- door Henk -
Gentse Feesten
in een stralende zon. Prachtig! Maar na twee dagen ver boven de 30 graden ben je gesloopt. Mooie muziek is er ondermeer van The Nits bij een afgeladen St.Jacobs, balmuziek van KV Express en (multicultureler) van Transpiradansa. Relaxed is de sfeer in de Spiegeltent bij de uitgebalanceerde klanken van ondermeer Naragonia tijdens Boombal Intiem. Stomend verovert de samba van Lokomotiv het Baudelopark, net op het moment dat de eerste helse onweersbui woensdagnacht de ergste hitte verjaagt.


Idyllisch is de zonnige sfeer rond dat Baudelopark, de place to be voor de folkliefhebber. Tien dagen op rij, dag in dag uit boombals, circusworkshops voor kinderen en danslessen in de open lucht. Van salsa tot hiphop, van folk tot tango. Als in de loop van woensdagmiddag de temperatuur tot tegen de veertig graden is opgelopen, zijn er nog steeds een twintigtal flamenco-cursisten klappend in de weer. Ze passen nog net op een klein schaduwrijk plekje op de grote openlucht-dansvloer.

Op alle mogelijke manieren wordt nochthans verkoeling geboden. Waterzakjes worden uitgedeeld, een slimme kroegbaas plaatst een douche op zijn terras en een enkeling dobbert in een opblaasbaar zwembadje. Plantensproeiertjes raken uitverkocht, parasols floreren in alle kleuren en maten. En dan stroomt natuurlijk onophoudelijk de nodige drank uit de ontelbare taps. De hitte voorkomt eenzelfde té grote drukte als vorig jaar toen de Feesten liefst 1,8 miljoen bezoekers lokten. Minder volk dus dan voorheen, maar met name 's avonds is de hele stad gezellig vol. Een enkele keer wordt een plein afgesloten als bijvoorbeeld de kemp-held Eddy Wally téveel mensen trekt.

Van het Baudelopark te voet naar St.Jacobs is het lachen met dames die hun klanten een ‘industriële' massage geven. De Gentse Feesten bieden naast veel muziek namelijk ook maffe straattheateracts en naast frites ook wereldse hapjes en drankjes. Een man draagt een bord met daarop een levensechte slakkenrace. Gokkers wedden welke slak wint. Rond een caravan zijn jonge kapsters aan het werk onder het mom: "We cut hair, no matter where...".

Sophie Cavez
Dinsdagavond - als de 84-jarige Toots Thielemans een kilometer verderop het Blue Note Festival ontroert met onder andere Trijntje Oosterhuis aan zijn zijde - dansen wij op een swingende tovercirkel op de muziek van KV Express. Dat is een waanzinnige groep rond Sophie Cavez. Normaal is zij accordeoniste bij Urban Trad en Dazibao, maar met die bands speelt ze niet ten bal. Sophie speelt zelf echter wel graag folkbalmuziek, dus schreef ze een geheel eigen repertoire en verzamelde enkele toppers uit de Vlaams/Waalse folkscène om zich.

Vorig jaar waren we bij de opwindende première van Cavez Express - zoals het toen nog heette - op ditzelfde podium in het Baudelopark. Toen had Sophie zich omringd met een flinke band. Nu deed ze het hoofdzakelijk met drieën, maar de muziek was er niet minder om. Sophie op accordeon, Jo Zanders op percussie en de indrukwekkende jazzy Cédric Waterschoot op elektrische basgitaar. Het ging van een snelle bourrée (triangel/cachon, bas, accordeon) tot een ingetogen mazurka (bewogen bas en accordeon). Later schoof een gitarist aan en de Urban Trad-zangeressen Soetkin Collier en Véronica Codesal. Met hen erbij horen we ondermeer een andro en een walsje. Als de stroom eruit vliegt houden Jo Zanders en de twee zangeressen al klappend de androslinger, die zich op dansvloer gevormd heeft, in beweging. Binnen een paar minuten is de electro-panne alweer verholpen.

