het affiche staan ondermeer (BUB), Dazibao, La Panika, Marilis Orionaa, N'Faly Kouaté, Marianne Faithfull, The Kathryn Tickell Band, Mala Vita, The Pressgang, Chris Chameleon en de nodige balgroepen. Zie hier
Zaterdag de 26ste is in Gent het Wereldmuziekfestival Les Goûts De Gand. Het speelt zich af in kerken, kloosters, moskeeën, kapellen, vredeshuizen, buurtloodsen, jeugdcentra en volkscafés om te eindigen in De Centrale. Dit alles is gecentreerd in een aantal karakteristieke wijken: Brugse Poort, Rabot, Sluizeken-Tolhuis-Ham. Van 's middag 15 tot 's avonds laat treden er ruim twintig groepen op. Dat gaat van tango tot fado, van roma-blues tot peul-muziek, van Turkse folk tot klassiek Indisch en van Afrikaanse gospel tot flamenco met een afsluitend concert van Amparo Cortes in De Centrale. Zie hier
Henk
PS: Onze Festivalkalender vind je hier...