Muziek maken met behulp van breincomputer

Zelf muziek maken met behulp van de eigen hersenactiviteit zou het leven van ernstig gehandicapten heel wat kunnen veraangenamen, zo menen Engelse onderzoekers. Zij bedachten een 'breincomputer' die dat mogelijk maakt. Ben Apeldoorn schreef erover in De Gelderlander. Enkele citaten:

…Neurologen en elektronicadeskundigen van de universiteit van York werken sinds enkele maanden samen in een uniek project, genaamd Necomus (Neural Control of Music Synthesis): het opwekken, of liever gezegd componeren van muziek met behulp van hersenactiviteit. In dit geval door mensen die door ernstige lichamelijke verlammingen, bijvoorbeeld door een hoge dwarslaesie, of door een herseninfarct, weinig of geen (fysieke) activiteiten kunnen ontplooien…

…"Necomus is een onderdeel van een groter geheel, brain computer interface, bci, dat op zijn beurt deel uitmaakt van het alomvattende human-computer interfacing, hci, waar we al bijna tien jaar mee bezig zijn," zegt teamleider en neuroloog dr. Simon Fisk. "Hci heeft onder meer geleid tot computergestuurde hulpen-in-de-huishouding in woningen van lichamelijk gehandicapten. Die zijn weliswaar nog experimenteel, maar er zijn toch al bemoedigende resultaten mee bereikt. Datzelfde geldt voor bci en Necomus. Necomus is in zekere zin een speerpuntproject van het geheel. Het slagen daarvan opent deuren naar veel meer mogelijkheden."…

…Bij Necomus maakt men als het ware omgekeerd gebruik van het feit dat wanneer het ene oor een bepaald geluid hoort en het andere tegelijkertijd ook geluid, maar dan met een iets andere frequentie (= golflengte), de hersenen daarop met een vast patroon aan hersengolven reageren. Fisk noemt die respons 'binaural beats' (bibs), waarvoor geen goede Nederlandse vertaling bestaat."Men mag stellen dat Necomus het omgekeerde van het hoorproces beoogt," zegt Fisk. ,,De bibs genereren dus geluid via een vertaalcomputer. Wij menen dat het mogelijk moet zijn een patiënt bewust zekere bibs te doen kiezen op basis van de golfpatronen in de hersenen. Als het lukt daarmee eigen muziek te maken, gaan de deuren naar andere mogelijkheden, zoals communicatie en apparatuurbesturing, ook meteen open."…