Transpiradanza
De volgende avond doet hetzelfde euvel zich echter ernstiger voor. Tot vijf keer toe klapt de elektriciteit eruit tijdens het optreden van Transpiradanza. Dirigent Wouter Vandenabeele dirigeert de ruim twintig jeugdige muzikanten, waaruit deze band bestaat, van het donkere podium af. In de verwarring achter het podium blaast hij stoom af: "Ik heb op veel festivals gespeeld tot zelfs in Afrika toe, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. En dat in dit land met kernenergie en alles erop en eraan...."

Maar als het probleem een kwartier later is opgelost, staat hij weer met aanstekelijk enthousiasme voor zijn superjong getalenteerd gelegenheidsorkest. Wat een prachtband, en wat een boeiende dynamische muziek! Zes violistes, drie accordeonisten, zeven blazers (2 x sax, hoorn, klarinet, doedelzak, trombone, dwarsfluit), twee toetsenisten, drummer/percussionist, gitarist en harpiste, voeren de wereldse arrangementen van Vandenabeele uit. En dan is er nog de uitstekende zangeres Joke Delcour, zus van (BUB)-muzikanten Kim en Jan-Pieter. Zij overtuigt ondermeer met een vertolking van ‘Un beau roman' (Une belle histoire) van Michel Fugain.

Ja, het repertoire van Transpiradanza is zeer divers. Van ‘Feliz Navidad' in een zwierig salsajasje tot stomende Zweedse polska. Een Bretonse lariden in acht tijden herbergt evengoed een Turkse buikdans in zich, of is het andersom? Afrika en de Balkan zijn nooit ver weg. De dansvloer stroomt overvol. Dynamische uitvoeringen van Polka, tango, salsa, scottish, jigue, etc brengen de honderden dansers welhaast tot extase...

De muzikanten zijn allemaal onder de 25. Voor hun moet het bijzonder zijn om onder de hoede van iemand als Wouter Vandenabeele (o.a. Olla Vogala, Ambrozijn) in zo'n project te mogen participeren. En als je de door de wol geverfde folkgrootheid Vandenabeele voor zijn ‘leerlingen' dirigerend uit zijn bol ziet gaan, dan moet dat wel dermate stimulerend op deze jonge muzikanten werken dat de toekomst voor de Vlaamse folk vooralsnog verzekerd is.

Na opvoeringen in Asse, Gent, Brussel, Leopoldsburg en nu weer op de Gentse Feesten is Transpiradanze, een project van klein kunstencentrum 't Smiske uit Asse, een serieus succes. Als alles meezit komt er dit najaar een live-album van uit, met mogelijk een aantal cd-presentatieconcerten volgend jaar.

Boombal Intiem
In de Spiegeltent op het Baudelopark hadden we aan het eind van de middag nog een staartje meegepikt van ‘Boombal Intiem'. Het was er snikheet. Maar niet alleen daardoor was de sfeer ongekend relaxed. De akoestische balmuziek was aangenaam, evenals het verkoelende water uit de waterpistooltjes en plantensproeiers, die inventieve boomballers met zich droegen. Maarten Decombel (o.a. Göze) had op gitaar en cister al de intieme toon gezet, bijgestaan door contrabassist Benny. Later assisteerden zij ook Pascale Rubens (accordeon) en Toon Van Mierlo (saxen en accordeon) van Naragonia. Dat leidde tot heerlijke ingetogen jigues, andro's, en een aanvankelijk ingewikkelde, maar later vloeiende bourrée.

Elke dag Boombal
Voor de liefhebbers van het Boombval opgelet. Tot en met maandag is het nog elke dag te doen in het Baudelopark. Van 20 tot 21 uur dansinitiatie, van 21:30 tot 23:30 uur bal en van 24 tot 05 uur bal populair met een dj. Do: Vachington (Fr) en DJ Klesie. Vr: Balbrozijn en M'SIEUR cROCK. Za: Göze en DJ.Bob. Zo: AedO en DJ. Bertrand. Ma: Dites 34 (Fr) en dj's Klaas & Klesie.

Zie ook www.boombal.be/agenda en www.gent.be.