Op internet zijn steeds meer oeroude Nederlandsche liederen compleet met tekst en muziek terug te vinden. Op de site van de Digitale Bibliotheek van de Nederlandse Letteren (DBNL) kun je tegenwoordig terecht voor de complete uitgave (713 liederen) van Florimond van Duyse "Het Oude Nederlandsche Lied" (1903). De Koninklijke Bieb bezit het 15de eeuwse Gruuthuze Manuscript met 147 liederen met muzieknotatie, waarvan er al een aantal op hun site te horen zijn.

Het gaat bij Florimond van Duyse's werk van ‘Heer Halewijn zong een liedekijn' (in de rubriek Balladen en romancen) tot ‘Een nieuw liet, vaet dit bediet' (in de rubriek Liederen der Gereformeerden). Alle 713 liederen (mét muziek) zijn onderverdeeld in 15 rubrieken.
Natuurlijk zijn er de Kerstliederen, Driekoningenliederen en Minneliederen, maar ondermeer ook, ‘Zieleklachten', ‘Liederen over de verhouding van den mensch tot de natuur' en ‘Liederen betreftende het huiselijk en maatschappelijk leven'.
Zie www.dbnl.org/nieuws/2007_03.php.

Onlangs kwam De Koninklijke Bibliotheek in het bezit van het 15de eeuwse ‘Het Gruuthuze Manuscript. Het is een voorname bron van oude muziek en liederen. Het bevat 147 liederen met muzieknotatie, waaronder het Kerelslied.
Louis Peter Grijp en Nico van der Meel werkten mee aan een item over het Gruuthuuse-handschrift van de AVRO. Dat item wordt uitgezonden het programma Nieuw in Nederland op 10 maart om 17.45 op Nederland 2.
Op de website van de Koninklijke Bibliotheek is een deel van de 147 ‘Gruuthuze-liederen' al te beluisteren. Het gaat om uitvoeringen door Philip Schuddeboom, het Paul Rans Ensemble, Camarata Trajectina en het Ensemble Fala Música. Zie www.kb.nl/galerie/gruuthuse/index.html.