St. Patrick's Day, de dag waarop miljoenen Ieren wereldwijd hun nationale feestdag vieren, krijgt dit jaar een Oranje tintje. Het Nederlandse folkduo John O'Dreams is door de Ierse gemeenschap in Azië gevraagd een serie optredens te verzorgen in Beijing en Shanghai. Hierdoor treden John Flierman en Ed Veltrop - zonder Ierse wortels - plotseling op in de beste venues van China en bereiken zij in enkele dagen duizenden toeschouwers. Het is zeer uitzonderlijk dat een Nederlandse band een dergelijk groot podium in China wordt gegund.

Overal ter wereld wordt St. Patrick's Day uitbundig gevierd, met name in landen waar veel Ieren naartoe zijn geëmigreerd. Denk daarbij aan de VS en Australië, waar massale optochten worden georganiseerd. Maar ook in Dublin en diverse Aziatische steden vinden parades, openluchtconcerten en grote vuurwerkshows plaats. St. Patrick's Day kent ook een serieuze kant. Zo is het een traditie dat de Taoiseach (de Ierse premier) en de President van de Verenigde Staten jaarlijks op 17 maart overleg met elkaar hebben over de voortgang van het vredesproces in Ierland en breder over de gevolgen van gebeurtenissen in de wereld.

Over John O' Dreams
Het Nederlandse duo John O'Dreams mag voor het grote publiek nog een relatief onbekende naam zijn, voor de liefhebbers van moderne Ierse folkmuziek is het dat beslist niet. Sinds 1997 maken de muzikanten Ed Veltrop (accordeon, Hammond, piano) en John Flierman (zang en gitaar) indruk met hun live-optredens in Nederland, België en Ierland. Met nummers van hun grote voorbeeld, de legendarische Christy Moore, zijn zij een graag geziene gast in theaters, folkclubs, pubs en festivals. Het tweetal heeft een geheel eigen sound en doorspekt hun optredens met veel humor en emotie. Zelfs Ieren geloven vaak niet dat er Nederlanders op het podium staan die ‘hun' liedjes zingen.

Nieuw album op komst
Het laatste album van het duo, ‘Second Stage' werd uitstekend ontvangen door zowel de Nederlandse als de Ierse muziekpers. Met de live tour in China in het vooruitzicht werkt John O'Dreams aan een nieuw album, dat dit najaar zal verschijnen. Daarop zullen met name zelfgeschreven songs van de twee Nederlanders komen te staan.

Duizenden Ieren en Chinezen
Voor de Noord-Hollandse muzikanten Flierman en Veltrop betekent de uitnodiging een nieuw hoofdstuk uit een spannend jongensboek. ‘Het is bijzonder om als kleine Nederlandse band ineens een hoofdrol te vervullen op het internationale St. Patrick's Festival. Straks staan we als nuchtere Hollanders ineens in China en treden op voor duizenden Ieren én Chinezen'. Blijf daar maar eens nuchter onder!' zegt Ed Veltrop uit Purmerend.

‘Irish for the day'
De muzikanten hebben zelf geen Ierse achtergrond. John Flierman uit Weesp vindt dit geen bezwaar: ‘In veel landen is een jaarlijkse groeiende groep mensen die St. Patrick's Day vieren; niet alleen Ieren of mensen met Ierse voorvaderen. Er is een grote groep mensen zonder Ierse wortels die zichzelf ‘Irish for the day' verklaren. Zo heeft de voormalige burgemeester van New York, Ed Koch, zichzelf eens omgedoopt tot Ed O' Koch voor Sint Patricius. Wij volgen eigenlijk dit voorbeeld al jaren!'.

John O' Dreams bestaat uit:
John Flierman (zang, gitaar & bodhran)
Ed Veltrop (zang, accordeon & piano)

Agenda China Tour:  
Woensdag 14 maart
ARK Live House, (Shanghai, CHINA)
Vrijdag 16 maart
Dirty Nellies (Beijing, CHINA)
Zaterdag 17 maart
Kerry Centre Hotel (Beijing, CHINA)
Zondag 18 maart
Locatie volgt, (Beijing, CHINA)

Zie ook: www.johnodreams.com.