Terwijl een paar honderd meter verderop de profvoetballers van Zulte Waregem met 0-3 worden afgedroogd door Cercle Brugge, prijs ik mij gelukkig met een plekje in Waregems cultureel centrum De Schakel. Daar zie en hoor ik een betere prof aan het werk, namelijk de Vlaamse zangeres Soetkin Baptist.
Hoewel dit pas 22 jaar jonge zangtalent nog aan het Lemmensinstituut in Leuven studeert (zang, maar ook viool en piano), is ze al volop actief in de professionele muziekwereld. Hier in Waregem staat ze samen met Olla Vogala op het podium, met wie ze een pakkend inkijkje geeft in het Olla Vogala & Soetkin Baptist-album Terra Incognito dat begin maart verschijnt.
Het belooft het toegankelijkste Olla Vogala-album ooit te worden, met op een enkel (leuk) Franstalig nummer na, Nederlandse teksten. Ze zijn meest van de hand van dichter Gerardt 't Zand (pseudoniem van Geert Tavernier). Het thema dat het meest voorkomt is natuurlijk de liefde.
De arrangementen staan geheel in dienst van de songs. Dat gaat enigszins ten koste van de avontuurlijke kant van Olla Vogala, maar daar tegenover staat een aangename lichte toets. Bovendien blijven die Olla Vogala's natuurlijk kanjers van muzikanten die ook tot hun recht komen in de kort-maar-krachtige composities. Die beschikken namelijk nog steeds over voldoende jazzy swing, ‘n gevoelige folky touche en 'n spannende broeierigheid. Wat is het weer genoten van bijvoorbeeld het expressieve spel van accordeoniste An Niepold, timing en gevoel van trombonist Frederik Heirman en die onontkoombare swing van de baritonsax van Marc De Maeseneer.
Twee violen, gamba, percussie, contrabas, diatonische accordeon, sax en trombone omringen Soetkin Baptist. Vrijwel alle songs worden door het volledige octet begeleid. Maar het tango-warme single-rijpe La Luna (tekst Peter De Rop) volstaat met een Ambrozijn-achtige dynamische begeleiding op enkel viool, accordeon en contrabas.
Olla Vogala-leider Wouter Vandenabeele toont zich trots zó'n zangeres te mogen begeleiden. Hij schat haar carrièremogelijkheden hoog in: ‘Geniet er nu nog maar goed van, want over een paar jaar moet je naar de grote theaters in het buitenland om haar nog als internationale Opera-ster te kunnen bewonderen...,' zegt hij tegen de goed gevulde zaal.
Soetkin Baptist heeft lef. Als ze het podium opkomt stáát er iemand. Haar stem is warm en heeft een mooi bereik dat zowel dat van een alt als van een mezzospraan lijkt te omvatten. In de Olla Vogala-setting klinkt ze natureller en minder ‘klassiek' geschoold dan bij het klassiekerige volksmuziekensemble Ishtar. Swingend wiebelt ze nog iets te nadrukkelijk met haar hoofd in kleine schokjes heen en weer als een Balinese danseres. Ach, dat beschouw ik als een restverschijnsel van de overacting waarvan ze zich twee jaar geleden nog bediende.
Hoewel nog in opleiding, heeft ze met haar 22 jaar al de nodige ervaring. In het ensemble Ishtar is ze hoofdzangeres. In een duo (begeleid door een pianist) zingt ze zowel zware klassieke kost van Schubert, Schumann, Brahms en Mahler als impressionistische liederen van oa. Henri Duparc, Claude Debussy en Gabriël Fauré. Ze maakt deel uit van het oude muziek kwartet Encantar. Ook vormt haar stem een extra instrument op Wouter Vandenabeele's solo-album Chansons sans Paroles.
Songfestival
Soetkin Baptist staat steeds meer in de picture. Met Ishtar vormt ze aanstaande zondagavond 3 februari de vreemde eend in de bijt tijdens een van de vijf Belgische voorrondes van het Eurovisie Songfestival. Met het nummer ‘O julissi na jalini' werd Ishtar geselecteerd. Ze zullen zondag live te zien zijn op televisie VRT 1.
Ishtar's volkse liedjes van eeuwen her zijn vaak licht klassiek getooid. Als dat met hun eurosong-bijdrage ook zo is, vormen ze helemaal een buitenbeentje in het opgeklopte commerciële eurosong-geweld. De uitslag van de Belgische voorrondes worden volledig bepaald door televoting. Dus hebben ze ook onze stem nodig. Ik weet trouwens niet of je vanuit Nederland ook mee kunt stemmen...
Overigens kun je in ieder geval wél nog stemmen op internet voor Wouter Vandenabeele. Hij is genomineerd voor de prestigieuze Vlaamse Cultuurprijs. Mocht hij die mislopen dan kan hij nog altijd de Publieksprijs winnen. Stemmen kan op www.cultuurprijzen.be. Aanstaande maandag 4 februari wordt bekend of dat gelukt is.
De cd Terra Incognito wordt 6 maart voorgesteld in de AB-club in Brussel en 7 maart in De Centrale in Gent.
Gezien op vrijdag 25 januari 2008 in CC De Schakel in Waregem. Soetkin Baptist (zang), Wouter Vandenabeele (viool), Luc De Gezelle (viool), Dirk Moelants (gamba), Luc Vanden Bosch (percussie), Ben Faes (contrabas), An Niepold (accordeon), Marc De Maeseneer (saxen) en Frederik Heirman (trombone).
Zie ook www.woutervandenabeele.be