Gitarist Ruud Stoop begint in Oosterhout de Flamenco Gitaarschool Brabant. Voor het zover is, wil hij gitaristen warm krijgen voor zijn basiscursus van tien lessen. Daarom geeft hij vrijdag 16 maart een concert in vestzaktheater De Kluiz bij De Bussel. Aansluitend geeft hij informatie over zijn plannen.

Ruud Stoop (1961) studeerde gitaar aan het conservatorium in Rotterdam en verdiepte zijn kennis aan de gitaarschool van Cordoba in Andalusië, het Mekka van de flamenco. Vier jaar lang woonde Ruud Stoop aan de boorden van de rivier Guadalquivir, de slagader van Cordoba en Andalusië. Stoop leerde de details van grootmeester Paco Peña. In een later stadium ontleedde Stoop die technieken en ontwikkelde hij een eigen lessysteem. "Er zijn al veel lesmethoden, maar niet één waarmee je goed flamenco leert spelen," zei Stoop vandeweek in een artikel in BN/De Stem.

Hier nog een passages uit dat artikel:
...De basis van zijn methode is ‘dat je met je aandacht bent op de plaats, waar de actie plaatsvindt: in de spieren'. Een zeer ingewikkeld verhaal, maar het komt erop neer dat de gitarist geen enkele spier te veel gebruikt. De meeste gitaristen trekken met drie gespannen vingerkootjes aan een snaar, waardoor die gaat kletteren. Stoop strijkt meer over een snaar en gebruikt alleen de spier, die het eerste kootje met de hand verbindt. Dat levert een enorme vergroting van het volume op met veel minder inspanning."We hebben zoveel spieren. Het gaat erom welke je gebruikt en welke niet. Als ik een cd van een gitarist hoor, dan hoor ik welke spieren hij gebruikt." Het klinkt allemaal erg technisch, terwijl de flamenco toch in eerste aanleg emotie is? Stoop: "Met een goede basistechniek vind je de weg naar de vrijheid. En dan kun je flamenco spelen!"...

De Flamenco Gitaarschool Brabant is gevestigd in de studio van Frank Antens Music Creations aan de Bredaseweg 106 in Oosterhout. De lessen beginnen woensdag 4 april om 20.30 uur in de kelderstudio aldaar.

Het concert in het Vestzaktheater De Kluiz begint vrijdag om 20.30 uur.