Ook muziek op de Dag van de Groninger Geschiedenis
Zanger Alex Vissering en 'Vermaeckgroep Slag ende Stoot' treden op tijdens de Dag van de Groninger Geschiedenis. Deze bijeenkomst heeft plaats op zaterdag 8 november tussen 13 en 19 uur in RHC de Groninger Archieven, Cascadeplein 4 te Groningen. 'Vermaeckgroep Slag ende Stoot' brengt Middeleeuwse ballades ten gehore.
Het thema van de Dag van de Groninger Geschiedenis is 'Proeven van Geschiedenis', waarbij de geschiedenis van Groningen in al haar facetten, op vele manieren kan worden beleefd. Er valt zowel letterlijk als figuurlijk te proeven: Groninger streekproducten, verhalen met beeld en geluid, computeranimatie, bodemvondsten, een maquette, een taalcursus, theater, muziek etc. Traditiegetrouw is er ook weer een informatie- en boekenmarkt.
De Dag van de Groninger Geschiedenis wordt om 13.00 uur officieel geopend door gedeputeerde Hans Gerritsen van cultuur. De toegang is gratis.
Bijstand dreigt voor kamermusici: protest bij politiek
Eigenlijk wijden ze zich liever aan de muziek, demonstreren is helemaal niet hun stijl. De problemen voor kamermusici zijn volgens hun belangenbehartiger BV Kamermuziek echter inmiddels zo nijpend, dat ze vandaag naar het Binnenhof in Den Haag trekken. De subsidiemaatregelen zijn zodanig, dat de speelmogelijkheden afnemen, aldus een woordvoerster. Daarbij komt volgens de zegsvrouw dat de aanbieders van de muziek voor subsidie naar een ander fonds moeten dan de afnemers, waardoor een koppeling tussen vraag en aanbod ontbreekt. De nieuwe wetgeving op het gebied van de WW levert juist voor freelance musici extra problemen op: het aantal weken dat ze gespeeld moeten hebben om WW te krijgen, halen ze bijna nooit meer. Ze vervallen dan meteen in de bijstand. De kamermusici willen daarom vandaag een petitie aanbieden aan staatssecretaris Van der Laan van Cultuur of anders aan de Tweede-Kamercommissie voor Cultuur. De demonstranten brengen ook een protestliedten gehore: op de melodie van het aloude Geuzenlied 'In naam van Oranje doe open de poort' zingen zij een nieuw geschreven protestvers, in een nieuw kamermuziekarrangement.
,,Dit is geen cd'' actie tegen hoog btw-tarief
Twee jonge Belgische groepen brengen onder de titel Dit is geen cd een cd uit tegen een in België geldend btw-tarief van zes procent. De handigheid ligt in het concept: de cd van Fester en MoGroove maakt deel uit van een fotoalbum van de jonge fotograaf Bart Wauters en is dus een foto- of kunstboek. Boeken zijn cultuurdragers en genieten in België een btw-tarief van zes procent; geluidsdragers zijn entertainment en moeten 21 procent btw aanrekenen.
De ,,truc met het boek'' is in 1997 al toegepast door de Nederlandse platenfirma BMG. Die bracht van Herman Brood 20 years of rock'n roll uit, een fotoboek over zijn schilderijen met twee cd's. ,,Het is ons dan gelukt om de discussie onder de aandacht te brengen'', zegt Koen Van Wermeskerken, de bedrijfsjurist van BMG. ,,Maar de belastingdienst heeft ons wel gevraagd het verschil bij te passen.''Een aanpassing van de tarieven zou niet alleen de muziekbranche nieuw leven inblazen, zegt Van Wermeskerken, maar een ,,oneerbare'' situatie rechtzetten.
Dat is ook het argument van Geert Geuten, de toetsenist van Fester en MoGroove. ,,Het gaat ons niet om de opbrengst, maar om het signaal.'' Van de ,,niet-cd'' worden vijfhonderd exemplaren uitgebracht die tegen tien euro worden verkocht. ,,Als de fiscus dit niet als stunt of actie wil beschouwen, dan is er uiteraard een risico dat we het verschil moeten bijpassen. In het ergste geval beschouwen ze het als fraude en riskeer ik een boete van een miljoen frank en tien dagen cel. Dat is deze situatie wel waard; vind ik.''
Bron: De Standaard