Warme familiare sfeer op lustrumviering tekent Inner Strength

- door Henk -
Het zal voorjaar 2001 geweest zijn dat ze er hun eerste officiële concert gaven, dorpshuis D'n Bond in het Brabantse Veldhoven. Zes jonge mensen die het leuk vonden samen muziek te maken. Anderhalf jaar ervoor hadden ze elkaar getroffen. Initiatiefnemer Kelly van der Heijden wilde 'een bandje met aparte instrumenten'. Hoe zou zijn elektrische Gibson-gitaar samenklinken met een authentiekere viool, of een dwarsfluit? Drums, bas en didgeredoo completeerden het stel.

Drie en een half jaar geleden kon het publiek in D'n Bond kennis maken met een veelbelovend experiment. Nu, zaterdag 11 december 2004, viert Inner Strength haar eerste lustrum op datzelfde podium. In het dorpshuis worden ze nog steeds met open armen ontvangen. Och, de stoppen springen er een enkele keer massaal uit, maar verder is het een knus onderkomen, dat ook nog eens liefdevol bestierd wordt door de ouders van de gitarist.

Eigen werk
Waren het destijds covers van U2, Alanis Morissette of The Gathering, nu hoor je vrijwel enkel eigen werk. Zelf labelen ze dat graag met de term worldfolk. Het varieert van stevige rock-achtige ballads tot ingetogen instrumentalen. Heftig gaat het er bijvoorbeeld aan toe in DidgeCoBeat. De exotische sfeer van de didge combineert daarin knap met een stomende begeleiding. Het swingt, de discolampen raken zowat van streek. Verstild en aardig folky klinkt het nieuwe Hallways met intiem samenspel op enkel akoestische gitaar, altviool en dwarsfluit. Hier en daar laat de balans in het geluid nog te wensen over ondanks de inspanningen van Tjeu die zich ontpopt als de vaste geluidsman van de groep.

Gitarist Kelly heeft inmiddels zijn Gibson ingeruild voor een akoestische gitaar en een bouzouki. Dwarsfluitiste/zangeres Judith beheerst een alsmaar groeiend instrumentarium met ondermeer d-flute en doedelzak, maar raakt niet verlost van haar plankenkoorts. Violiste Noortje legt zich meer en meer toe op de leadzang en oogt met het jaar ontspannener. Nieuwe superslanke altvioliste Cora maakt het geluid voller. Bassist Endy staat zo vast als een huis. Didge-speler Roland klinkt geprononceerder dan ooit (hij kwam afgelopen week tien minuten op de Australische radio aan het woord over zijn favoriete instrument). En drummer Geert… die zit er voor het laatst bij. Zijn Led Zeppelin t-shirt blijft hij dragen maar zijn plek op het podium draagt hij over aan John Hengeveld uit Zeist. Kelly: "Het klikte meteen met John. Na één keer luisteren speelde hij meteen alle nummers mee!".

Buffet
De eerste lustrumviering voltrekt zich in een bijna warme familiale sfeer. Vrienden, bekenden en genodigden doen zich te goed aan een heerlijk Chinees buffet. Iedereen bewondert een professioneel vervaardigd overzicht op dia en video mét goed geluid. Het gastenboek vult zich met complimenten. Bloemen kleuren het feest. Ruim honderd man genieten van de band. ('Waar zie je dat tegenwoordig nog, zo'n mooie frontline van drie muzikantes op violen en fluit…', fluistert een oudere liefhebber). Hier en daar wurmen de fans zich in de nieuwe Inner Strength t-shirts. In de pauze is er een quiz. Vijftien meerkeuzevragen over de groep. De vragen waren dermate lastig, dat de prijzen binnen de familie bleven… de moeder van zangeres Noortje, de beste vriend van Kelly en een familielid van Judith…

Judith praat het allemaal aan elkaar. 'Het is feest, maar we staan hier toch ook wel een beetje met een dubbel gevoel. Geert gaat ons verlaten'… Ze staat stil bij de hoogtepunten. Op de videofilm scoort Folkwoods 2004 het hoogst. Ze bedankt iedereen die iets aan de loopbaan van Inner Strength bijdraagt. Ze dankt de ouders van Kelly voor de gastvrijheid, de studiomensen voor de hulp bij het opnemen van de mini-cd Driven en ook bandcoach Guy Roelofs (Cadans der Getouwen, Grond, Tsjane, etc) wordt niet vergeten. Roelofs toont zich in de wandelgangen optimistische over Inner Strength. "Deze band heeft nog zoveel groeimogelijkheden…"

De nieuwe drummer, John Hengeveld, heeft al twintig jaar ervaring in verschillende bands. Donderdag 13 januari treedt hij voor het eerst samen met Inner Strength op en wel in café Wilhelmina aan het Wilhemninaplein in Eindhoven. Over twee maanden duikt de groep opnieuw de studio in voor een nieuwe mini-cd.