Lirio - Hanterdroom - Music & Words CUP 8053 (www.lirio.nl)
Het was een tijdje stil rond Lirio, het trio van Wouter Kuyper (diatonisch accordeon, doedelzakken), Gerdien Smit (viool) en Sander van der Schaaf (gitaar), dat zo'n 12 jaar geleden min of meer eigenhandig de bal folk in Nederland op de muzikale kaart zette. Studie in het buitenland, gezinsuitbreiding en andere projecten kregen voorrang, en contrabassist Fokke Jan Swart, die enkele jaren het trio had versterkt als opvolger van de eerste bassist Tom van der Zanden, verliet de band.
Maar sinds eind 2012 zijn ze terug met hun tweede cd Hanterdroom. Weer als trio, dus zonder bas, en ook de doedelzakken zijn thuisgelaten. De pauze heeft hun goed gedaan. Vooral het gitaarspel van Sander is erop vooruitgegaan, door zijn ervaringen in Té en als nachtelijke sessiemuzikant in Le Petit Boeuf, maar ook op Tilburgse podia als Hall of Fame en Kaffee Lambiek. Dat blijkt uit heerlijke jazzy accenten in Scottisch à Bruno & Scottish Vreeswijk en Afke's mazurka, en strakke drive in de Coockabourree en de Mixoscottish. Op het laatste nummer van de plaat blijkt er zelfs een tjilpende mus in zijn gitaar verstopt te zitten.
De cd bevat 13 nummers, bijna allemaal composities van Wouter. Het titelnummer Hanterdroom, te beluisteren via www.lirio.nl, is een vervlechting van twee melodieën, een dromerige hanterdro gaat halverwege over in een swingende andro, om een minuut later weer terug te keren naar het oorspronkelijke ritme.
Wouter schreef een Bal folk deunenboek met melodieën die vooral op de Franse dansmuziek geënt zijn. Ook op deze plaat komt de inspiratie uit Frankrijk, een van zijn deunen, het tweede deel van het tweeluik En Flandre & à Paris, is zelfs opgedragen aan Paris, maar dan niet aan de Franse hoofdstad, maar aan Frédéric Paris, de Franse componist van het eerste deel, dat we ook kennen van de cd Live en Flandre van Wim Claeys, Maarten Decombel, Gilles Chabenat en Frédéric Paris. De andere `cover' op de plaat is het niet zo bekende Vert de gris van Michel Pillet, wat ook op het repertoire van de Engelse trekzakvirtuoos Andy Cutting (Blowzabella) staat.
Ook onze Nederlandse Spoorwegen zijn een bron van irritatie en inspiratie. Dit leidde tot Lirio's `train song' NS-wals. Nu verwacht je wellicht een onregelmatige wals met vreemde tempowisselingen, maar dat valt mee. Het is een hypnotiserend nummer, met duidelijk `tjoek tjoek' ritme. maar de sirene die Gerdien uit haar viool laat komen doet vermoeden dat de reis niet geheel vlekkeloos is verlopen.
De kwaliteit van de opnamen (door Sander) en de uitvoering doet veel meer recht aan de groep dan het debuutalbum uit 2007, dat met veel vertraging werd uitgebracht. Met Hanterdroom is Lirio weer helemaal terug, en dat is goed.
Ronald Rietman
Op 12 juni speelt Lirio op het folkbal in café Wilhelmina in Eindhoven, en op donderdag 4 juli presenteert het trio de cd in Theater de Kom in Nieuwegein met een swingend luisterconcert.