ambrozijn - 10
Ambrozijn 10 -  Live with String Orchestra, Feat: Sylvie Berger, Vera Coomans, Soetkin Collier, Ludo Vandeau en Gabriel Yacoub - Homerecords.be 4446028

De Vlaamse band Ambrozijn zette afgelopen tien jaar meerdere genres en stijlen naar zijn eigen hand. Als het om inspiratiebronnen ging deed Ambrozijn nooit aan hokjesdenken. Ze putten net zo goed uit traditionele muziek (Vlaams, Frans, Iers, Zweeds) als Frans chanson, Amerikaanse roots en Angelsaksische pop. Die vrije geest betaalt zich nu uit in het live jubileum-album Ambrozijn 10, dat in al zijn veelkleurigheid toch één geheel vormt.

Waar de muziek afgelopen tien jaar ook vandaan kwam, steeds werd die herleid tot die ene  Ambrozijn-sound rond accordeon, viool, gitaar en stemmen. Het Ambrozijn-pallet waaiert wijd uit en bestrijkt alle eerder genoemde genres. Mede dankzij nieuw geschreven arrangementen (wat een meerwaarde!)  passen alle vijftien nummers op dit jubileum-album naadloos bij elkaar, hoewel ze uit de verschillende Ambrozijn-episodes stammen.   

De opnamen werden vastgelegd door de Nederlander Paul Baten van Triskell tijdens drie jubileumconcerten in Ternat, Gent en Leuven. Het trio, Wouter Vandenabeele (viool), Tom Theuns (gitaar, zang) en Wim Claeys (diatonische accordeon) werd voor deze speciale gelegenheid bijgestaan door vijftien collega's: vijf vocalisten met wie zij in het verleden samenwerkten, acht strijkers, een drummer en een contrabassist.  

Onder de vijf gastvocalisten was er op de eerste plaats natuurlijk Ludo Vandeau die tot eind 2003 dé stem was van de groep. Verder Soetkin Collier die tien jaar geleden mede aan de wieg stond van de groep; Vera Coomans die een duo vormt met Tom Theuns en vaker aan Ambrozijn-albums meewerkte; Gabriël Yacoub, die als frontman van de legendarische Franse folkrockband Malicorne een groot voorbeeld was voor de Ambrozijners en als producer een belangrijke invloed had op het geluid van drie Ambrozijn-albums; en diens partner Sylvie Berger die een voorname bijrol vertolkte op de cd Kabonka.
Het strijkensemble bestaat uit: Aurélie Dorzée, Stefaan Smagghe, Lotte Remmen, Luc Degezelle, Isabelle Vandendriessche, Saskia Swalus, Marijn Thissen en Robrecht Kessels. Op drums hoor je Luc Vanden Bosch en op contrabas Arne Vandongen.

Van De Hertog van Brunswyk, het projectalbum dat Ambrozijn in 2003 met Paul Rans opnam, speelde Ambrozijn geen enkel nummer tijdens de opgenomen jubileumconcerten. Van de 67 nummers van de overige vijf albums kregen er een kleine 25 speciaal voor deze jubileumconcerten een nieuw jasje aangemeten. Die nieuwe arrangementen werden geschreven door Theuns en/of Vandenabeele. Uiteindelijk zijn er uitvoeringen van vijftien nummers op Ambrozijn 10 beland.  

Het eerste album Ambrozijn uit '98 is goed vertegenwoordigd met vier nummers:
Schoon Lief met leadzang door Soetkin Collier, prachtige koorzang en een strijkensemble met een aanstekelijke Olla Vogala-achtige upswing.   
Nooit meer niets meer, met de stemmen van Vandeau, Theuns en Collier.
Voktijn, de enige instrumentaal op dit album met een hoofdrol voor accordeonist Wim Claeys, later romantisch warm bijgevallen door alle strijkers in een begeesterd arrangement van Vandenabeele.  
Tous les amants met natuurlijk leadzang van Ludo Vandeau ondersteund door het koor. Dit nummer vormt al jarenlang de dynamische uitsmijter tijdens Ambrozijn-concerten. Goed dat het nu in die begeesterde vorm voor het nageslacht is vastgelegd, weliswaar niet zo breed uitgemeten als anders maar wel met een superdrive van het strijkensemble!

Van opvolger Naradie (2000) zijn  er:
Naradie met sterke leadzang van Theuns aanbiddelijk ondersteund door alle vrouwelijke stemmen en op viool onder spanning gezet door een weergaloze Vandenabeele, die ook het  strijkarrangement met beatleske trekjes schreef.
Nous irons en flandre, de klassieker die zich met zang van Ludo Vandeau ontwikkelde tot kroonjuweel in het Olla Vogala-repertoire wordt hier met hetzelfde warme gevoel in de stem en dezelfde ‘perfecte dissonantie' door de strijkers neergezet.
Stemvlucht, met de heerlijke gekte van Theuns' stem ondersteund door een inventief uitgekristaliseerd strijkarrangement van de hand van Aurelie Dorzée en een bedwelmend koor.

Van Kabonka (2002) komt:
Le Cyprès, met speelse violen en de leadzang van Ludo Vandeau fraai ondersteund door het Franse stel Sylvie Berger & Gabriel Yacoub en later door het complete koor.  
Partons met indrukwekkende koorzang, een opzwepende Luc Vanden Bosch op drums en een bezeten strijkarrangement van Vandenabeele dat veel enthousiasme losmaakt bij het publiek.
Belle Francoise een vocaal hoogtepunt waarin alle zangeres en zangeressen worden betrokken, met een groovy intro op akoestische gitaar een swingende accordeon, stuwende violen, bas en drums.  

Van Botsjeribo (2004):
Dessus la mer coulante, in een kippevelversie met aanvankelijk a capella-zang van Sylvie Berger, ondersteund door Vera Coomans. Een juweeltje!
The Disciple Song compleet met zwijmelende strijkers en fijngevoelige contrabassolo van Arne Vandongen.
Jésus qui joue l'accordéon. Met theatrale zang van Tom Theuns, een opvallende rol voor drummer Luc Vanden Bosch (in de Ambrozijn-live-versies tot nu toe vervangen door een meelopend bandje gekscherend onze Rudy genoemd), een door de duvel bezeten viool van Vandenabeele en een circusachtige apotheose...

Van van het recentste album Krakalin (2006) komt enkel:
Sometimes it's Gold. Het vormt op dit album een aangenaam rustpunt met de warme country-feel stemmen van Tom Theuns & Vera Coomans en een al even warm Vandenabeele-strijkarrangement.   

De traditional Pieronelle maakte destijds in de uitvoering van Rum dermate indruk dat Ambrozijn het vanaf het allereerste begin opnam in zijn repertoire. Maar het verscheen nooit op cd, tot nu toe. Voor de leadzang tekent net als destijds Soetkin Collier, verderop in samenzang met Ludo Vandeau. Nieuw is een meeslepend strijkarrangement van de hand van Theuns.  

Ambrozijn trekt komende maanden langs podia in binnen- en buitenland om hun tienjarig bestaan te gedenken. Eerst ging dat in de super-large bezetting zoals hierboven beschreven, nu beperkt het zich tot vocale assistentie. Op die manier is de groep ook op Nederlandse podia te zien zoals 17 februari in het Dorpstheater, Kameelstraat 24 - 1530AC Wormer (met na afloop Boombal met Balbrozijn) en op 25 maart tijdens het Triskell Lentefestival in 't Patronaat in Heerlen.  

Henk - Waardering 9