Ierse singer-songwriter deze week in ons land
Kieran Goss: Ik heb nooit een grote ster willen worden
De Ierse singer/songwriter Kieran Goss is deze week voor vijf concerten in ons land:
di 19/10: (met Ad Vanderveen) De Leest, Waalwijk
wo 20/10: Thaliatheater IJmuiden
do 21/10: Vredenburg Utrecht
vr 22/10: Theater v Vlaardingen, Vlaardingen
za 23/10: St. Aegtenkapel Amersfoort.
Zijn indrukwekkende en humoristische optredens tijdens de eerste editie van de uitvoerige Irish Unplugged Tour begin vorig jaar door ons land, waren goed voor lovende recensies. De muziek van Kieran Goss is geworteld in de jaren '60/'70; geïnspireerd op o.a. het werk van the Beatles en van recentere datum James Taylor; gedegen composities met een sterke hang naar melodie. Ondanks de vele referentiepunten heeft Kieran Goss een geheel eigen geluid en een zeer toegankelijk repertoire ontwikkeld. Hij is een zoetgevooisd zanger met een aangenaam nasaal tintje en een meerkleurig bereik. Zijn liedjes fladderen van folk naar pop, gaan vaak over de liefde, maar zijn evengoed geëngageerd.
Hij geniet in eigen land de status van een ster. Zijn album 'Worse than Pride' is inmiddels bekroond met dubbel platina. Hij werd in eigen land verkozen tot 'Best Contemporary Artist'.
Goss, geboren en opgegroeid in Newry in Noord-Ierland, komt uit een gezin met vijftien kinderen, voltooide in 1985 zijn rechtenstudie en koos vrijwel meteen daarna voor de muziek. Hij heeft vier solo-albums op z'n naam staan en is de laatste jaren regelmatig in Nashville te vinden, waar hij samenwerkt met gevestigde singer/songwriters als Rodney Crowell.
Universele muziek
Tegen Peter van Erp van het Brabants Dagblad zei hij vorig jaar op de vraag wat er Iers is aan zijn muziek: "Mijn muziek is niet typisch Iers. Ik ben een typische singer/songwriter. Beïnvloed door de Beatles en Britse pop in zijn algemeenheid, met rockinvloeden. Het hele muzikale spectrum, zou je kunnen zeggen." Universele muziek? "Dat is het woord dat ik zocht. Het is muziek van over de hele wereld. James Taylor maakte zulke liedjes vroeger. Ryan Adams doet het ook en Neil Finn. Je kunt niet zeggen als je Neil Finn hoort spelen dat het hoorbaar uit Nieuw-Zeeland komt. Het is gewoon muziek uit het hart." En op de vraag 'Bent u politiek betrokken', antwoordt hij: "Alleen als mijn gevoel ermee in botsing komt. Ierland wordt steeds rijker. De term Keltische Tijger wordt steeds vaker gebruikt. Maar hoewel het land steeds rijker wordt, zijn er problemen die daar niet mee te rijmen zijn. Tien jaar geleden kenden we nog geen dakloosheid. Nu wel. Ik verwerk dit soort gevoelens in mijn teksten."
Liedjes voor anderen
En tegen GPD-journalist Harry de Jong vertelt de muzikant, die een proefschrift schreef over copyright:
,,Ik ben nu veertig jaar en heb in de muziek bereikt wat ik wilde. Ik heb nooit een grote ster willen worden. Voor mij is het genoeg dat ik regelmatig platen uit kan brengen en dat ik voldoende optredens heb. En ik ben nu in een stadium gekomen dat ik het gevoel heb dat ik mijn beste liedjes kan schrijven. En dat is een ervaring die voor mij veel opwindender is dat het verkopen van vijftigduizend platen. Ik heb in vijftien jaar tijd vier albums gemaakt en daarnaast heel wat liedjes voor anderen geschreven en daar ben ik trots op. Maar ik heb nu pas het gevoel dat ik een stem heb gekregen, als je begrijpt wat ik bedoel."