Experiment met café-chantant in Oisterwijk
In Oisterwijk start een experiment met café-chantant. Het is een initiatief van cafébaas Toon Coppens en de Oisterwijkse muzikant Nico Haneveld. Volgens Haneveld moet er gedacht worden aan 'muziek, liedjes, verhaaltjes, moppen en speelstukjes.'
In het Brabants Dagblad zegt Toon Coppens: "Hou het maar op Brabantse volksmuziek en dergelijke in een gemoedelijke sfeer. We gaan ervan uit dat we er een wat ouder publiek mee trekken.". Als de eerste twee geplande café chantants lukken krijgt het experiment een vervolg. De data: zondagmiddag 14 december en zondagmiddag 25 januari is het in 't Molentje, Kerkstraat 116, tussen 15.00 en 17.00 uur.
Muziekpublique biedt tal van muziek- en danscursussen
De Brusselse organisatie Muziekpublique biedt veel cursussen op het gebied van folk, wereldmuziek en dans. Zondag 5 oktober wordt van 14 tot 21 uur het cursusaanbod 2003-2004 voorgesteld in de vorm van een gratis toegankelijke dag workshops, optredens en dansvoorstellingen.
De verschillende klaslokalen op de St-Jorissite Cellebroersstraat 16 - 1000 Brussel, worden ingepalmd door accordeonisten, draailierspelers, koraspelers of Ierse muzikanten. Verder zijn er dansvoorstellingen flamenco, Bretonse dans, Hongaarse dans, salsa, ...
Binnen -en buiten lopen doedelzakgroepen of accordeonensembles rond. U hoort een vioolorkest... Een hele middag lang kan u kennis maken met de leraren en de leerlingen van Muziekpublique. Waar je het beste een tombak koopt, wie de leraar kora is, hoe onze Ierse muziekleerlingen samenspelen na een jaartje les, hoe je Galicische gaita leert spelen,...etc. * info: 02 217 26 00 - www.muziekpublique.be
C U R S U S A A N B O D
Het complete cursusaanbod is te vinden op de website van Muziekpublique, maar we lichten er hier alvast een paar uit:
Ierse muziek - Leraar: Gerry Murray
Gerry Murray is lid van de international succesvolle Iers/Schotse band Shantalla. Hij nam twee albums op met de groep en speelde mee op andere cd's. De lessen worden opgesplitst in ritme (bodhran, gitaar, bouzouki) en melodie (whistles, banjo, mandoline,...). De ene week werkt Gerry rond ritme, de week daarna rond melodie. Elke vijfde week zijn er groepsessies waar ritme- en melodie-instrumenten samen spelen. Op woensdag geeft Gerry ook Iers accordeon aan halfgevorderden en gevorderden.
Diatonisch accordeon - Leraren: Vincent Ansaldi en Anne Niepold
Tijdens de cursus diatonisch accordeon (Sol/Do) werken Anne (Deux Accords Diront) en Vincent Ansaldi met traditionele volksmelodieën of met eigen composities. Aan de hand van de stukken werken ze op techniek en muzikale aanpak om vervolgens in te gaan op arrangementen, harmonie en versiering. De cursus gaat wekelijks door in groep.
Doedelzak uit België en Centraal-Frankrijk - Leraar: Rémi Decker
De cursus gaat door in groep, maar begint onmiddellijk op doedelzak. Heel snel wordt er gestart met melodieën. De techniek wordt al spelend aangeleerd via die melodieën. Repertoire: traditionele melodieën uit België en Centraal Frankrijk en eigen composities. Accent ligt op de juistheid en het ritme. Er wordt vooral op het gehoor gewerkt. Er kan een doedelzak in sol gehuurd worden via de leraar. Leraar Rémi Decker maakt deel uit van 'k Voel me Belg en Griff.
Argentijnse gitaar - Leraar: Juan Masondo
Gitarist Juan Masondo, die geboren en getogen is in het Argentijnse Cordoba, kwam voor zijn doctoraat als landbouw-ingenieur naar Leuven. Dirk Van Esbroeck verleidde hem met de legendarische folkgroep Rum en andere muzikale aktiviteiten. Intussen staat Juan Masondo al meer dan vijfentwintig jaar op de scene: in duo met Dirk Van Esbroeck of Paul Bessemans, met Tango als Sur, als begeleider van verscheidene Vlaamse zangers en zangeressen. Zijn cursus bestaat uit het aanleren van de verschillende ritmes en melodieën van de Latijns-Amerikaanse en vooral Argentijnse muziek. De lijst ritmes leest als een gedicht: chamamé, chacerera, escondido, gato, carnavalhito, galop, huella, milonga, vals criolla, mazurka, bailecito, danza en zamba. Masondo leidt de leerling in in de Argentijnse volksliederen, de muziek van de indianen, de mestiezen en gaucho's en de stadsmuziek bij uitstek: de tango. Een reis door Argentinië van Yupanqui tot Piazzolla. De leerling leert zang begeleiden, fraseren en interpreteren. De cursus gaat individueel door of in groep.
Verder zijn er o.m. de volgende cursussen:
Viool - Leraar: Aurélie Dorzée
Draailier - Leraar: Ruprecht Niepold
Asturiaanse doedelzak - Leraar: Marcos Arenas
Galicische doedelzak - Leraren: Gregorio Melgosa en David Valdes
Oosterse percussie (derbouka, bendir) - Leraar: Azzedine Jalouli
Iraanse percussie - Leraar: Ali Nezami
Chromatisch accordeon - Leraars: Eric Bribosia et Olivier Grawez
Kora - Leraar: Sadio Cissokho
Pandereta (tamboerijn) - Leraren: Marisol Palomo en Veronica Codesal
Cubaanse tres - Leraar: Rey Cabrera
Ud (Arabische luit) - Leraar: El Sadig Shiakh Eldin Gibril
Tambor en Bombo - Leraar: Gregorio Melgosa
Zang - Leraren: Mik Deboes en Veerle De Leyn
Flamenco - Leraar: Miguel Muñoz
Hongaarse dans - Leraar: Vincent Wauters
Bretonse dans - Leraar: Colline Poirier
Galicische dans - Leraren: Marisol Palomo en Alfredo Fernandez
Salsa - Leraar: Silvia Abalos
Meer info: Vzw Muziekpublique Adolphe Maxlaa 97 - 1000 Brussel 02 217 26 00 www.muziekpublique.be -