Vanaf 27 november 2010 is er een bijzondere tour van JW Roy en Frank Lammers door de Acht Zaligheden (acht dorpen in de buurt van Eindhoven). Fotografe en schrijfster Karin Stroo maakte er een boek over, Roy zorgde voor de muziek. Sjak Janssen mocht al proeven en stuurt ons zijn bevindingen:

Bert komt aanlopen: ‘Leermakers.’
Mien in plat dialect: ‘Ik was het vergeten, Bert, ik dacht dat ze dinsdag kwam.’
‘Ach,’ zegt Bert vriendelijk, ‘je wordt ook iets ouder.

Zo het begin is gemaakt. Bovenstaande zinnetjes komen uit het hoofdstuk In 1968 ging de wereld open uit het boek 8 Zaligheden van fotografe en schrijfster Karin Stroo. In dit hoofdstuk wordt het leven van Bert en Mien Leermakers uit Wintelre in heldere taal omschreven. Helder is elk hoofdstuk. Je reist in de woorden mee in de tijd. Je voelt hoe het leven van de hoofdpersonages is en hoe het ooit geweest is. Knap. Nog een citaat.
Mien gaat eens verzitten. ‘We hadden een werkster op maandagochtend, maar als ik thuis kwam, kon die weg blijven. Ik ben van school gegaan. Ze troostten me met een nieuwe fiets, nou, die zou ik nu nog in de rogge kunnen schoppen.’ De tranen springen in haar ogen.

Tijdens het lezen bekroop me telkens het gevoel van heimwee naar een tijd die niet de mijne is, maar die toch heel herkenbaar is. Zo weet Stroo het leven van een typische bewoner uit elke Zaligheid zo ontroerend, pakkend of humoristisch  op te schrijven dat je het idee krijgt dat je bij die mensen op bezoek bent, dat je ze in een paar pagina’s echt leert kennen. Daarvoor lees ik, daarvoor proef ik graag van mensen. Een steeds terugkerend thema daarbij is de vraag over de 8 Zaligheden. Susanne Vonk-Stravens haalt haar schouders, bij wijze van, op. Ze weet er niet zoveel over te vertellen. ‘Ik weet dat ze er zijn, maar verder?  Het grappige is dat wanneer je mensen vertelt waar je vandaan komt – uit Steensel – dat ze dan roepen: Oh dat is er een van de zes, of negen of acht Zaligheden.’  Het gaat Susanne makkelijker af te vertellen over haar cadeauwinkel, het maken van studiekeuzes, en het terugkeren naar een klein dorp na een tijdje aan de Agrarisch Pedagogische Hogeschool in Dronten gestudeerd te hebben. Behalve de sfeer van het leven in een plattelanddorp in de Kempen, mogen we in het hoofdstuk Cést le Toon qui fait la musique ook proeven aan het broeierige rock&roll leventje van Toon de Quant. Een brug naar Ach, Zalig Man, de nieuwe cd van JW Roy, is snel gemaakt. Terwijl Karin Stroo in haar verhalen een bewoner uit elk dorp dat bij de Acht Zaligheden behoort, dichterbij brengt, bezingt Jan Willem met nostalgische blik de dorpssfeer uit zijn geboortestreek. De plaat opent met Hier Is Het Goed. De jazzblues gitaar geeft de song de klank die het nodig heeft. Alsof je door het centrum van Eersel slentert terwijl ik nu ook maar achter mijn pc wat wegdroom. De weemoed komt me tegemoet. Alsof ik op het dorpsplein bij de kiosk onderweg ben naar ’t Pumpke. Maar ach. Die tijd is lang geleden.

Op het eerste gehoor krijgen in de liedjes elk dorp zo zijn eigen karakter. Maar er is meer te ontdekken op Ach, Zalig Man. Al luisterend leer je Jan Willem in zijn jonge jaren kennen. In Suzanne Antonis bijvoorbeeld zingt hij over zijn eerste jeugdliefde. In Duizel nog wel. In Ronde van Steensel hoor je een jongen uit Knegsel langskomen die de hoofdprijs van die wielertoer mee naar huis mocht nemen. En in Klein Antwerpen waait Knegsel voorbij zoals het er ooit uitgezien moet hebben. De boodschap is duidelijk. Ach, Zalig Man bevat acht prachtsongs waarin de zangerliedjesschrijver JW Roy met een licht tintje Kempisch dialect zich kan etaleren op een vruchtbare weg met onderweg folkbloemetjes, stronkjes blues, straatstenen met verbrabantste Americana en kruispunten met jeugdherinneringen. Zes songteksten komen uit de pen van JW zelf, Tinus Van Den Hollander uit die van Gerard van Maasakkers en Trouwen In Hulsel is het creatieve brein van Guus Meeuwis ontvlucht.

jw roy en frank lammers - ach zalig man

Speciaal voor  alle nieuwsgierigen gaan de drie musketiers JW Roy, Karin Stroo en Frank Lammers op oorlogspad met een reeks van 8 voorstellingen in de 8 dorpshuizen van de 8 Zaligheden met een boek met 8 verhalen, 8 foto’s én een CD met 8 liedjes over deze 8 dorpen in het Brabantse land. Daarbij krijgen ze muzikale ondersteuning door toetsenist Roel Spanjers en gitarist Ruud van den Boogaard. Huiver niet. Geniet van de voorstelling, koop en lees prachtboek 8 Zaligheden en slurp Ach, Zalig Man als muzikaal toetje naar binnen.  

Kaarten voor Ach, Zalig Man zijn te koop op de diverse locaties of via het internet, meer informatie daarover vindt u op www.jwroy.nl.
Boek en cd de Acht Zaligheden zijn vanaf eind november te bestellen via www.monkeyman.nl of te verkrijgen bij de boekhandel of cd-winkel.

Tourdata november/december:
27-11: De Poel, Netersel, 20.30u
28-11: De Rosdoek, Wintelre, 15.00u
10-12: 't Drieske, Hulsel, 20.30u
11-12: De Muzenval, Eersel, 20.30u
12-12: De Höllekes, Steensel, 20.30u
17-12: De Smis, Duizel, 20.30u
18-12: De Leenhoef, Knegsel, 20.30u
19-12: De Kei, Reusel, 20.30u