De engelen van Het Hoge Pad

- door Henk, foto's (vanaf rij 7) door Ronald Rietman -
Rond de kerst is het topdrukte voor de engelen. Toch zagen er nog twee kans af te dalen naar het muziekcentrum in Eindhoven. Wat een hemelse stem heeft Marjolein van der Klauw van Powderblue toch. En wat 'n verrassing vormden drie gedichten van Ankie Keultjes in het hart van 't Watchman-concert.

Powderblue speelde in het voorprogramma van The Watchman. Jac Bico en Marjolein van der Klauw dompelden het talrijke publiek sereen onder in een intieme huiskamersfeer. Zonder blikken of blozen speelden ze meteen vijf super verstilde songs achter elkaar. Daarna kwamen ze de zappers in de het publiek tegemoet door het tempo iets op te schroeven in Rosie. Maar Van der Klauw is met name onweerstaanbaar in de ingetogenheid van een nummer als Heaven, het hoogtepunt van hun programma. Naarmate snarenplukker Jac Bico warmer draaide haalde hij dynamischer toeren uit op zijn gitaar en slide-gitaar. Knap!

ImageMarjolein van der Klauw
ImageJac Bico

The Watchman trad voor dit thuisconcert aan in vol ornaat. Naast zang en het snarenspul dus ook slagwerker Eric - subtiel - van der Lest en saxofonist Menno Romers. Dit gezelschap staat als een huis. Nog nooit zo'n stomende uitvoering gehoord van Laundry Days, oftewel Weep on, Willow. Trouwens, het merendeel van de nummers swingde de pan uit. Maar hét moment van de avond ontstond toen snarenwonder Stephan Jankowski, bassist Theo Wijdeven en slagwerker Eric van der Lest zich terugtrokken en Ankie Keultjes haar plek achter de geluidstafel inruilde voor die naast haar partner Ad van Meurs.

In een oase van rust zong Van Meurs - zichzelf op gitaar begeleidend - eerst het nieuwe nummer High Acre, geïnspireerd door het gedicht Het Hoge Pad van de Heerlense dichter Eddie Besselsens. High Acre maakt deel uit van een nieuwe lichting poëtische songs die Van Meurs cs de komende tijd opnemen. Te oordelen naar High Acre, gaat dat vast resulteren in een mooi folky singersongwiter-achtig album.

Daarna was het de beurt aan Ankie Keultjes. Ze droeg voor uit eigen werk, dat ze onder het pseudoniem Anna Kersten publiceert. Het waren drie gevoelige maar ook puntige gedichten: Stilgevallen (nieuw en nog niet uitgebracht), Een nieuw leven (idem) en New Orleans (uit de bundel Het Uiteengaan van de Tweezaamheid uitgebracht bij Gopher.nl). ImageAnkie Keultjes

Zo'n gewaagd experiment had The Watchman nog nooit vertoond (hoewel… onlangs in Heerlen probeerden ze het al eens uit). Het publiek vond het prachtig.