Irish Songs & Stories in Doetinchem
Mysterieuze klanken uit Ierland vormen het begin van een avond Irish Songs & Stories. Atlantic Bells won in 2000 het Amphion Open Podium en samen met de Ierse singer/songwriter Terry Gordon en Ierlandliefhebber Robert Bolk wordt het publiek meegenomen naar “het groene eiland”. Na de twee uitverkochte voorstellingen in Het Barghse Huus begin oktober vorig jaar, staan de muzikanten en verhalenverteller donderdagavond 21 oktober opnieuw op de planken. In de kleine zaal van de Doetinchemse schouwburg Amphion verzorgen zij een muzikale theateravond voor de liefhebber van Ierland en de Ierse muziek.
De Leprechaun is de bekendste Fairy van Ierland. Het verhaal over deze schoenmaker van de elfenwereld is een van vele Stories die in de show worden verteld. Het aangrijpende verhaal van Cathleen O’Shae is de inleiding van het muzikale Countess of Cathleen. Ook de bijzondere geschiedenis en gebruiken van de Ieren en hun land komen terug in de door Robert vertelde verhalen. Tijdens de voorstelling worden sfeervolle foto- en videobeelden getoond, die een beeld van herkenning oproepen bij een ieder Ierland ooit heeft bezocht.
Atlantic Bells en Terry Gordon hebben een breed scala aan Ierse traditionals
op het repertoire staan. Gordon is in de Ierse hoofstad Dublin geboren en groeide op in de bergen. Zestien jaar geleden kwam de kleine Ier, die in zijn geboorteland “the golden voice” wordt genoemd, voor plaatopnamen naar Nederland, waar hij zijn in de Achterhoek geboren vrouw Edith leerde kennen. De sinds kort van Hummelo naar Angerlo verhuisde Ierse Achterhoeker is fulltime bezig als arrangeur van filmmuziek en is als uitvoerend artiest ondermeer bekend door zijn hit Skiddely.
Atlantic Bells won in 2000 de publieksprijs van het Amphion Open Podium met de sfeervolle Ierse muziek. De huidige bezetting van de groep bestaat uit de Zeddammers Marius & Pauline Duurland, de uit Doetinchem afkomstige Willem Ebbers en de Westervoortse Paul van Oosten. Speciaal voor het theater is de groep uitgebreid met de multi-instrumentalist Kees Weitkamp. Deze Doetinchemmer speelt naast viool ondermeer ook de mandoline en banjo en laat horen dat ook deze instrumenten perfect passen in de Ierse muziek. Atlantic Bells spelen ondermeer op de traditionele instrumenten als de bodhrán (Ierse trom), low whistle en tin whistle, viool, gitaar, drums en bas, maar ook de Ierse spoons zijn niet veilig als percussie-instrument.
De voorstelling is opgebouwd uit twee delen. Voor de pauze wordt de mysterieuze sfeer opgeroepen en na de pauze weet de bezoeker waar een Ier zijn avond met de sterkste verhalen eindigt!
Kaarten á € 12,50 voor de voorstelling op 21 oktober in de Kleine Voorhuiszaal van Amphion zijn te reserveren bij theater Amphion, tel: 0314 – 34 44 80.
De voorstelling begint om 20.30 uur.
Meer info via
Tørf speelt op Dag van de Groninger Geschiedenis
Op zaterdag 30 oktober is er in Groningen de Dag van de Groninger Geschiedenis.
Het thema van deze dag is “ter leeringhe ende vermaeck” wat terug te vinden is in de
diverse activiteiten die worden gehouden, zoals lezingen, theater, films met livemuziek en Groningse les.
De Groninger volksmuziekgroep Tørf speelt er dansmuziek van de Leenster schoolmeester J.P. Beukema (1782-1859). Beukema zette een veertigtal dansen op schrift, waaronder walsen, Angloises, polonaises, conterdansen, een menuet, een cosaque, een boeree en een madelot. De muziek werd toentertijd vooral gespeeld op bijeenkomsten van ’t Nut.
De Dag van de Groninger geschiedenis is zaterdag 30 oktober van 11.00 tot 17.00 uur in het RHC Groninger Archieven, Cascadeplein 4, Groningen.
Er is ondermeer ook een informatie- en boekenmarkt waar diverse historische verenigingen en boekhandelaren zich kunnen presenteren. Buiten op het Cascadeplein is een kleine kermis met o.a. een nostalgische draaimolen, een Kop van Jut, een poffertjeskraam en de Boerderijbus met Groninger streekproducten. De dag wordt afgesloten met een grote geschiedenisquiz waarin het publiek zijn historische kennis van Groningen kan testen.
Huis van de Groninger Cultuur, tel: 050-5992061.