De Zwolse folkgroep Blue Dew heeft zijn draai gevonden in de combinatie van muziek en vertelling. Aanstaande zaterdag 23/2 brengen ze tijdens het Fidder Folk Festival hun tweede programma in een dergelijke opzet: Roasted Barley. ‘Wij bieden daarmee op het drukke festival een plek om op verhaal te komen', aldus bassist/verteller John Beumer.

Ondertussen zet Blue Dew alweer het derde (Little Whisky Child) en het vierde programma (Tales for The Ever-Young) in elkaar, terwijl het eerste programma Long Journey Home nog steeds met veel succes her en der in het land wordt uitgevoerd. En alsof ze het daar nog niet druk genoeg mee hebben, registreerden ze afgelopen week ‘Roasted Barley' in de studio, om het als ‘special edition cd' aan te kunnen bieden op het Fidder Folk Festival.   

Dit album Blue Dew Special Folk Fidder Festival 23 februari 2008 Edition is opgenomen in Studio KLEINkunst, een van de door Blue Dew-muzikant Marius Klein (gitaar, bouzouki en zang) opgezette ondernemingen. Naast de studio heeft Marius een (KLEINkunst)impressariaat en een afdeling 'KLEINkunstCultuur opgezet.

De muzikanten van Blue Dew pakken de zaken steeds professioneler aan. Zo zullen de beelden die tijdens de concerten op een groot scherm te zien zijn, binnenkort met nóg betere apparatuur worden weergegeven. John Beumer: "Ja, van hobby is inmiddels eigenlijk geen sprake meer. Al vinden we het allemaal nog leuker dan toen we 20 jaar geleden begonnen."

Little Whisky Child
Die perfectionering van de filmbeelden in het decor - o.a middels inzet van VJ apparatuur - zal het nieuwe programma Little Whisky Child (over de Amerikaanse drooglegging) nog meer cachet geven. Beumer beschouwt Little Whisky Child als de opvolger van ‘Long Journey Home'. Naast een enkele traditional, gaat het om meest eigen muziek met songteksten van Jan Kuijs. Beumer heeft zelf de verhaallijn geschreven.

Little Whisky Child speelt zich af tijdens de grote Amerikaanse drooglegging. Drie Ierse broers, whiskystokers, in het Canadese dorpje Killarney nabij de Canadees / Amerikaanse grens, brengen hun illegale drank aan de man (en de vrouw). Het programma wordt voor het eerst gespeeld op 21 juni, tijdens Het Vertelweekend in Boijl (Natuurkampeerterrein De Bekhofschans). Op 26 oktober staat een tweede try-out gepland in Folkclub Sunday Life, Heerde

Tales for The Ever-Young
Het vierde programma waaraan gewerkt wordt is ‘Tales for The Ever-Young. The Ever-Young zijn de bewoners van het land van de eeuwige jeugd (Tir-na-nog). John Beumer vertelt in ‘Tales for the Ever-Young' sprookjes en avonturen van kinderen. Zoals de belevenissen van het verlegen meisje Molly O'Donnahue, of het verhaal over Timothee die een Ierse kabouter vindt. En dan is er het wonderlijke verhaal van Ryan Mc Coal, de zoon die grootgebracht werd met enkel Iers bier...  Beumer: "Het zijn verhalen voor kinderen én voor volwassenen die nog kind durven te zijn." De verhalen van ‘Tales for the Ever young' worden natuurlijk muzikaal begeleid door Blue Dew. De muzikanten studeren momenteel speciaal voor deze voorstelling op een repertoire dat bestaat uit Ierse kinderliedjes.

Zie ook www.bluedew.nl.