- door Henk -
De 25-jarige Anne uit Goirle is de zangeres in een speciaal project van de Vlaamse instrumentale bal-folkrockgroep Anveld. Opmerkelijk is - zo blijkt uit haar antwoorden op vragen van Fokforum.nl - dat Anne geen folkachtergrond heeft, maar dat ze des te meer musical-georiënteerd is. Ook al gaat het hier om ‘n eenmalig project, toch klinkt er hoop op meer door als ze zegt: "Het repertoire dat we met  dit project opbouwen leent zich in combinatie met Anvelds huidige nummers erg goed voor theaters. Dus wie weet..."

Op uitnodiging van Muziekmozaïek, Impulscentrum voor Folk en Jazz in Gooik, is de West-Vlaamse balgroep Anveld gestapt in een experimenteel begeleidingsproject met muziek- en zangexperts dat in april komend jaar moet uitmonden in een gezongen presentatie tijdens het Feest van de Folk. Dat ‘toonmoment' is op zaterdag 19 april in de Centrale in Gent.  

Muziekmozaïek wil met dit ‘zangbegeleidingstraject' zang stimuleren binnen de Vlaamse folk. De organisatie richtte zich daarom op twee jonge folkgroepen die vooral instrumentale balmuziek spelen. De twee zangeressen van de groep Kléan worden nu extra begeleid en Anveld wordt ondersteund bij het ontwikkelen van een gezongen repertoire. Seraphine, de celliste van Anveld, laat desgevraagd weten dat volop aan teksten en nummer gewerkt wordt. "We hebben al enkele vruchtbare repetities achter de rug, en komen voorlopig al aan 5 nummers. En we zijn er heel tevreden over!".

Een oproep van Anveld voor een zanger(es) leverde acht kandidaten op. Na een auditie werd Anne uitverkoren. Ze is 25. Tot voor drie weken woonde ze in Goirle, nu net over de grens in België. Naast haar studie Televisiewetenschappen is ze 2e jaarsstudente aan de MusicAllFactory in Tilburg. Binnen deze opleiding wordt natuurlijk veel aan dans gedaan. Ze krijgt vooral les in Klassiek en Jazz, daarnaast volgt ze buikdanscursussen en doet ze mee aan verschillende dans/musical- projecten.

Wij legden Anne een aantal vragen voor:

Hoe kunnen we jouw stem het best typeren?

"Vanuit mijn opleiding heb ik geleerd om  een typische musicalsound te creëren. Tijdens de repetities met Anveld is het dan ook vaak omschakelen voor mij: de lichte, meer kleinkunstgerichte nummers vragen om een andere zangtechniek dan die ik gewend ben. Gelukkig is het musicalgenre best breed, tegenwoordig zijn er naast de meer klassieke producties ook echte rock-musicals of juist producties met een erg hoog showgehalte. Qua stemsoort ben ik een Mezzosopraan met een redelijk bereik zowel in de laagte als in de hoogte. Voor Anveld maakt dit echter niet zo heel veel uit want zij passen zich moeiteloos aan mijn voorkeurstoonaard aan."

Hoe ben je in contact gekomen met Anveld?

"Ik heb Anveld voor het eerst zien spelen tijdens een 'Celtic weekend' in CC Jan van Besouw in Goirle. Daar heb ik ook Maarten, de saxofonist van Anveld, leren kennen waar ik ondertussen mee samenwoon. Hij raadde me ook aan een demo in te sturen voor het zangproject. Samen met drie andere auditanten ben ik uiteindelijk overgebleven voor de tweede "auditieronde". We kregen allemaal twee opgelegde nummers die naar eigen interpretatie voorgedragen moesten worden. Uiteindelijk is de keuze van de band op mij gevallen, waar ik erg blij mee ben want ik zie het project als een echte uitdaging!"

Blijf je bij Anveld zingen, of is dat enkel voor dit project?
"Anveld blijft een instrumentale bal-folkrockgroep. Het zangproject is zoals het woord het al zegt voorlopig nog niets meer dan een project. Wel hopen we natuurlijk dat we met dit project een aantal optredens kunnen krijgen. We zijn al hard aan het repeteren en het repertoire dat we aan het opbouwen zijn leent zich in combinatie met Anvelds huidige nummers erg goed voor theaters. Dus wie weet."

Ben je al langer bekend met de folkscene?
"Om eerlijk te zijn ben ik nog niet zo heel lang bekend met het ganse folkgebeuren. Wel heb ik sinds ik Maarten dus heb leren kennen een groot aantal festivals en bands van dichtbij mogen meemaken, waar ik voorheen zelfs nog nooit van had gehoord."

Wie zijn dan jouw grote voorbeelden?
"Grote voorbeelden binnen de folkscene heb ik niet specifiek; ik probeer van zoveel mogelijk artiesten die ik bezig zie wat op te pikken. Artiesten die ik in het bijzonder bewonder zijn Idina Menzell en Nurlaila Karim, zij zijn binnen de musicalwereld grote namen."

Jij komt uit Goirle. Dat is ook een gedoe, voor de repetities telkens op en neer naar West-Vlaanderen?
"Sinds drie weken woon ik in Ravels. Dat is net over de grens in België, en alweer net iets dichter bij de repetitieplek in Ledegem in West-Vlaanderen. Het is nog steeds bijna twee uur reizen maar omdat we  met zijn twee die kant op moeten valt het uiteindelijk wel mee. We repeteren ook niet elke week maar in projecten. Ongeveer om de twee weken een hele dag. Alleen zijn daartussen de Anveld-optredens verweven wat  voor Maarten en mij dus ook vaak toch wekelijks rijden wordt."

Wat verwacht je van de presentatie in Gent?
"Zaterdag 19 april is de eerste keer dat ik met Anveld voor publiek zal spelen, als 'eindverrassing' op het feest van de folk in Gent. Ik ben heel erg benieuwd. Ik hoop natuurlijk dat het heel druk gaat worden en dat het publiek dit "uitstapje" van Anveld kan waarderen. Het is namelijk iets heel anders dan wat ze van Anveld gewend zijn maar ik ben er van overtuigd dat het eindresultaat ook zeer toegankelijk zal blijven."

Noot van de redactie: Dit artikel is aangepast op verzoek van Anne, op 22 oktober 2021.