-door Mirjam Adriaans, foto’s Ronald Rietman-
Hij weet zijn weg op de Afrikaanse ud en heeft een prettig stemgeluid, maar als zijn handen eenmaal een trommel beroeren dan kun je je alleen nog maar bewonderend onder laten dompelen in de hypnotiserende ritmes. De Sudanese toppercussionist Osama Meleegi stelde vanmiddag in Eindhoven zijn cd Sudanese Afrobeats voor.
Voor de gelegenheid heeft Osama Meleegi maar liefst acht muziekmaten uit Nederland, België en Frankrijk uitgenodigd om met hem mee te spelen. Het podium in café Berlage in Eindhoven kan de groep nauwelijks herbergen, maar dat maakt niet uit voor de muzikale actie, want het swingt en het spettert deze middag.
Je hoeft niet per se liefhebber te zijn van wereldmuziek om te genieten van het fijne geluid dat deze mannen voortbrengen, vakkundig spel en plezier in wat ze doen zal iedereen die van muziek houdt overtuigen. Naast de aanstekelijke klanken van ud, sax, dwarsfluit, gitaar en toetsen (Tom Tom, de opener van het album en het optreden, is zo'n deun die nog lekker lang blijft hangen, ze doen hem gewoon nog eens in de toegift) krijgen we prachtige percussiejuweeltjes voorgeschoteld. Bezoekers van Afrikaanse afkomst laten hier en daar af en toe met lekker ritmisch gejodel of geklap hun waardering horen, maar ook een paar Nederlandse gasten laten zich graag verleiden tot dansen, al is daar nauwelijk ruimte voor door de flinke opkomst. Naast de door Meleegi zelf geschreven composities van het album Sudanese Afrobeats is er ook een fraaie uitvoering van Le, een nummer dat we van NO blues kennen, een van de bands waarin Meleegi percussie speelt.
Hoewel er bij de presentatie maar een Meleegi op het podium te bekennen is, staan er op het album Sudanese Afrobeats nog een vijftal meer vermeld, allemaal op percussie. Osama blijkt namelijk niet de enige die de trommels weet te betoveren, hij heeft nog een achttal broers die dat ook kunnen. Muziek werd ze met de paplepel ingegoten door hun vader, zelf ook muzikant en muziekleraar. Ik hoor niet alleen verschillende soorten trommels, maar ook iets wat op een udu lijkt (een soort vaas die met de hand bespeeld wordt) en het klinkt allemaal heerlijk. Zes medemuzikanten op bas, gitaar, keyboard, viool, drums, fluit, saxofoon en accordeon zorgen ter afwisseling van de dynamische percussiestukken voor fijn ontspannen deunen. Overigens is de muziek niet puur Afrikaans, een vleugje samba of snufje reggae zijn duidelijk herkenbaar in de gelijknamige nummers. En zowel live als op de cd is het met name de percussie die je meetrekt, waar je nauwelijks stil bij kan blijven zitten. De trommels vragen en antwoorden, wervelen om elkaar heen en de ritmes hypnotiseren.
Het album Sudanese Afrobeats is een feest voor de oren, de Osama Meleegi Group live meemaken is een spektakel. Een aanrader en beslist niet alleen voor liefhebbers van wereldmuziek.