Lirio stond al op de nodige folkbals. Ook op het podium van de bal-tent van het grote Dranouter Festival mochten ze afgelopen jaar aantreden. Maar ze spelen niet enkel bouurees en zo, maar dansen er zelf ook op. Wouter Kuyper, de doedelzak- en trekzakspeler van Lirio, doet dat al vanaf z'n tiende. Hij maakt er geen geheim van waarom hij en zijn collega's van Lirio zich laten inspireren door oude Vlaamse, Franse en Nederlandse dansmuziek: "We houden van bals, we houden van dansen, we houden van de festivals zoals in St Chartier en Gooik. De keus voor balrepertoire is dan snel gemaakt."

lirio

Lirio, foto Ronald Rietman

Groove
Je kunt je afvragen waarom Lirio zo'n succes heeft bij de jongeren op folkbals. Lirio is echter niet in eerste instantie op zoek naar succes. Wouter: "Het is voor ons niet 'number 1 priority' om te zorgen dat het aanslaat. Het is voor ons het belangrijkst dat we zelf vinden dat we leuk muziek maken. Misschien ligt het antwoord in het feit dat we zelf niet erg oud zijn, gemiddeld 25...? Dus zal "onze stijl" misschien ook al vrij snel aanslaan bij zomaar een tiener/twintiger. We proberen ook absoluut niet om

aanspraak te maken op "oude muziek" of "zo deden ze het vroeger ook", maar we spelen gewoon in deze tijd, met een aanpak die wij, als kinderen van deze tijd, leuk vinden. Die aanpak is vanzelfsprekend wat meer "met een groove" dan groepen die spelen "zoals we denken dat het vroeger was".

Bassist
Lirio legt momenteel de laatste hand aan haar debuutalbum. Dat is dan de laatste klus voor bassist Tom van der Zanden. Op de cd-presenatie in De Effenaar speelt Lirio dus zonder bassist. Die stopt ermee. Wouter: "We hebben nog geen opvolger voor de bassist. Dat is jammer, maar we hebben ook eigenlijk geen haast. De bassist gaat nog wel meewerken aan de laatste opnames voor onze eigen CD. Daarna gaan we iets meer op zoek. Op de cd presentatie gaan we inderdaad weer met z'n drieen spelen. Een probleem zal dat niet zijn, we hebben erg lang met z'n drieen gespeeld. Alleen de laatste twee jaar hebben we met hem samen gewerkt, daarvoor al een jaar of 4 zonder. Natuurlijk was het wel erg lekker om met een instrument in de diepte te spelen, dus als iemand zich geroepen voelt...?"

Drie nummers op NAP
Van de drie Lirio-nummers op NAP staat is Skascottish al langer in een live-versie te horen op de demo die Lirio twee jaar geleden opnam. Met de viool nu erbij heeft het nummer een volwassener arrangement gekregen dan de live-versie. Maar de nieuwe uitvoering van het nummer levert wat in aan de spontaniteit van de live-versie, waarin de dynamische percussie lekker naar voren was gemixt, vind je niet? Wouter: "Ja ik ben het wel met je eens, de live versie is een stuk dynamischer, ook door de percussie. Tijdens het spelen van dat nummer krijg ik daar ook haring in mijn mond gestopt en wat bier om het weg te spoelen!!. Maar ik denk wel dat het op den duur mooier is met dit arrangement. Gerdien (de violiste, red) heeft leuke mooie dingen voor zichzelf bedacht, die zorgen dat ze er wat beter uitkomt overal, en waarmee het geheel een voller gevoel geeft. Over dat "naarvoren mixen" trouwens,...als ik het goed heb onthouden hebben we die live dingen met een minidiscje opgenomen, en is er erg weinig aan gemixt."

Dominique Forges
Skascottish is gebaseerd op de scottish La Sansonette van Dominique Forges. Dat is toch die grootheid uit de Franse traditionele muziek, hij bespeelt ondermeer draailier en geeft leiding aan een groot orkest van het conservatorium van Never. Heb je dat nummer ooit voor het eerst in St Chartier gehoord?

Wouter: "Dat is inderdaad die draailierspeler uit Never. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik pas sinds kort weet van wie het is. Het werd ons niet zo lang geleden verteld. Ik heb het nummer, zoals het vaak gaat in deze muziek, inderdaad gewoon ergens opgepikt. Geen flauw idee waar, maar St Chartier iseen goede gok. Zo'n nummer komt dan een keer door het jaar heen weer bovendrijven, vaak in een vorm die anders is dan het origineel. Ik heb onze versie nooit naast het origineel gelegd, ik heb geen flauw idee wat ervan over is gebleven. Maar het was nog herkenbaar in ieder geval, aangezieniemand mij kon vertellen van wie het was."

Piazolla
Vervolgens vertelt Wouter over Lirio's andere twee nummers op NAP:
"Piazolla is een nummer dat ontstaan is uit twee stukken eigenlijk, Ik had een leuk stukkie bedacht, maar het miste nog iets, Sander hetzelfde. Aan elkaar geplakt, beetje schaven en klaar. Of het van Piazolla is, wordt vaak gevraagd...Nee, de eerste reactie op het nummer was iets van "he is dat van Piazolla?" sindsdien heeft het nummer de "werknaam" piazolla. We hebben er wel eens een hele mooie artistieke naam voor bedacht...maar met Piazolla wist iedereen tenminste meteen welk nummer het was..."

Forumscottish
"Forumscottish is een nummer van mij, vrij recentelijk geschreven eigenlijk, en nog helemaal niet in een vaste vorm, elk optreden spelen we dingen weer anders, in een andere volgorde, korter, langer, meer tussenstukken. Ik heb het genoemd naar het Forum waar veel van mijn vrienden frequenteren."
Bezetting
Lirio speelde haar nummers op NAP in de volgende bezetting:

Wouter Kuyper: trekzak, doedelzak, fluit
Gerdien Smit: viool
Sander van de Schaaf: gitaar, cajon
Tom van der Zanden : contrabas
De Lirio-nummers op NAP zijn:
Piazolla 2:48 (comp. W.Kuyper, S vd Schaaf / arr. Lirio)
Skascottish (gebaseerd op La Sansonette van D.Forges / arr. Lirio)
ForumScottish (comp. W.Kuyper / arr. Lirio)

www.lirio.nl