Annson Records ANSCD100 / www.petemorton.com
Pete Morton draait alweer vele jaren mee in ons folkwereldje. Mijn eerste kennismaking met hem was zijn debuutalbum Frivolous loveOne big joke uit 1987 en uit 1988, als pakketje toegestuurd door zijn toenmalige platenmaatschappij Harbourtown records. Al op deze twee elpees etaleert zich het talent van liedjesschrijver dat zich in de loop der jaren steeds verder heeft ontwikkeld. Op One big joke vinden we o.a. de eerste versie van Another train, Pete’s grootste klassieker. Op dit album wordt hij begeleid door Roger Wilson en Simon Edwards met wie Morton een tijdlang het legendarische trio Urban Folk vormde.
We zijn ondertussen tweeëntwintig jaar en tien cd’s verder. Met het nieuwe album Economy schrijft Pete Morton muzikale geschiedenis. We weten dat Pete Morton redelijk breed van stof is in zijn liederen, maar op Economy heeft hij zichzelf tekstueel overtroffen. Het frappante is dat de lange songs geen moment gaan vervelen. Zelden heb ik zo’n mooie collectie sociaal bewogen liederen bij elkaar gehoord. En die liederen worden ook nog eens op sublieme wijze begeleid door een stel uitgelezen muzikanten. Roger Wilson is weer van de partij op viool. Tijden de optredens vorig jaar in Nederland was hij voortijdig afgehaakt, maar nu speelt hij zijn partijen weer met verve. Opvallende afwezige is accordeonist Chris Parkinson, die vorig jaar Pete Morton wel begeleidde tijdens zijn optredens in Nederland. Zijn plaats wordt ingenomen door Caroline O’Donnell. Fluitiste Lisa Banks zingt op bescheiden wijze op sommige momenten een spaarzame tweede stem in.
‘Economy simply means well being, it doesn’t mean anything else’, zingt Morton in het openings lied The sock on the line. In dit lied geeft hij alle hedendaagse snelle Wall Street boys (plus een paar girls) en andere economen een fikse draai om de oren. In Disobedience refereert hij aan de burgerlijke ongehoorzaamheid die Ghandi predikte in het naoorlogse India. Een ongehoorzaamheid waarmee hij Groot Brittannië, toen weliswaar een wereldmacht op z’n retour, op de knieën kreeg. Een prachtige tekst heeft ook het lied The nightmare of the sons. Een zowel prachtige als lugubere gedachtespinsel wanneer hij ergens in West-Vlaanderen overnacht, omgeven door slagvelden waar bijna honderd jaar geleden honderdduizenden jonge soldaten elkaar afslachtten.
Ik dacht zo langzamerhand de balans voor de mooiste cd’s van dit jaar al op te kunnen maken, maar dit prachtalbum van Pete Morton gooit roet in het water. Ik heb gelukkig een ontsnappings-mogelijkheid: het album komt pas in januari 2011 officieel uit. Hij kan dus al warmdraaien voor de topcd’s van 2011. De bezoekers van de komende concerten van Pete Morton in Nederland hebben geluk. Zij kunnen Economy al tijdens het concert van Pete Morton kopen. Mis het niet, zou ik zeggen.
Assie Aukes
Ps: Pete Morton is vanaf 13 november in Nederland en België voor een aantal concerten.
Voor details zie: www.petemorton.com en ons concertbericht.