Onder de titel Meer es in u zullen liederen uit het beroemde Gruuthuse-handschrift vanaf medio oktober live te horen zijn op diverse podia. De stukken worden uitgevoerd door het ensemble Fala Música o.l.v. Maurice van Lieshout. Na honderden jaren in de vergetelheid beleven deze onbekende parels alsnog een premiëre.

In februari 2007 kocht de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag het beroemde middeleeuwse Gruuthuse-handschrift aan. Voor het eerst is het geheel voor iedereen te raadplegen en zowel kenners als liefhebbers likken hun vingers af bij de gedachte alleen al. Met de aankoop van het Gruuthuse-handschrift zijn veel liederen te reconstrueren die nu eindelijk voor de buitenwereld te horen zijn. Pareltjes die compleet worden en honderden jaren hebben gewacht, smachtend om te worden gezongen en gespeeld.

Het gerenommeerde ensemble voor laatmiddeleeuwse muziek Fala Música, in samenwerking met Ike de Loos (muziekwetenschapper/onderzoeker) en Herman Brinkman (medio-neerlandicus), presenteert in Meer is in u (de spreuk uit het familiewapen van de familie Gruuthuse) een bloemlezing uit dit beroemde handschrift. De bekendere liederen (o.a. Egidius en Kerelslied) komen alleen terug als de ontsluiting van het handschrift een andere lezing oplevert. Voor de rest ongekende juweeltjes uit een van de belangrijkste handschriften uit de geschiedenis van de Lage Landen.

Fala Música werd opgericht in 1995 ter bestudering en uitvoering van de muziek uit de late middeleeuwen. Met name wat betreft het instrumentale gedeelte onderneemt Fala Música een zoektocht naar de ‘verborgen' muziek. Fala Música speelt uit de oude notatie. Leider Maurice van Lieshout is ook verbonden aan het inmiddels befaamde Schola Cantorum Brabantiae in Tilburg.

Het ensemble bestaat uit: Paulien v/d Werff (zang), Bram Verheijen (zang), Christian Braun (schuiftrompet), Hans Lub (vedel), Constance Allanic (gotische harp), Maurice van Lieshout (blokfluit) en er zullen nog twee later bekend te maken zangers deelnemen.

Fala Música trad regelmatig op in gerenommeerde festivals en series als Musica Antiqua Brugge (2000 & 2002); Laus Polyfoniae Antwerpen (2000); Netwerk voor de Oude Muziek (2000 & 2003); Early Music Festival Kopenhagen; Festival van Vlaanderen Brussel; Mechelen; Oostende en Gent; Festival Musica Sacra (2003); Musee de Cluny (Paris) etc. Het ensemble werkte samen met diverse omroepen, bijv. KRO, KLARA, CANVAS.

Zie ook: www.oudemuziekbrabant.nl.