taneytown - east of everything
Taneytown - EAST of everything - Corazong

Taneytown is een groep vrienden uit het noordoosten van het land die besloten samen een band te beginnen. Niets mis mee natuurlijk. Als groepsnaam kozen ze een nummer van hun favoriete album El Corazon van de Amerikaanse singer/songwriter Steve Earle. In 2006 verscheen hun in eigen beheer uitgebrachte debuutplaat, die overal lovend werd ontvangen. Nu hebben ze een platencontract getekend bij Corazong. De naam van dit label dat gespecialiseerd is in rootsmuziek, is vrijwel identiek aan het eerder genoemde album van Steve Earle, waar het nummer Taneytown weer op terug te vinden is. Juist, hoe klein kan de wereld zijn? Heel klein. Een soort EAST of everything. En laat dat nu de titel zijn van de plaat van Taneytown.

Na drie tours door Amerika en een platenlabel dat gecharmeerd was door de muzikale talenten van Taneytown, kon het maken van EAST of everything natuurlijk niet uitblijven. Het resultaat is dan ook navenant. Draait de plaat voor het eerst in de cd-speler, ligt een vergelijking met Steve Earle voor de hand. Niet dat het materiaal van EAST of everything daar aan kan tippen, maar de liedjes liggen goed in het gehoor. Soms lijkt Taneytown dan ook wel degelijk geïnspireerd te zijn door een jonge Steve Earle uit zijn Guitar Town periode. Alsof de Texaanse singer-songwriter stiekem meeluistert, zijn zijn invloeden hoorbaar. Vooral prijsnummer Perfect Sins zou zo op een Earle plaat hebben kunnen staan. En dat terwijl andere liedjes weer ondergedompeld zijn in een ander muzikaal idioom van het Amerikaanse zuiden. De Jongedijk/Prinsen compositie Road Song bijvoorbeeld laat de truck ronken over de highways. De tank vol met benzine, en goede songs op de radio. Niet voor niets. Want de song gaat over een stuk gelopen relatie, met de highway als vluchtmiddel en koffie en sigaretten om van te leven.

EAST of everything klinkt zeer waarachtig en authentiek, niet alleen door de bijdragen van Amanda Shires (viool, zang), David Henry (cello) en Dave Hadley (steel guitar, dobro), maar ook doordat de groep in de liedjes zichzelf blijft. Taneytown beschikt dan ook twee goede songsmeden te weten Edwin Jongedijk (zang, gitaar) en Joost Prinsen (gitaar, zang). Daarnaast bestaat de band uit Benjamin Vernooij (piano, orgel, accordeon, zang), Martin Wieringa (bas, harmonica) en Niek Stok (drums, percussie, zang).
Na een paar draaibeurten komt Moonlight Serenade eruit als favoriete nummer. Dat komt vooral door de ouderwets mooie melodie en de zwevende vioolklanken van deze rustig voortkabbelende ballade. Maar ook het huiselijk klinkende It was cold that night mag er zijn en laat horen dat Taneytown een uitstekende band is die de eenvoud van countrysongs op een uitstekende manier in muziek weet te verpakken. EAST of everything bevat dan ook mooie intieme liedjes en voorzichtige countryrocksongs die voorzien zijn van prachtige arrangementen. Maar toch ontbreekt er nog iets. De nummers klinken soms net iets te lieflijk, te braaf. De sound van de plaat had ondergedompeld mogen worden in een pan met olie zodat de gitaren soms konden ronken en bonken om het rock&roll gevoel meer te laten leven!

Sjak Janssen, waardering 7,5