Kinderen voelen viool tot in hun keel
Het project Muziek met een staartje brengt kinderen op de basisschool Maria Gorettischool in Sint Willebrord al op jonge leeftijd in contact met muziekinstrumenten als viool, accordeon en cello. Marieke Verhulst bezocht voor BN/De Stem zo'n muziekles en sprak met leerlingen en andere betrokkenen.. Hier enkele citaten:
…Als je kind thuiskomt met de opmerking 'we hebben weer een nieuw liedje geleerd op school', vind je dat normaal. Maar komt je kind ook weleens thuis met verhalen als 'vandaag hebben we accordeon gespeeld' of 'morgen krijgen we uitleg over de harp'?…
... "De kinderen zijn op deze leeftijd enorm ontvankelijk voor muziek. De stap naar de muziekschool wordt wat kleiner en ze leren instrumenten kennen die ze normaal gesproken nooit in handen zouden krijgen."…
…De week voordat de vakleerkrachten Hilde Imandt (viool) en Nuria Majenco (cello) met instrumenten de klas in komen, hebben de leerlingen al wat theorieles over de snaarinstrumenten gehad en een liedje aangeleerd. En vandaag wordt dat lied begeleid door cello en viool. Het mooiste moment van de dag is natuurlijk als Imandt en Majenco een tiental violen en een cello op kinderformaat uit de koffers halen en de leerlingen daadwerkelijk de snaren met een strijkstok mogen beroeren…
…"Je voelt het hele instrument in je handen trillen", is de verrassende ontdekking van Nick Brouwer (8), die een poging waagt op de cello. "Het is ook best moeilijk, vooral dat heel snel op een snaar heen en weer gaan." Shirley Koevoets (8) heeft zojuist op de viool gespeeld. "Weet je dat ik dat hier helemaal voel", zegt ze, wijzend naar haar keel. Shirley speelt al een beetje gitaar. "Maar eigenlijk vind ik de klank van een viool veel mooier. Hij is ook wat kleiner en makkelijker vast te houden dan een gitaar, maar het zoeken naar de goede tonen vind ik op de viool weer moeilijker."…
…Het project is volgens coördinator Nelemans ontstaan door het magere muziekaanbod op scholen en het feit dat les nemen op de muziekschool niet voor elk kind is weggelegd. "In overleg met de gemeente Etten-Leur en de basisscholen is Sint Frans vier jaar geleden een experiment begonnen. Dit is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig educatief muziekprogramma en door de provincie gehonoreerd met een forse subsidie."…
…"Het hele project bestaat steeds uit dertig lessen, en wordt afgesloten met een grote voorstelling in een veelal gehuurde zaal. De lessen worden allemaal door vakdocenten gegeven die stuk voor stuk een conservatoriumopleiding hebben. Reiskosten, verzekeringen van de instrumenten en het materiaal natuurlijk, ja, dat maakt het tot een duur project...