Dlù – Moch - ARC Music EUCD2956 (distributie Music & Words)
De tijd dat Schotse groepen als Iron Horse, Old Blind Dogs, Buragh en Rock, Salt & Nails in de internationale belangstelling stonden, ligt al weer een behoorlijk tijdje achter ons. Daarom is het mooi dat er in Schotland nieuwe groepen opstaan die de traditionele muziek uit het land weer op een vernieuwende wijze gestalte weten te geven. Een van die nieuwe namen is de groep Dlù uit Glasgow en omstreken. De leden van de band ontmoetten elkaar voor het eerst op Sgoil Ghàidhlig Ghlaschu, sinds 1999 een academie waar studenten alle kans krijgen om ondergedompeld te worden in de muziek en cultuur van het Schots-Gaelic. De jonge muzikanten combineerden al tijdens hun opleiding daar hun traditionele muziekachtergronden met moderne geluiden uit de pop, rock en funk en verweefden al die muzikale invloeden tot een uniek eigen geluid.
In Schotland was de band al een tijdje op de radar. De groep werd winnaar van de Danny Kyle Open Stage 2018 en in 2019 genomineerd voor de MG Alba Scots Trad Awards. Daarnaast behaalde de groep tot tweemaal toe de finale van The Jim Diamond Award in zowel 2018 en 2019 en wist men de Danny Kyle Open Stage 2019 winnend af te sluiten.
Onlangs verscheen het debuutalbum Moch, wat zoiets als dageraad betekent. De muziek op dit album is het best te omschrijven als een combinatie van stevige folk-rock a la Gwendal en Runrig met de vernuftigheid en inventiviteit van een groep als LAU. Het merendeel van de nummers op Moch zijn instrumentaal. De opbouw van het openingsnummer An Lochlannach is exemplarisch voor de rest van het materiaal. Snelle traditioneel klinkende deunen, verweven met rock en funk zetten op opwindende wijze de toon. Van tijd tot tijd wordt binnen de instrumentale sets gas terug genomen en zodoende rust gecreëerd. Viool en accordeon zijn dan de instrumenten die de boventoon voeren.
Ook liederen zorgen voor een welkome afwisseling, zij het nog wat mondjesmaat. In Ràcan horen we voor het eerst de vocalist van de band, Joseph McCluskey. Hij zingt dit lied, hoewel in een heel snel tempo, op de wijze die op afgelegen eilanden als de Hebriden gangbaar was, de zogenaamde Puirt à beul, liederen die vroeger tijdens het handwerk werden gezongen. Op het tweede vocale nummer, het traditionele Bràighe Loch Iall (The Braes of Loch Eil) experimenteert de groep met meerstemmige samenzang. Naast vocalist McCluskey is het vooral de stem van violiste Moilidh NicGriogair die opvalt in het groepsgeluid. Het nummer doet terugdenken aan de samenzang van de Ierse groep Clannad in de tijd dat de vocale meerstemmigheid van die groep nog niet werd overgoten met een overdosis galm. Deze wijze van arrangeren van vocale nummers zou Dlù nog verder uit mogen kristalliseren.
Met Moch heeft deze jonge Schotse band Dlù een zeer overtuigend debuutalbum afgeleverd. Wanneer de band meer vocaal werk aan het repertoire weet toe te voegen, dan kan er wel eens sprake zijn van een nieuwe topband aan het Schotse folkfirmament…
Assie Aukes