Het Duitse folkduo Zupfgeigenhansel, bestaand uit Erich Schmeckenbecher en Thomas Friz, bestaat 50 jaar en dat wordt gevierd met een aantal nieuwe uitgaven, waaronder de 3CD box Miteinander: 50 Jahre – 70 Hits. In de jaren '70 van de vorige eeuw werd dit duo ook in Nederland bekend door het frisse eigentijdse concept waarmee ze oude Duitse liederen nieuw leven inbliezen. De box bevat zowel studiomateriaal als niet eerder uitgebrachte live opnamen.
Over Zupfgeigenhansel
De jaren zeventig waren een spannend muzikaal decennium. Naast stadionrock in Amerikaanse stijl lieten reggae en punk van zich horen. Britse bands als Fairport Convention of Steeleye Span gaven hun folkroots nieuwe energie. En terwijl de Sex Pistols in 1977 Anarchy In The UK uitriepen, vonden bekende volksliederen veel nieuwe fans in Duitsland. Dit was grotendeels te danken aan twee Zwaben die zich Zupfgeigenhansel noemden. Het duo was een van de pioniers van de nieuwe Duitse folkgolf in de jaren 70.
Het was in de vroege zomer van 1972 toen Thomas Friz en Erich Schmeckenbecher voor het eerst hun gitaren uitpakten in de Schulstraße in Stuttgart en voor het eerst hun kunst presenteerden aan verbaasde voorbijgangers: volksliederen. Fris, brutaal - nieuw en anders... Zupfgeigenhansel noemden ze zichzelf. Paradijsvogels in een tijd van glam rock en prog. Wat volgde was een adembenemende carrière - met enthousiaste optredens, platen (hun eerste album Volkslieder verscheen in 1976) waarvan meer dan een miljoen exemplaren werden verkocht, tientallen tv-optredens en vele onderscheidingen. Maar na een intense tienjarige platencarrière was het in 1986 allemaal voorbij. In 2022, voor het 50-jarig jubileumjaar, wil het kleine Zwabische label D7 deze grote vernieuwers van de volksliedscene weer in de spotlights zetten: naast digitale heruitgaven van de originele albums, hebben zij ook nog een best of-album uitgebracht van Zupfgeigenhansel.
Destijds werden ze beschouwd als de "Sex Pistols van de nieuwe volksmuziekscene" en verkochten ze meer dan een miljoen platen. Nu vieren ze hun 50-jarig jubileum. Om te beginnen brengt het Zwabische duo een "zeer godslasterlijk lied" uit - vaak gekopieerd maar nooit geëvenaard: Es wollt‘ ein Bauer früh aufsteh’n. Oorspronkelijk uit de 19e eeuw, maar door Erich Schmeckenbecher en Thomas Friz ontdekt in de jaren '70 herschreven zij de teksten en arrangeerden ze in een bijtend boze en vuige muzikale setting. Het is tot nu toe tientallen keren "gecoverd" - van stille singer-songwriters (Die Wanderer) tot historische rockers (Des Gayers Schwarzer Pile) tot luide hitlijstbestormers a la Feuerschwanz. Het zo vaak geprezen hoogtepunt van elk Zupfgegeinhanselconcert heeft niets aan actualiteit ingeboet. Immers, over seksuele misstappen door kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders wordt vandaag de dag nog steeds gesproken...
Miteinander: 50 Jahre – 70 Hits
Ter gelegenheid van hun 50-jarig jubileum hebben Schmeckenbecher en Friz een uitgebreid 3-cd-album samengesteld. Dit retrospectief bevat alle relevante nummers uit hun carrière, inclusief het beste van de studioalbums op cd 1 (de meeste geproduceerd door studiolegende Conny Plank) en 49 (!) niet eerder uitgebrachte live-opnames. De nummers op cd 2 zijn opgenomen tijdens een uitverkochte tour op grote podia in de jaren '80 - veelal in een vierkoppige formatie. CD 3 is een historische live-opname van een kleine club in Pforzheim voordat het duo een platencontract tekende - ze dateren uit 1975. Veel van de nummers hebben de albums niet gehaald omdat er al prachtige versies waren gemaakt door collegamuzikanten. Daarnaast hebben Erich en Thomas voor elke cd een groot aantal informatieve en verklarende linernotes samengesteld en is er een uitgebreide biografie toegevoegd door journalist Manfred Gillig Degrave (al jaren uitgever van MUSIKWOCHE) met veel anekdotes en foto's.
De adviesprijs van de boxset is €49,95, wil je een exemplaar van deze jubileumset of van het best of-album, stuur dan een e-mail met het onderwerp "50 jahre Zupfgeigenhansel" naar D7:
Zie ook: https://zupfgeigenhansel.wordpress.com/
Platenlabel D7 is te vinden via: https://sevenus.de/d7/