-door Mirjam Adriaans-
Folkwoods en Parkfest zijn terziele, maar Eindhoven zonder folk, dat kan niet. Dus organiseert Ankie Keultjes (Very Girls, Willowbees) samen met Niek van de Klundert van café 't Rozenknopje een nieuwe reeks folkconcerten onder de noemer FolkNight. De eerste editie is op 18 september, met een gloednieuw gezelschap, Still Here. Wie daarin zitten? Janos Koolen, Izak Boom en Lucas Beukers. Daar wil ik meer van weten, dus klim ik in de mail met Janos en Izak.

Hoewel Still Here een kersverse formatie is, zijn de muzikanten allerminst onervaren. Bassist Lucas Beukers ken ik nog van optredens met Gé Reinders, maar zag ik een paar jaar geleden ook op het Bluegrassfestival in Utrecht, waar ook Janos Koolen en Izak Boom in enkele formaties te zien waren. Die twee multi-instrumentalisten (bij Still Here spelen ze allebei gitaar, banjo en mandoline) kwam ik door de jaren heen regelmatig tegen op een podium, bij een festival of een concert. Nu vond ik ze allebei bereid om een paar vragen te beantwoorden, over Still Here en over hun muzikale achtergrond.

Still Here
Still Here

Omdat Janos Koolen begin vorig jaar al in De Akoestische Kamer in Utrecht heeft gespeeld heeft hij toen al een paar vragen beantwoord, dat interviewtje kun je hier terugvinden, nu wil ik graag meer weten over deze nieuwe formatie en zijn band met folkmuziek.

FF: Je opent de reeks folkconcerten in De Rozenknop met de band Still Here, kun je daar iets over vertellen?

Janos: Izak Boom, Lucas Beukers en ik draaien al heel wat jaartjes mee in het muziekcircuit. Leven van de muziek is prachtig, maar ook onzeker. We zijn blij dat we er nog steeds zijn! We are Still Here. De naam van onze groep verwijst tegelijkertijd naar de muziek die we brengen. Iedereen heeft liedjes die je een heel leven meedraagt; opnames van muzikale helden die altijd blijven raken. Dat repertoire is dus ook 'still here'.



FF: Hoe kennen jullie elkaar, wanneer is de band begonnen?

Janos: Izak Boom was de eerste persoon die ik opzocht toen ik net mandoline speelde. Van hem heb ik veel afgekeken en het duurde niet lang voordat we samen een groep begonnen. Onze muzikale helden komen voor een groot gedeelte overeen en dat maakt dat we elkaars idioom begrijpen, we spreken dezelfde taal. Dat is heerlijk! We hebben altijd veel zelf gecomponeerd, maar op de achtergrond was daar altijd die muziek van bluegrass- en folkmuzikanten als Tim O'Brien, Tony Rice, John Hartford en Ricky Skaggs. Het werd tijd onze favoriete liedjes van deze kanjers naar de voorgrond te schuiven en het publiek kennis te laten maken met deze songs. Contrabassist Lucas Beukers was de eerste waaraan Izak en ik dachten om het trio compleet te maken. Lucas heeft dezelfde affiniteit met het repertoire als wij en is daarnaast een veelzijdig musicus, waarmee Izak en ik al tal van projecten hebben gedaan.
In juli dit jaar hebben we voor het eerst opgetreden tijdens het Celtic Music Festival op Ameland. Het was geweldig om met dit trio te spelen en daarom gaan we dat zeker vaker doen!

FF: Wat betekent folkmuziek voor jou?


Janos: Folkmuziek verwijst naar volksmuziek van generaties terug en de instrumenten die daarbij horen. In ons geval van de Amerikaanse folk zijn dat de banjo, mandoline, gitaar en contrabas. Natuurlijk horen daar meer instrumenten bij, maar die spelen wij zelf helaas niet.
Folk is doorgaans een orale traditie. Dus ook als wij liedjes van anderen gaan spelen, staan er geen noten op papier en zullen we geen exacte cover proberen te brengen. Juist de vrijheid van het moment, de geïmproviseerde solo's en het ter plekke kunnen reageren op je medemuzikanten maakt het spannende en mooi. Dat willen we de luisteraar meegeven.

FF: En heb je op een of andere manier een muzikale band met Eindhoven?

Janos: Als ik aan Eindhoven denk, dan denk ik aan Ankie Keultjes en Ad van Meurs. Zij hebben voor mij deuren geopend en me thuis doen voelen. Toen ik begon als singer-songwriter rond mijn twintigste heeft Ad mijn eerste optredens geboekt. Het album van Spoor, de vroegere band van Izak Boom en mij, is door Ankie Keultjes geproduceerd. Een paar jaar geleden werd ik de vaste vervanger van Ad bij de groep NO Blues. Verder heb ik veel mooie avonden mogen beleven op het podium van Meneer Frits en in het Parktheater. En nu komen we naar De Rozenknop!

Janos Koolen, foto Ronald Rietman
Janos Koolen, foto Ronald Rietman

Website Janos Koolen: http://www.janoskoolen.nl/

Izak Boom
zag ik jaren geleden al onder meer met Vals Plat en Spoor (waar Janos ook in speelde en waarover ik mijn eerste cd-recensie voor Folkforum mocht schrijven) en kwam ik onlangs tegen in een heel mooie kleinkunstvoorstelling: Oneindig Laagland (de gelijknamige cd is eveneens zeer de moeite waard). Ook hij was bereid om mijn vragen te beantwoorden:

FF: Wanneer ben je begonnen met muziek maken en kun je daar iets over vertellen?

