Succesvolle presentatie van het album Nieuw Akoestisch Peil
- door Henk, foto's Ronald RIetman -
De concerten die Humus, Wè-nun Henk, Lirio, Dubius en Matzko gisteravond gaven t.g.v. de cd-presentatie van het album Nieuw Akoestrisch Peil, waren zondermeer een succes. Ambiance, bezoekersaantal en muziek waren in het Eindhovense poppodium De Effenaar allemaal top.
Om uit de kosten te komen hadden de muzikanten zo'n 250 bezoekers nodig. Die waren er ruimschoots. Ook muzikaal viel er te genieten. Bij drie van de vijf groepen werd volop voor het podium gedanst. Tussendoor draaide een dj folkmuziek.
Initiatiefnemer Hans Hoosemans werd geïnterviewd door de Vlaamse radio (zie onze rubriek Radio) en gedurende de avond werd duidelijk dat een opvolger van NAP zeker tot de mogelijkheden behoort (zie onze rubriek CD-nieuws).
De aankondigingen in De Effenaar werden smaakmakend verzorgd door Leipe Leo… en leip was-ie… Leipe Leo staat voor de Eindhovenaar Leo Thijssen. Deze entertainer begon eind jaren zeventig met het Doe-Theater voor kinderen, stond ooit als 'De Luie Lakei' in Het Land van Ooit en bereikte nu dus zijn top als presentator van NAP ;-)
Eigenlijk voldeden alle groepen aan de verwachtingen. Humus was een aardige opwarmer voor het verbluffende Wè-nun Henk. Voor de sterk gearrangeerde luistermuziek van Dubius was helaas niet evenveel aandacht dan voor het uitbundiger werk van Wè-nun Henk en Lirio en het heftige Matzko.
Humus
Humus stond met vier nummers te kort op het podium. Naast sterke arrangementen, mooie melodieën en knap snarenspel van Ed van Nunen viel de podiumpersoonlijkheid op van zangeres Astrid Leuvering.
Die is voor het theater in de wieg gelegd. Leuke uitstraling maar met haar stem blijf ik moeite houden. Net als op de cd ontbeert ze in de hogere regionen honderd procent vastheid. Hans Hoosemans pareerde die kritiek later knipogend met 'nog groteren hebben daar ook last van, wat dacht je van Neil Young'.
Wè-nun Henk
Wè-nun Henk speelde een strakke set van een half uur. De eerste vier nummers - de drie NAP-tracks en het 'oude' Fieremargrietje - brachten spannende muziek, met scherpe contrasten tussen stilte en het volle bandgeluid. Daarna schakelde de band over op 'Back to the hits' met een fikse dosis feestmuziek. Dommelvolk-accordeonist Bert Spin zag glimlachend aan hoe het publiek dansend uit haar bol ging bij het superswingende 'Woensel Kermis', dat Wè-nun Hen ooit leerde van zijn Dommelvolk.
Lirio
Lirio speelde een strakke set met veel eigen composities, geïnspireerd door franse volksdansmuziek. Onverstoorbaar smeet dit compacte trio het ene dansje na het andere voor de voeten van het bal-lustige publiek. Wouter Kuyper hanteerde meer de diatonische trekzak, dan de doedelzak.
Gerdien Smit accentueerde op viool de pittige ritmes die Sander van de Schaaf uit zijn akoestische gitaar ramde. Walsjes, scottisch, polka en wat al niet meer. De aanmoedigende kreten van de gitarist waren niet nodig om een groot deel van het publiek aan het dansen te krijgen.
Dubius
Dubius had wat problemen met de monitoren. Ze konden op het podium niet altijd horen wat ze zelf deden. Toch waren ze ook nu weer in staat tot prachtige harmonieën op nyckelharpa of doedelzak met viool, trekharmonicaatje en tin whistle.
Eigentijdse songs in een typisch folksausje. Het is verfijnde luistermuziek, waarvoor de setting - staand publiek - niet ideaal was. Naast de drie NAP-tracks viel me met name het nummer 'Niet Echt' op. Mooi verstild en innenemd gezongen door Roel Seidell, die qua vocale kwaliteiten eigenlijk net zo'n grote rol verdient als eerste zanger Dick Dijkman.
Matzko
Matzko profileerde zich als een echte live-band met een onmiskenbare rock-attitude. Deze Eindhovense stomende powerfolkband speelde in De Effenaar een thuiswedstrijd. In deze dansbare ambiance was helaas geen plaats voor een van de mooiste nummers op NAP, de lange rustige ballade 'Unnoticed Love'. Daar zullen hun jonge fans, die deze avond niet ver hoefden te reizen, niet om hebben gemaald. Ze gingen voor het podium heerlijk uit hun dak. Logisch, want er wordt constant met een overdrive gespeeld.
Lepels
De muzikanten van de verschillende groepen konden het uitstekend met elkaar vinden. Sommigen assisteerden bij andermans concerten. Zo stond Wè-nun Henk violiste Nicoline Soeter aan de zijde van Humus alsof ze nooit anders gedaan had, versterkte Ed van Nunen op mandoline Dubius en sprong Wè-nun Henk drummer Roeland Uitdewilligen achter zijn drumstel, tijdens de apotheose van het Matzko-concert. Even kwam in hem de drummer van rockgroep Green Lizard (waarin hij ook drumt) naar boven. Hij ging een adembenemend drumduet aan met Matzko-drummer Jan van de Ploeg. Zij werden daarbij ook nog eens ludiek bijgestaan door Leipe Leo op lepels.
Dat Hans Hoosemans als initiatiefnemer van NAP door zijn collega-muzikanten met dank en de nodige alcoholische versnaperingen overladen werd, behoeft geen betoog.
Zie ook onze rubrieken Radio en CD-nieuws
Meer foto's van NAP staan hier.