Muzikale Workshops bij de Centrale in Gent
Vzw De Kraankinders organiseert gedurende een vijftal weekeinden Muzikale Workshops in De Centrale in Gent. Het gaat om workshops Balafoon, Darboeka voor Gevorderen, Arabo-Andalusische Muziek, Klassiek Indische Muziek, Ottomaanse en Klassiek Turkse muziek. Wie in Gent wil overnachten vindt Bed&Breakfast-overzichten op www.bedandbreakfast-gent.be en www.taxistop.be of www.use-it.be. Je kunt ook kamers reserveren via de Gentse Dienst Toerisme: 09/225.36.41
Alle workshops gaan zijn in De Centrale Kraankindersstraat 2, 9000 Gent
De workshops kosten € 6,50 per dag (of € 12 voor 2 dagen)
Inschrijven kan op voorhand BIJ MARIEKE DE COSTER tel 09/265 98 28 of via
Ottomaanse en Klassiek Turkse muziek (o.l.v. Hervé Teboul):
zaterdag 25 en zondag 26 oktober van 14 tot 17 u
zaterdag 22 en zondag 23 november van 14 tot 17 u
Hervé Téboul is een leerling van de Turkse ney-speler Kudsi Erguner en lesgever aan diens Parijse muziekschool 'Mevlana'. Hervé Téboul geeft workshops volgens de "orale traditie". Op bijzonder bevattelijke wijze geeft hij inzicht in de verschillende maqams (toonschalen) en üsüls(ritmepatronen) van de Osmaanse en klassiek Turkse muziektraditie. Zijn manier van lesgeven is daarenboven bijzonder gedifferentieerd en de workshop staat in principe open voor iedereen, alhoewel een zekere basiskennis muziek wel nuttig kan zijn.
Klassiek Indische Muziek (o.l.v. Ashok Pathak):
zaterdag 8 en zondag 9 november van 14 tot 18 u
zaterdag 6 en zondag 7 december van 14 tot 18 u
Pandit Ashok Pathak is één prominente sitar-speler en khalifa (toorts) van de Pathak gharana(familiestijl). Zijn stijl onderscheidt zich van de andere gharana's door zijn bijzonder sitargeluid (zacht en rond), de specifieke manier van het bespelen van het instrument, de versieringen en de originele composities. Ashok Pathak woont in Nederland en is er naast uitvoerend musicus een veelgevraagd lesgever klassiek Indische muziek. In Gent brengt hij in een eerste reeks maandelijkse workshops een basiskennis Indische klassieke muziek bij en leert hij het spelen van sitar, tabla en harmonium aan.
Arabo-Andalusische Muziek (o.l.v. Mohammed Marwane):
zaterdag 25 en zondag 26 oktober van 14 tot 18 u
zaterdag 22 en zondag 23 november van 14 tot 18 u
Mohamed Marwane studeerde Arabo-Andalusische muziek aan het Conservatorium van Marrakech en trad het voorbije decennium zowel op met klassieke als eigentijdse Marrokaanse orkesten. Hij werkte gedurende enkele jaren mee aan de cross-over band 'Aisha Kandischa Jarring Effects' en ruilde uiteindelijk Marrakech voor Brussel. De laatste maanden dook hij in de Belgische wereldmuziekscène op met zijn beloftevolle nieuwe groep 'Marrakech'. Met Mohamed Marwane biedt vzw De Kraankinders de geïnteresseerden in Arabo-Andulische muziek voortaan een boeiende maandelijkse workshop Arabo-Andaloesische muziek aan. Ook zijn workshop bestaat zowel uit een theoretisch en een practisch gedeelte: Arabische viool en ney.
Darboeka voor Gevorderen (o.l.v. Azzedine Jazouli):
zaterdag 8 en zondag 9 november van 14 tot 18 u
zaterdag 27 en zondag 28 december van 14 tot 18 u
België's meest gevraagde darboeka-speler, Azzedine Jazouli, treedt op met de Algerijns-Brusselse Abdelli (cd uit bij Peter Gabriels label Real World) en Arno. Hij is al jaren lesgever darboeka (vaastrommel) en bendir (raamtrommel) in De Centrale, het Badhuis en Muziekpublique. En leidde een ruime groep cursisten op. Voor hen en alle andere gevorderde darboeka-speler deze twee intensieve percussie-weekends met Azzedine Jazouli.
Balafoon (o.l.v. Moussa Dembele):
zaterdag 25 en zondag 26 oktober van 14 tot 18 u
zaterdag 22 en zondag 23 november van 14 tot 18 u
De warme en vibrerende klank van de met kalebassen versterkte West-Afrikaanse balafoon weerklinkt zowel op sacrale ogenblikken als op vermakelijke evenementen. Het bijzonder gevarieerd repertoire van dit percussie-instrument ontstaat uit de grote rijkdom aan ritmes en melodieën, en de onderlinge combinaties ervan. Tijdens de workshop wordt met pentatonische balafoons gewerkt. De instrumenten hebben geen vaste stemming, maar worden per paar volgens een vijftonig stelsel gestemd. Een paar bestaat uit een begeleidende balafoon, die ritme en tempo aanhoudt, en een solo balafoon. De solist kan de balafoon laten 'spreken' en in de virtuose uithalen en solopartijen is veel ruimte voor improvisatie. Men speelt met twee sticks, die met rubberen strips omwikkelde toppen hebben, en verschillende speeltechnieken komen aan bod. Moussa Dembele, uit Burkina Faso, groeide op in een familie van griots. De eigenhandig gemaakte instrumenten hebben de klankkleur die hij verkiest en hij weet zijn passie voor dit veelzijdige instrument met enthousiasme aan zijn leerlingen over te dragen.