-door Henk-
Waarom neemt de Vlaamse topband Ambrozijn een rustpauze? En hoelang gaat dat duren? Komt van uitstel geen afstel? Nu zondag is de groep nog te zien op het Triskell Festival in Heerlen en komende zomer nog op enkele festivals, zoals Folk in de Wâlden in het Friese Oenkerk. De time-out begint officieel 1 januari 2008. Violist Wouter Vandenabeele verzekert dat de groep blijft bestaan: "We zijn nogal intensief bezig geweest, nu en dan moet een mens eens op vakantie dus ook een groep. We blijven nog samen spelen als Balbrozijn en we werken nog samen in andere projecten er komt zeker nog een Ambrozijn 20 jaar!! met Alpenhoornorkest :-)

Gitarist/zanger/componist Tom Theuns van Ambrozijn: "10" onze live-CD verenigt zo'n beetje wat we de afgelopen 10 jaar uitgestoken hebben en toen ik hem deze winter aan het mixen was, voelde ik me zo tevreden dat dit me een mooi punt leek om even een rustpauze in te lassen. We hebben ondertussen 7 CD's gemaakt en dat zijn veel liedjes en melodietjes... en ieder van ons werkt in veel projecten waarin we elkaar trouwens dikwijls kruisen."

De drie Ambrozijners zitten inderdaad niet verlegen om werk. Vandenabeele leidt Olla Vogala, trekt met een sterk solo-programma rond en duikt in allerlei projecten. Accordeonist Wim Claeys speelt ondermeer in Göze en Tref en heeft als bezieler van het Boombal zijn handen vol. Theuns is betrokken bij tal van projecten en samenwerkingsverbanden (o.a. Soetkin Collier, Vera Coomans, etc) én is lid van het hoog aangeschreven trio Aurélia.

Theuns: "Voor mezelf wil ik even een vacuum creeëren om, los van Ambrozijn, met een aantal klankwerelden te kunnen experimenteren. Verder heb ik samen met Aurélie Dorzée een schip gekocht waarin we een maf theatertje aan het maken zijn om met ons decor te kunnen rondvaren en voorstellingen geven. Veel werk dus..."

Al met al heel valide redenen voor een rustpauze. Ik snap ze. Maar even begrijpelijk had ik het gevonden als op de achtergond een andere reden meegespeeld had. De muzikale koerswijziging, nadat zanger Ludo Vandeau eind 2003 zijn eigen weg koos, ondervindt nogal wat afkeuring. Wat mij betreft ten onrechte, maar toch zal dat op den duur pijn doen... Onlangs deed journalist Peter Vantyghem het jubileum-album "Ambrozijn 10" in De Standaard nog af met: ‘een echt groot verjaardagsfeest is de plaat niet'. Vloeiend uit de pen van zo'n gezaghebbend Vlaams kunst-criticus moet dat hard aangekomen zijn. Nóg meer lijkt mij de ‘zelfkritiek' te wringen die Vantyghem in datzelfde artikel ontlokt aan Wouter Vandenabeele.

Even ter herinnering het bewuste citaat uit De Standaard d.d. 10-02-‘07:
...Vandenabeele schuifelt wat heen en weer vooraleer hij toegeeft dat ze (Ambrozijn 10, H) te haastig opgenomen is. ,,We hadden eerder al klassieke arrangementen gemaakt voor enkele songs, dus het lag voor de hand dat idee eens helemaal uit te werken. Maar we hebben alles inderdaad te snel moeten doen. Maar wat je hoort, is dus wel echt pure livemuziek.'' Toch is dit alweer een Ambrozijn-cd die niet helemaal af is, een euvel dat de groep al tien jaar achtervolgt. Akkoord? Hij zucht even. ,,We zijn een heel complexe groep. Een plaat maken, is moeilijk. Live halen we onze kracht uit onze improvisaties, maar dat kan niet op cd. Tom wil opnemen zoals rockbands dat doen, wat misschien ook niet de oplossing is. Uiteindelijk trekt iemand het laken naar zich toe en dan lukt het blijkbaar nooit helemaal. U bent niet de enige die dat denkt.''...

Dat er intern discussies en twijfels zijn rond zo'n ingewikkeld creatief proces lijkt me logisch. Maar als je die zelfanalyse in het openbaar uit, loop je het gevaar dat het uitgelegd wordt als tweespalt in de groep. Zelfs in de beste huwelijken kan zoiets tot problemen leiden. Maar, zo verzekeren zowel Vandenabeele en Theuns mij, het besluit tot een time-out, is níet ingegeven door het artikel van Vantyghem.  Het was al genomen ruimschoots vóór die publicatie. Bovendien, zo zegt Theuns:  "Al die jaren samenwerking schept een vriendschapsband waar zelfs dwaze provocaties van een journalist geen krassen in kunnen maken..."

Zie ook www.ambrozijn.be.