Izak: Ik begon al jong piano te spelen, improviseerde al vroeg en kreeg les vanaf mijn 7e jaar ongeveer, na eerst passieloos te hebben moeten blokfluiten. Ook trommelde ik veel toen ik jong was. Ik mocht geen drumstel maar kreeg wel een snaredrum waar ik me stevig op uitleefde. Vanaf mijn 10e begon ik gitaar te spelen en leerde de akkoorden van mijn oudere broers. Op mijn veertiende pakte ik fanatiek de mandoline ter hand, eigenlijk omdat ik bezeten was van de 5 snarige banjo. Die kreeg ik vanaf mijn 17e in handen en dat was toen welhaast een obsessie voor me; ik moest het leren.

FF: In welke bands speel je / heb je zoal gespeeld?

Izak: Oef, dat zijn er nogal wat. Mijn eerste bandje was een bluegrass-gospel band genaamd ‘Onyx’. Van mijn 16e tot mijn 23e schat ik . . Later speelde ik in Vals Plat, we speelden onze eigen nederlandstalige nummers gebaseerd op bluegrass en folk invloeden. Tegenwoordig speel ik akoestische snarenmuziek in Still Here, Spoor, Butter Beans en in de Rappe Mannen. Verder maak ik deel uit van de Aimabele Schoften, een cabarettrio waarmee we een muzikaal wijnprogramma spelen. We hebben net een CD uit getiteld ‘Appellation Contrôlee’. Samen met bassist Bart Soeters breng ik mijn eigen kleinkunstprogramma ‘Oneindig Laagland’, die ook op CD verscheen. Momenteel tour ik ook mee met de theatershow 'Hollands Mooiste’, waar ik ook elektrische gitaar en accordeon speel.
Ik speel en schrijf ook kinder- en volwassen theatervoorstellingen, samen met mijn vriendin Mirjam van den Bogaard. Met haar maak ik ook bedrijfsrevues. Met kinderliedschrijver Jeroen Schipper ben ik zojuist begonnen aan een nieuwe CD ‘Operapiraat’, die ik mede produceer.
In het verleden speelde ik o.a. bij Peter Blanker, de Berini’s, Harry Sacksioni, Youp van ’t Hek, Kaz Lux en Liesbeth List.

FF: Welke instrumenten bespeel je?

Izak: Snaren, toetsen en percussie in div maten en soorten.

FF: Welk instrument gebruik je bij het schrijven van je eigen muziek?

Izak: Ik schrijf meestal vanuit de piano, maar ook vanuit de gitaar, de 5 snarige banjo en de ukelele.

FF: Wie is je grote muzikale held (meerdere antwoorden mogelijk)?

Izak: Jules de Corte, Astor Piazolla, John Hartford, Earl Scruggs, Bela Fleck, Tony Trischka, Vicente Amigo, Richard Galliano, Nicola Parov, JJ Cale, Jan Johansson, Mahalia Jackson, Django Reinhardt, Naseer Shamma, Knut Reiersrud, Duke Ellington, Richie Stearns, David Grisman, Bela Bartok, Maurice Ravel, Doc Watson, Lightning Hopkins, Pat Metheny, Mike Boddé, haha en nog veel meer mensen die ik nu vergeet.

En omdat dit in het kader is van een reeks folkconcerten in Eindhoven:

FF: Wat betekent folkmuziek voor jou?

Izak: Heel veel, ik hou van de eigenheden die die muziek met zich meebrengt en de manier waarop de muziek wortelt in tradities en overleveringen, die per streek in het DNA lijken te zijn ingebakken. Ik hou ook van het avontuur vanuit dit gegeven. Het is zeer interessant als weer nieuwe vormen ontstaan en als goede muzikanten uit meerdere culturen samenkomen om iets nieuws te scheppen. Zo blijft alles levend en vol inspiratie.

FF: En heb je op een of andere manier een muzikale band met Eindhoven?

Izak: Jazeker, ik heb op allerlei plekken gespeeld. En . . . Ankie Keultjes, een fantastische en geduldige muziekproducer, heeft meerdere CD’s opgenomen, zoals de CD’s van Vals Plat en Spoor. De bekende Ad van Meurs, die ons helaas is ontvallen speelde een sleutelrol in de goede herinneringen die ik bewaar aan optredens in o.a. cafe de Groot en cafe Berlage. Verder speelde ik meerdere malen in de theaters in Eindhoven, bv met Youp van ’t Hek, Lilian Vieira, Dana Winner en met Jeroen Schipper.
We kijken ernaar uit om weer naar Eindhoven te komen met Still Here op 18 september. Ik heb nog niet in de Rozenknop gespeeld. Janos Koolen en Lucas Beukers wel, heb ik begrepen. Het is een hele fijne band. Ik hoop dat het gezellig druk wordt, dat het geluid oke is en dat er lekker geluisterd wordt!

En heel snel na deze antwoorden krijg ik nog een mailtje van Izak: O ja Mirjam, bij mijn helden mogen Bert van den Brink, Jacob Collier, Harry Mooten en Tim O’ Brien niet onvermeld blijven . . .

Bij deze dus toegevoegd, ik ben alvast benieuwd naar het optreden op 18 september.

Izak Boom, foto Ronald Rietman
Izak Boom, foto Ronald Rietman

Website Izak Boom: https://www.izakboom.nl/

Woensdag 18 september 2019, FolkNight: Still Here in de Ad van Meurszaal boven café 't Rozenknopje in Eindhoven.
Deuren gaan open m 20:00 uur, aanvang 20:30 uur.
Tickets zijn €7,50 (excl. service- en iDealkosten) en te koop via: Ikbenaanwezig.nl.

Zie ook: https://www.rozenknopje.nl (het is ook mogelijk om vooraf een hapje te eten, kijk dan onder het kopje Eten/Drinken).
En wie een voorproefje wil van deze muziek kan luisteren op Soundcloud, naar het nummer Never More Will Roam (Joe K. Walsh)